Βρυξέλλες: Mετεγκατάσταση 40.000 πρoσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, στην Ευρώπη| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Απόφαση για τη μετεγκατάσταση 40.000 πρoσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία έλαβε «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεω, υιοθέτησε μια απόφαση για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας, προς όφελος της Ιταλίας και της Ελλάδας.»

Η απόφαση θεσπίζει ένα προσωρινό και έκτακτο μηχανισμό μετεγκατάστασης άνω των δυο ετών από τα κράτη – μέλη στα σύνορα της ΕΕ, Ιταλία και την Ελλάδα -προς άλλα κράτη μέλη, ενώ θα διαχωρίζει τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες «με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας που έχουν φτάσει ή φτάνουν στο έδαφος των εν λόγω κρατών μελών, από τις 15 Αυγούστου 2015 έως την 16η Σεπτεμβρίου 2017.»
Όπως συναποφάσισαν, στη διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των 28 χωρών μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συναίνεσαν (20/07) σχετικά με την κατανομή των 32.256 ατόμων ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει το Δεκέμβριο του 2015, στις 40 000, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (25-26/06).
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Συμβούλιο έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδώσει την συγκεκριμένη απόφαση την οποία δεν συνυπογράφουν η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίθετες με την πρόταση για μετεγκατάσταση των προσφύγων που αιτούνται άσυλο- σχέδιο που στηρίζεται από τη Γερμανία – είναι πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και αυτή η διαφωνία, αποτέλεσε αφορμή σύγκρουσης εντός των «28» χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (14/09). Το προσχέδιο συμφωνίας, περιελάμβανε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων -όσων έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες- σε όλες τις χώρες.
«Το σύστημα των ποσοστώσεων δεν είναι η λύση», επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ προσερχόμενος στη σύνοδο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τη στήριξη και της Γερμανίδας καγκελάριου Aγγελα Μέρκελ, πρότεινε την υιοθέτηση δεσμευτικών ποσοστώσεων, με βάση τις οποίες οι υπόλοιπες χώρες θα υποδεχτούν πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Η πρόταση αυτή συναντά αντιστάσεις από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, μολονότι η Βουδαπέστη θα έβγαινε ωφελημένη από την εφαρμογή του σχεδίου, με το επιχείρημά, ότι οι ποσοστώσεις θα προσελκύσουν περισσότερους λαθρομετανάστες στην Ευρώπη και θα ζημιωθούν οι κοινωνίες τους, που δεν είναι σε θέση να δεχθούν λαθρομετανάστες σε μεγάλη κλίμακα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στο προσχέδιο γίνεται λόγος για «μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τις χώρες-μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές».

ΕΕ: Στρατός στην Μεσόγειο για τους δουλεμπόρους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε (14/09) να επιτρέψει την παρουσία στρατιωτικών μονάδων, στην αντιμετώπιση των δουλεμπόρων, μεταφοράς προσφύγων και λαθρομεταναστών στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιχείρησής της Frontex στη Μεσόγειο. Η ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων, όπως αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου, με τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία να μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προβαίνουν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που κρίνονται ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από δουλεμπόρους. Παράλληλα τα στρατιωτικα πληρωματα, θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα.
Κατα τη διάρκεια της Υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των 28 χωρων μέλων της Ευρωπαϊκής Ενωση επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο.
Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και χίλια μέλη πληρώματος— συνίστατο στην παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης. Επίσης τα πληρώματα, που συμμετέχουν στην επιχείρηση έχουν συνδράμει και σε επιχειρήσεις διάσωσης, 1.500 προσφύγων και λαθρομεταναστών. Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής επιχείρησης κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή επτά πολεμικών πλοίων, κάποια από τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ιατρικές εγκαταστάσεις, καθώς και ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η δεύτερη φάση της επιχείρησης προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου- σύμφωνα με διπλωματική πηγή- με την ΕΕ να να υιοθετεί σειρά νομικών κειμένων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport