Χωρίς απόφαση, ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, για το μεταναστευτικό.

Οι τρεις “νέες” χώρες της Ευρώπης, έθεσαν βέτο, σε κάθε συζήτηση για την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση στις ποσοστώσεις μεταφοράς προσφύγων στα εδάφη τους, από Ιταλία και Ελλάδα. Αποφασίστηκε νεα συνεδρίαση για το ζήτημα.

wpid-migrants18.jpgΧωρίς απόφαση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. (14/09) για την προσφυγική κρίση.

Αρνητική στάση τήρησαν Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία, σε κάθε συζήτηση για την πρόταση της Κομισιόν στις ποσοστώσεις μεταφοράς προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα, και παρά την πολιτική πίεση που άσκησε η Γερμανία. Οι υπουργοί συμφώνησαν επί της αρχής στην μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, σύμφωνα με την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Στο Συμβούλιο, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 562/2006 σε εφαρμογή – προσωρινά- των συνοριακών ελέγχων, ώστε να ασκηθεί πίεση στα υπόλοιπα κράτη μέλη, να δεχθούν μεγαλύτερη ποσόστωση σε πρόσφυγες, χωρίς θετική έκβαση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου: «Δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα των προσφύγων, χωρίς την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της. Η αλληλεγγύη πρέπει επίσης να συμβαδίζει με την ευθύνη. Χαιρετίζουμε, συνεπώς, τη δέσμευση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις ασφαλείς χώρες καταγωγή.
Ο Ευρωπάιος Επίτροπος Μετανάστεςσυς Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι τα περισσότερα κράτη- μέλη συμφώνησαν, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειονοψηφία.
Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι η προσπάθεια της Γερμανίας, να ασκήσει πιέσεις για την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, στα κράτη-μέλη να δεχτούν πρόσφυγες, είχε αρνητική έκβαση. Καθως η  Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, παρέμειναν σθεναρά στις θέσεις τους και αρνήθηκαν κάθε συζήτηση επί της προτάσεως της Κομισιόν για τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων στα εδάφη τους.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάθε βοήθεια, οικονομική και σε τεχνικό επίπεδο από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Απο την πλευρα του, ο Ευρωπάιος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι τα περισσότερα κράτη- μέλη συμφώνησαν, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειονοψηφία.
Στις 8 Οκτωβρίου προγραμματίσθηκε η επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. οπότε και αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ουγγαρία: Έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου.
Σε μια ζώνη πλάτους 20 χιλιομέτρων και ύψους έως και 1.350 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία έκλεισε η Ουγγαρία στον εναέριο χώρο της, όπως ανακοίνωσε (14/09) η Εθνική Αρχή ελέγχου των μεταφορών της χώρας.
Η απόφαση της Εθνικής Ουγγρικής Αρχής ελέγχου των μεταφορών, τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 10ης Σεπτεμβρίου, ώστε η Αστυνομία, ο Στρατός και οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τον προσδιορισμένο εναέριο χώρο ώστε να εκτελούν καθήκοντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέρει ανακοίνωση.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι το κλείσιμο του εναέριου χώρου, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας, δεν επηρεάζει τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις, διευκρινίζεται.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport