Αθωωτική απόφαση για τον Τάσο Θεοφίλου, στη φονική ληστεία της Πάρου

Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για ληστεία στην Πάρο και τη δολοφονία του αυτοκινητιστή Δημήτρη Μίχα. Ο αντιεξουσιαστής Τάσος Θεοφίλου κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία (3-2) αθώος από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, και αφέθηκε ελεύθερος.

Με απαλλακτική απόφαση του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου ο αντιεξουσιαστής Τάσος Θεοφίλου, είχε συλληφθεί το 2012 και αρεμεινε στη φυλακή 5 χρόνια. “Αλληλέγγυοι” που παρακολούθησα ως ακροατήριο την ακροαματική διαδικασία άκουσαν με επευφημίες την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Πάρου.

Ο Θεοφίλου είχε συλληφθεί το 2012 και είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2014.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε με οριακή πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών- συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή – προμήθεια – κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και αλλα αδικήματα.

Κατά την απολογία του ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου είχε πει μεταξύ άλλων: “Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός”.

Ένα μέλος του Δικαστηρίου εξέφραζε την άποψη πως θα έπρεπε να κριθεί ένοχος ο Τάσος Θεοφίλου για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και τη πλαστογραφίας. Ενώ έτερο μέλος της σύνθεσης υποστήριξε οτι έπρεπε να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Ο Τάσος Θεοφίλου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αφεθεί ελεύθερος.

Ο Τάσος Θεοφίλου παραπέμφθηκε για συμμετοχή σε ληστεία τράπεζας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, κατά τη διαφυγή των δραστών, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης δολοφόνησε τον αυτοκινητιστή ο οποίος τους καταδίωξε. Ο Θεοφίλου, γνωστός στις Αρχές ως αντιεξουσιαστής με DNA φέρεται να ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη στην Αθήνα.

Προφυλακίστηκε και η δίκη του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αποφασίζει την ενοχή του Τάσου Θεοφίλου, για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και να τον αθωώνει για ένταξη στην οργάνωση ΣΠΦ.

Ο Θεοφίλου άσκησε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος, με τον Εισαγγελέα να ασκεί επίσης έφεση, καθως έκρινε «επιεική» την απόφαση.