Χιος: Ξεκάθαρο «όχι» των Ολύμπων στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου

Σε νέα φάση διαχείρισης μπαίνει το μεταναστευτικό, με τον Δήμο Χίου να ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του και τον Μανώλη Βουρνού να υπερασπίζεται σθεναρά την ανάγκη δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου με βάση την απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου για το μεταναστευτικό.

Η λαϊκή συνέλευση των Ολύμπων, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά δημοσιευμάτων που ήθελα την Αστυνομία να προωθεί τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής αποτέλεσε απλά την αφορμή για τη δημοτική αρχή προκειμένου μετά από πολύ καιρό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της γύρω από τη διαχείριση του ζητήματος.

Η στάση του Δημάρχου

Στην 3ωρη περίπου συνεδρίαση ο Μανώλης Βουρνούς αναγκάστηκε να σηκώσει αρκετές φορές τον τόνο της φωνής του κυρίως για να καυτηριάσει την απουσία σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η πολιτεία. Επεσήμανε δε ότι την ώρα που η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της στην Ιταλία, καθώς θεωρεί ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα, οι νησιώτες θα πρέπει να θωρακίσουν τις κοινωνίες τους κάνοντας ότι είναι δυνατό προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στα νησιά και να μπει μία τάξη στο αχανές τοπίο.

Σε αυτό το πλαίσιο προσκάλεσε την τοπική κοινωνία να στηρίξει τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό της Κω, που όπως είπε εξαιτίας του γεγονότος ότι διαθέτει τέτοια δομή τον τελευταίο μήνα επαναπροώθησε πάνω από 250 άτομα στην Τουρκία.

Ξεκαθάρισε δε, ότι η σκέψη της χρήσης του στρατιωτικού αεροδρομίου για δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου τον βρίσκει παντελώς αντίθετο.

Η σύγκρουση με την Παγχιακή Επιτροπή

Το θερμόμετρο στην αίθουσα ανέβηκε κατακόρυφα όταν θέλησαν να τοποθετηθούν στελέχη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, που κατηγόρησαν ευθέως τη δημοτική αρχή Βουρνού ότι συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που της «σερβίρει» κατά καιρούς η Κυβέρνηση, που προηγουμένως είχε καταγγείλει.

Τα μέλη της Παγχιακής Επιτροπής επιχειρηματολόγησαν κατά της δημιουργίας μίας επιπλέον δομής λέγοντας ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

«Είπατε ότι δεν αποδέχεστε τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στους Ολύμπους, αλλά αποδέχεστε την αναγκαιότητα δημιουργίας του όπως αυτή περιγράφηκε από την Στρατηγό Τσιριγώτη. Η κα. Τσιριγώτη όμως είπε ότι ο τόπος δημιουργίας αυτού του κέντρου, είναι ξεκάθαρα ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. η οποία μόνη της θα αποφασίσει. Αν λοιπόν σας πει στους Ολύμπους, τότε τι θα κάνετε;», είπαν προς το Δήμαρχο τα μέλη της Παγχιακής.

Του θύμισαν δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει το κείμενο των 9 προτάσεων που κατέθεσαν μέλη της πριν από περίπου 3 μήνες, ανάμεσα στα οποία υπήρχε και η πρόταση η Χίος να μη δεχτεί τη δημιουργία καμίας νέας δομής.

Αυτό στάθηκε αφορμή νέου κύκλου εντάσεων με τον Δήμαρχο να προαναγγέλλει αναθεώρηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας ότι αυτές πάρθηκαν κατά μία δεδομένη χρονική στιγμή και δεν αποτελούν «θεόσταλτες προτάσεις που έδωσε ο Θεός στους Δημοτικούς Συμβούλους στο όρος Θαβώρ».

Τελικά μετά από 3 περίπου ώρες η Λαϊκή Συνέλευση κατέληξε στο ομόφωνο «όχι» ως προς τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ξεσηκωθούν όλα τα νοτιόχωρα.