Χρυσοχοΐδη: “Σε κάθε συνάθροιση η διαχείριση από την ΕΛΑΣ, περιλαμβάνει προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία”

Σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Συναθροίσεων, από τον αρμόδιο Υπουργό και ανακοινώθηκαν τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν

«Η αστυνομία δηλώνει, για πρώτη φορά, δημόσια το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο περί συναθροίσεων. Για πρώτη φορά τολμά να αναφερθεί ακόμη και στην επιχειρησιακή της φιλοσοφία. Εξηγεί τι κάνει, τι προσπαθεί, πώς δρα. Αυτοδεσμεύεται και απομυθοποιεί. Κάνει το πρώτο βήμα για συνεννόηση! Γιατί η διαχείριση της συνάθροισης, η περιφρούρηση της συνάθροισης είναι ευθύνη πολλών, όχι μόνο της αστυνομίας», τόνισε χαρακτηριστικά, ο  Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την παρουσίαση (21/01) στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων (εδώ).

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τις λεπτομέρειες εφαρμογής και τη νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία που εισάγει το Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων. «Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή , θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή φιλοσοφία της ΕΛΑΣ για τη διαχείριση και περιφρούρηση των συναθροίσεων , που περιλαμβάνει τους  στόχους των συναθροίσεων, νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία, την αξιολόγηση επικινδυνότητας, και τον κύκλο διαχείρισης συνάθροισης, και την κλιμακούμενη χρήση μέσων . «Σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία. Επικοινωνία πριν, με τους διοργανωτές. Επικοινωνία στην διάρκεια είτε μέσω διαμεσολαβητή, είτε για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είτε για επαναληπτικές προειδοποιήσεις, αν υπάρξει περίπτωση χρήσης βίας. Επικοινωνία γιατί οι ομάδες επιχειρήσεων φέρουν κάμερες. Η Αστυνομία δεν κρύβει και δεν κρύβεται. Επικοινωνία απολογισμού, λογοδοσία. Με τη δημοσίευση δελτίου συνάθροισης , το οποίο περιέχει πληροφοριακά στοιχεία για τη συνάθροιση, όπως μαζικότητα, διαδρομή, συμμόρφωση προς τον νόμο».

«Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων (…) Θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές. Διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη», σημείωσε ο αρμόδιος Υπουργός .

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην καθιέρωση ενός νέου τρόπου  αξιολόγησης σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια», ενώ επεσήμανε ότι πλέον, καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, καθώς, «Εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.