Χίος: Αθωωτική απόφαση για τον πολίτη που πυροβόλησε στον αέρα σε συμπλοκή λαθρομεταναστών

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου εκδικάστηκε η υπόθεση του ιδιοκτήτη Ταβέρνας στη Χίο, που πυροβόλησε στον αέρα, όταν λαθρομεταναστες επιτέθηκαν στο γιο του και επιχείρησαν να εισβάλλουν στην επιχείρησή τους.
Αθώωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου τον Στρατή Τσουκαλά, ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα στην Ιχθυόσκαλα Χιου, όταν είδε ανεξέλεγκτους λαθρομεταναστες να επιτίθενται στο γιο του και να επιχειρούν να εισβάλλουν στην επιχείρησή τους.
Χιος_Στρατής_Τσουκαλας

Κατά την ακροαματική διαδικασία, έγινε αναφορά στην  παντελή έλλειψη Αστυνομικής παρουσίας την ημέρα και την ώρα των σοβαρών επεισοδίων. Από τις καταθέσεις και τις μαρτυρίες, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων διαβιούντων στο Κέντρο Κράτησης-, οι οποίοι ανέφεραν ότι αν ο Στρ. Τσουκαλάς δεν είχε πυροβολήσει στον αέρα- προειδοποιητικές βολές- θα υπήρχαν θύματα, λόγω της αγριότητας και της έντασης των επεισοδίων.

Ήταν η πρόταση της Εισαγγελέως Έδρας, Σπυριδούλα Σταυράτη,  να κηρυχθεί αθώος  ο κατηγορούμενος.

Η Εισαγγελέας Έδρας, στην αγόρευσή της σημείωσε ότι το άδικο της πράξης αίρεται εξαιτίας της έκτασης κατάστασης. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος αποτροπής της καταστροφής ή άλλο μέσο υπεράσπισης. Επιπλέον από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος προκάλεσε ο ίδιος τον κίνδυνο ενώ ο σκοπός της χρήσης του όπλου ήταν η αποτροπή», ανέφερε η κα. Εισαγγελέας.

Στην αγόρευσή της, η Εισαγγελέας, έστειλε κι ενα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ζητώντας από την χιώτικη κοινωνία να ερμηνεύσει σωστά την πρότασή της, επισημαίνοντας ότι η χρήση όπλου και οι βολές στον άερα δεν δικαιολογούνται σε καμία απολύτως περίπτωση. «Τα λεγόμενά μου δεν θέλω να εκληφθούν ως προτροπή στην αυτοδικία ή στη χρήση όπλου και αυτό αυτό είναι σαφές. Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές από κανέναν μας», είπε με νόημα η κα. Σταυράτη για να ακολουθήσει η απόφαση του Προέδρου του Δικαστηρίου Κώστα Αμπλιανίτη ο οποίος απάλλαξε τον κατηγορούμενο των κατηγοριών.

Τα στοιχεια που παρατέθηκαν στη Δίκη, προκάλεσαν την αθωωτική απόφαση της Έδρας του Δικαστηρίου για το Στρατή Τσουκαλά.

Με χειροκροτήματα και επευφημίες υποδέχθηκαν την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της  Χίου, δεκάδες Χιώτες που είχαν μεταβεί από  νωρίς στο Δικαστικό Μέγαρο σε συμπαράσταση του Στρατή Τσουκαλά.

Συνήγορος του Στρατή Τσουκαλά, ο δικηγόρος Χιου Γιώργος Σαπλαούρας.

________________

* politichios.gr