Αττικό Πάρκο: Η επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τον Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε αντίδραση της Ειδικής Γραμματείς Ζώων Συντροφιάς με καταγγελία στην ΕΛΑΣ

Συζήτηση και αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Υπουργού με μέλη της οικογένειάς του, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα την επίσκεψη του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (30/10). «Σήμερα το πρωί με την Ευγενία και τον Αλκαίο μας πήγαμε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Περάσαμε φανταστικά και πραγματικά ο μικρός μας ενθουσιάστηκε. Αξίζει τον κόπο να πάτε με τα παιδιά σας και να δουν από κοντά όλα αυτά τα υπέροχα ζώα» έγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης. Αυτή ωστόσο η τοποθέτησή του προκάλεσε συζητήσεις και αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και σε πολιτικό πεδίο.

Η  Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών όπως επισημαίνει σε σχετική επίσημη ανακοίνωση, «επικοινώνησε με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να πράξει τα δέοντα μετά τη δημοσιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού με δελφίνια που φαίνεται να συμμετέχουν σε παράσταση κατά παράβαση του κανονιστικού πλαισίου 4830/2021 και μάλιστα σε δελφινάριο του οποίου έχει ανακληθεί η άδεια από το 2020».

Στις καταγγελίες αναφορικά με την άδεια λειτουργίας του πάρκου, και τη διαβίωση των δελφινιών στους χώρους, απάντησε με επίσημη ανακοίνωση το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

«Σε συνέχεια σημερινών δημοσιευμάτων καθώς και σχετικής αναρτήσεως στο Facebook της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, της οποίας η αρμοδιότητα για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στο οποίο αφενός δεν φιλοξενούνται ζώα συντροφιάς και αφετέρου έχει διακριτό νομικό πλαίσιο λειτουργίας και φορέων αρμόδιων για την εποπτεία του, τελεί υπό ερμηνεία θα θέλαμε προς αποκατάσταση της αλήθειας να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
Όλοι οι χώροι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου λειτουργούν απολύτως νόμιμα. Η παρελθούσα ανάκληση για τον χώρο των θαλάσσιων θηλαστικών έχει αρθεί ήδη με σχετική απόφαση της αρμόδιας κατά το Νόμο Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής από τον Ιούνιο του 2020.
Η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κα Μαριάνθη Δημοπούλου σε άτυπη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιδρυτή του Πάρκου, ενημερώθηκε για την ύπαρξη απόφασης άρσης της ανακλήσεως, η οποία μάλιστα της προωθήθηκε και στο κινητό της τηλέφωνο, ωστόσο για λόγους που μας είναι ακατανόητοι, δεν αναφέρθηκε σε αυτό κατά την σχετική ανάρτηση της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται. Εάν την είχε λάβει υπόψη, ενδεχομένως θα διατηρούσε επιφύλαξη πέραν των άλλων και ως προς την αρμοδιότητά της για το κανονιστικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται καθώς τα δελφίνια δεν αποτελούν ζώα συντροφιάς.
Επί της ουσίας στον χώρο των δελφινιών και σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, δε διεξάγονται πλέον εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, έχουν απομακρυνθεί οι κερκίδες και δεν υπάρχουν παρουσιάσεις από τους φροντιστές προς το κοινό, ούτε μεγαφωνικές εγκαταστάσεις ή οποιοδήποτε άλλο μέσο που μπορεί να παραπέμπει σε παρουσίαση, ενώ προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν ανακοινώνονται ούτε οι ώρες ταΐσματος των συγκεκριμένων ζώων.
Ο χώρος των θαλάσσιων θηλαστικών έχει διαμορφωθεί σε ένα ανοιχτό επισκέψιμο χώρο όπως ακριβώς και με όλους τους υπόλοιπους χώρους των ζώων που φιλοξενούνται στο Πάρκο μας. Ο χώρος είναι προσβάσιμος καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Πάρκου, εκτός από τις ώρες που γίνονται εργασίες συντήρησης. Οι φροντιστές τους εκτελούν τις ίδιες ρουτίνες απαραίτητες για την ευζωία τους και κατά τη διάρκεια των ταϊσμάτων των ζώων όπως ακριβώς συνέβαινε την περίοδο που ο χώρος των θαλάσσιων θηλαστικών δεν ήταν προσβάσιμος στο κοινό, τόσο κατά τη περίοδο του κορονοϊού όσο και κατά την περίοδο των εργασιών αποξήλωσης των κερκίδων».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης, το πρωί της Δευτέρας (31/10) σε δηλωσή του στην ΕΡΤ διευκρίνισε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει άδεια λειτουργίας, ενώ επεσήμανε ότι δεν παρακολούθησε παράσταση με δελφίνια. Στην ερώτηση εάν συμφωνεί με αυτά τα “σόου” ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι, «οι παπαγάλοι πρέπει να είναι κλεισμένοι σε ένα κλουβί; Οι καρδερίνες;».