“Αυθαιρεσίες και σοβαροί κίνδυνοι για το προσωπικό στη ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής”

Κείμενο ενστόλου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του NantiaReport.gr

Στο κείμενο της επιστολής μεταξύ άλλων, αναφέρεται «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το τραγικό ατύχημα της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 , το οποίο στοίχισε τις ζωές δύο Αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής . Ο Αστυφύλακας Ευάγγελος Νοϊδης , 33 ετών , πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και η σύζυγος του σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, σκοτώθηκε ακαριαία , και ο Ειδικός Φρουρός Αντώνης Νίκου , 25 ετών , ο οποίος υπέκυψε στα βαριά τραύματα του ένα μήνα αργότερα, στις 9 Οκτωβρίου 2020 .
Η τραγική απώλεια των δύο παλικαριών απέδειξε, με τον πλέον δραματικό και επώδυνο τρόπο ότι η δίκυκλη αστυνόμευση μία από τις πλέον επικίνδυνες αποστολές που εκτελούνται από το Αστυνομικό προσωπικό. Τα στελέχη των δίκυκλων υπηρεσιών, είναι εκτεθειμένα σε τεράστιους κινδύνους και ο προστατευτικός εξοπλισμός που φέρουν, δεν καθίσταται πάντα αποτελεσματικός. (…) 
Ύστερα από το ατύχημα της 9ης Σεπτεμβρίου 2020, (…) έλαβε χώρα σοβαρό περιστατικό υπηρεσιακής αυθαιρεσίας στη ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα Αστυνομικού .

Συγκεκριμένα, επικεφαλής ομάδας υποχρέωσε τον συνεπιβάτη του Ειδικό Φρουρό να επιβιβαστεί στην υπηρεσιακή μηχανή , χωρίς να φοράει το κράνος μηχανής και να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο της επιστροφής στον όρχο , κατά τη λήξη της Υπηρεσίας .(..)
Εντελώς συμπτωματικά , οι Αστυνομικοί που ανέφεραν το περιστατικό απομακρύνθηκαν από την Υπηρεσαία με αποσπάσεις, δίχως καμία απολύτως αιτιολογία, ενώ ο Αστυνομικός που υπέστη το συγκεκριμένο καψώνι , τοποθετήθηκε στη γραμματεία της αλλαγής του .
Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν σε απόλυτη γνώση , τόσο του …  Αστυνόμου … καθώς και του Διοικητή .. Ταξίαρχου …
Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 , ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό με σοβαρό κίνδυνο για ζωές Αστυνομικών προστίθεται στον κατάλογο της ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής.
Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών , Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής , κατόπιν εντολής της κεντρικής Διοίκησης της Ομάδας ΔΙΑΣ , χρεώθηκαν περιπολικό από το Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας, προκειμένου να εκτελέσουν την υπηρεσία τους . Κατά τη διάρκεια της βάρδιας , από άγνωστη αιτία το όχημα έπιασε φωτιά . Οι Αστυνομικοί που επέβαιναν στο όχημα , σώθηκαν από θαύμα . Ο οδηγός , στην προσπάθεια του να σβήσει τη φωτιά , διαπίστωσε ότι η αιτία που την προκάλεσε προερχόταν από το μέρος του κινητήρα , αλλά κάθε προσπάθεια να την περιορίσει ήταν ανέφικτη , καθώς το καπό της μηχανής ήταν δεμένο με σύρμα . Κάθε απόπειρα διαχείρισης της κατάστασης ήταν μάταιη με συνέπεια την ολοσχερή καταστροφή του οχήματος .
Όπως προβλέπεται από τους εσωτερικούς κανονισμούς του Αστυνομικού Σώματος , διενεργήθηκε ΕΔΕ προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια που προκάλεσαν το συγκεκριμένο συμβάν . Ο οδηγός του περιπολικού , στην αναφορά που υπέβαλε , ανέφερε ότι χρεώθηκε το όχημα απο Α.Τ Κερατέας , ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τη συντήρηση του , ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει αν είχε υποστεί τους προβλεπόμενους μηχανολογικούς ελέγχους , ότι δούλευε συνεχόμενα 3 βάρδιες και ότι το καπό της μηχανής ήταν δεμένο με σύρμα .
Ύστερα από την υποβολή της αναφοράς , ο οδηγός δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τη Διοίκηση της ΔΙΑΣ Ν/Α προκειμένου να αφαιρέσει στοιχεία από την αναφορά . Λίγες ημέρες αργότερα, ενημερώθηκε ότι απομακρυνόταν από την υπηρεσία με 3μηνη απόσπαση για την Υποδιεύθυνση Πεζών Περιπολιών . Στις επανειλημμένες αιτήσεις του προς τον Διοικητή, δεν είχε καμία απολύτως ανταπόκριση . Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εν λόγω Αστυνομικός είναι πατέρας ανήλικων παιδιών και κάτοικος προαστίου των Μεσογείων, και αναγκάζεται να πραγματοποιεί μεγάλες αποστάσεις καθημερινά , προκειμένου να είναι συνεπής στα Υπηρεσιακά του καθήκοντα .
Συνοψίζοντας όλα όσα παρατέθηκαν, Άλλαξε κάτι ύστερα από το τραγικό ατύχημα της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 . Δυστυχώς ΟΧΙ ..»