“Χτύπησε την κόρη του με τούβλο, τον πήγαμε στο Τμ.Ενδοοικογενειακής, αφέθηκε ελεύθερος κι εχθές είχε πάλι ενδοοικογενειακό στο σπίτι!”

Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα καθημερινά επιλαμβάνοναται πληρώματα της Άμεσης Δράσης, απασχολούν με τους ίδιους εμπλεκόμενους κατ’ επανάληψη καθώς η ποινική μεταχείριση των δραστών είναι πλημμεληματική και αφήνονται πάντα ελεύθεροι

Την βιωματική υπηρεσιακή εμπειρία του, σε ένα από τα δεκάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, παραθέτει νεαρός Αμεσοδρασίτης, όταν πριν ένα μήνα κλήθηκε σε συνδρομή σοβαρού ενδοοικογενειακού με τραυματισμό της ανήλικης από τον κακοποιητή πατέρα της, και την ίδια να ζητάει και πάλι τη βοήθεια του Αστυνομικού, καθώς στο σπίτι της οικογένειας ηταν σε εξέλιξη ένα ακόμα σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο. 

Περιγράφει ο νεαρός Αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, «Περίπου πριν ένα μήνα είχαμε μεταβεί μετα από σήμα του κέντρου σε οικία μετά από κλήση που είχανε κάνει τα τρία ανήλικα παιδιά του ζευγαριού στο “100”. Σαν πλήρωμα της Άμεσης Δράσης μεταβαίνοντας στο σημείο διαπιστώσαμε ότι ο εν λόγω πατέρας εξύβριζέ τα τρία ανήλικα παιδιά καθώς και τη γυναίκα του. Όπως ενημερωθήκαμε προ αφίξεως μας, είχε χτυπήσει την 13χρονη κόρη του στο κεφάλι με ένα τούβλο, “κατά λάθος”- όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε.

Από εμάς ως αστυνομία έγιναν ακριβώς όλες οι απαιτούμενες και νόμιμες ενέργειες. Ο συγκεκριμένος κύριος συνελήφθη κατευθείαν και τον μεταφέραμε στο αρμόδιο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας όπου έχει ιδρυθεί τους τελευταίους μήνες από την ΕΛ.ΑΣ και πέρασε εκεί το βράδυ του μέχρι να πάει την επόμενη μέρα στην Εισαγγελία. Αφέθηκε ελεύθερος από τις Δικαστικές Αρχές, υπο ποιους όρους δε γνωρίζω, ξέρω πως την μεθεπόμενη μέρα ήταν σπιτι του, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το κοριτσάκι μου είχε εκμυστηρευθεί διάφορα πράγματα κατά τη διάρκεια του αυτοφώρου, τα οποία πιθανώς να ντρεπόταν να το πει αλλού και πραγματικά χαίρομαι γι’ αυτό! Μου είχε πει πως αυτός ο καυγάς δεν ήταν ο πρώτος αλλά τις προηγούμενες φορές ο πατέρας έκρυβε το τηλέφωνο έτσι ώστε να μην μπορέσει να καλέσει κανένας την αστυνομία. Μου εκμυστηρεύτηκε ακόμα πως ήταν πολλές φορές εκείνες που σκέφτηκε να το σκάσει από το σπίτι.

Στην σκέψη όλων αυτών αποφάσισα να κάνω ένα μικρό δώρο στην μικρή, ένα κινητό, έτσι ώστε να μπορέσει να με καλέσει οποιαδήποτε στιγμή που θα ξανά γινόταν το οτιδήποτε καθώς ήμουν σίγουρος πως κάτι κακό θα ξανά συμβεί από την πείρα μου σε αντίστοιχα περιστατικά.

Δυστυχώς χθες (17/01) επαληθεύτηκα καθώς δέχτηκα μήνυμα. Οι συνάδελφοι μου όπως και πριν ένα μήνα έτσι και τώρα κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε παρόλαυτα από ότι βλέπω, δεν είναι αρκετό! Και αυτό γιατί κατά τη γνώμη μου με αυτούς τους ήδη ισχύοντες νόμους ποτε κανείς δε θα είναι και δε θα νιώθει ασφάλεια καθώς οι ποινές είναι αστείες.

Πολλές είναι οι γυναίκες αυτές που έχουμε πάει σε ανάλογα περιστατικά που στην ερώτηση μου “γιατί δεν χωρίζεις με τον άντρα σου;” παίρνω την εξής απάντηση, «Φοβάμαι, αλλα μένω κυρίως για τα παιδιά μου, ανέχομαι όλες αυτές τις συμπεριφορές για τα παιδιά μου». Ή «είμαι μόνη χωρίς δουλειά χωρίς κάποιον στον κόσμο να βοηθήσει, οπότε πες ότι χώρισα, ποιος θα μεγαλώσει αυτά τα παιδιά ποιος θα τα ταΐσει»..

Η πρώτη μου αντίδραση είναι να της απαντήσω «μην τα σκέφτεσαι αυτά. σκέψου το καλό σου το καλό των παιδιών σου και σήκω φύγε», αλλά εάν θέλω να είμαι λίγο ρεαλιστής και μπω λίγο στη θέση της γυναίκας, εάν δεν υπάρχει κάποια βοήθεια για αυτές τις γυναίκες κι αυτά τα παιδιά από το κράτος – οικονομική πάντα – και όχι μόνο, πως ακριβώς θέλουμε να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να ζήσουν μια ζωή καθώς πρέπει;

Δημοσιεύω αυτό το περιστατικό για να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι άνθρωποι, κάποιες υπηρεσίες για να σωθεί αυτή οικογένεια, όπως και νομίζω πως κάτι έχω πετύχει. Έστω και μία γυναίκα που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, να ξέρει πως δεν είναι μόνη της και μπορεί να καλέσει το “100” στην αρμόδια υπηρεσία », καταλήγει ο Αμεσοδρασιτης. 

Αν και νεαρός στην ηλικία, ο ένστολος της ΕΛΑΣ, έχει απασχολήσει θετικά την επικαιρότητα με τις πράξεις του. Τον περασμένο Μάϊο κατακρημνίστηκε από ύψος 10 μέτρων σε καταδίωξη για τη σύλληψη διαρρηκτών, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα με το συνοδό του ως πλήρωμα του Νοτιοανατολικου τομέα είχε συνδράμει σε διάσωση γυναίκας, στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου.