Αυτοί προστατεύουν Μαξίμου, οικία Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Τα πάνοπλα εκπαιδευμένα στελέχη των ΟΠΚΕ έχουν ριχθεί στο «κυνήγι» ακτιβιστών, αντιεξουσιαστών & στην προστασία οικιών μελών της κυβέρνησης κομματικών γραφείων.

image

Οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) φυλούν… Μέγαρο Μαξίμου, οικία πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οικία Αλέκου Φλαμπουράρη, γραφεία ΠΑΣΟΚ και γραφεία ΣΥΡΙΖΑ στη Πλ. Κουμουνδούρου. Από την πάταξη της εγκληματικότητας σε κρίσιμες περιοχές της Αττικής, τα πάνοπλα εκπαιδευμένα στελέχη τους έχουν ριχθεί στο «κυνήγι» ακτιβιστών, αντιεξουσιαστών και στην προστασία οικιών μελών της κυβέρνησης και κομματικών γραφείων.
Οι συγκεκριμένες ομάδες που ανήκουν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, απαρτίζονται από εκπαιδευμένους αστυνομικούς, και κινούνται σε «γκετο-ποιημένες» γειτονιές του λεκανοπεδίου, της Δυτικής Αττικής και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζονται προβλήματα εγκληματικότητας, ενώ συνδράμουν άλλες αστυνομικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σύλληψης επικίνδυνων κακοποιών. Σήμερα υπάρχουν 24 τέτοιες ομάδες, οι οποίες στελεχώνονται από περίπου 230 αστυνομικούς. Η κάθε ομάδα αποτελείται από εννέα αστυνομικούς, που κινούνται με τζιπ, έχουν βαρύ οπλισμό και ειδικό εξοπλισμό.
Σε κάθε 6ωρη βάρδια, έξι από τις ομάδες περιπολούν σε περιοχές της κάθε αστυνομικής διεύθυνσης της πρωτεύουσας. Τώρα πλέον, παρά την πολυδιαφημιζόμενη αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής, δια στόματος κ. Τόσκα, οι πέντε από αυτές τις ομάδες έχουν κληθεί, η μία να περιφρουρεί το Μέγαρο Μαξίμου για την αποτροπή… ακτιβιστικών και άλλων ενεργειών, μία άλλη την οικία του πρωθυπουργού, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχει γίνει προορισμός της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, διαφόρων εργασιακών κλάδων ακόμη και φιλάθλων, μία τρίτη το σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη, που δύο φορές έχει γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων.
Η τέταρτη ΟΠΚΕ φυλά τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 17 φορές στόχων εμπρηστικών επιθέσεων και η πέμπτη ομάδα, τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλ. Κουμουνδούρου για την αποτροπή ακτιβιστικών ενεργειών, καταλήψεων και άλλων επιθέσεων.
Η έκτη ΟΠΚΕ, είναι η μοναδική που περιπολεί στις δύσκολες περιοχές της Δυτικής Αττικής, ενώ που και που, εξοικονομείται μία ακόμη που αποσπάται κυρίως από τη φύλαξη της οικίας του Αλέκου Φλαμπουράρη, όταν υπάρχουν άλλες αστυνομικές δυνάμεις που επιφορτίζονται αυτή την υπηρεσία.

Οι ΟΠΚΕ ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο 2001, αρχικά με 8 ομάδες, που είχαν κύρια αποστολή τους την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας που παρουσίαζαν εκείνη την περίοδο ραγδαία άνοδο, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά κ.λπ.. Ο εξοπλισμός τους περιελάμβανε ακόμη και διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης παθητικού τύπου, στρατιωτικών προδιαγραφών, ενώ διέθεταν και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης διαφόρων τύπων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των νέων αρμοδιοτήτων… φύλαξης.
Οι δύο ομάδες ΟΠΚΕ, που φυλούν την οικία του Αλέκου Φλαμπουράρη και τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα, έχουν στο «πλευρό» τους αστυνομικούς της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ, που πρόσφατα… βαφτίστηκε «Όμικρον». Τα στελέχη και των δύο ομάδων πέρα από την αποτροπή καταδρομικών εμπρηστικών επιθέσεων, όταν δίνεται η δυνατότητα θα προχωρούν σε σύντομες καταδιώξεις και συλλήψεις των δραστών


*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου