Αθήνα: Σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ιδιοκτήτης κατοικίδιας κόμπρας “νάγια καούθια” από την Ινδία

Φιλοξενούσε ως κατοικίδιο το σπάνιο είδος κόμπρας «Naja Kaouthia», και δέχθηκε επίθεση με αποτέλεσμα να έχει διασωληνωθεί με το ιατρικό προσωπικό να αναμένουν το αντίδοτο

Στην εντατική του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας της Αθήνας νοσηλεύεται 30χρονος Κύπριος ο οποίος αυτοσυστήνεται ως ψυχολόγος και λάτρης των φιδιών και δέχθηκε επίθεση από μια «Naja Kaouthia», είδος ινδικής κόμπρας που φιλοξενούσε στο διαμέρισμα του στου Ζωγράφου, ως οικόσοτο ερπετό.

Είναι ένας νέος άνδρας, 30 ετών, ο οποίος έχει ένα χόμπι συλλογής φιδιών και πήγε να ταΐσει μία κόμπρα την οποία είχε, χτες το απόγευμα. Τον δάγκωσε στον δείκτη του δεξιού χεριού, τον πήγανε κατευθείαν στο Ιπποκράτειο, είχε μία κάποια δύσπνοια, μία δυσχέρεια στην αναπνοή, είχε αρχίσει να ζαλίζεται, οπότε δεν είχε καλή επικοινωνία. Τον διασωλήνωσα προληπτικώς, για να εξασφαλίσουν αεραγωγούς, να μην έχουν προβλήματα, και στις 9:30 ήρθε σε εμάς, στη μονάδα εντατικής θεραπείας διασωληνωμένος“, ανέφερε ο Θεόδωρος Κορμάς, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας νοσοκομείου Αγ. Σάββα.

Το νοσηλευτικοϊατρικό προσωπικό άμεσα αναζήτησαν το αντίδοτο, το οποίο δεν υπήρχε στην Ελλάδα και στήθηκε επιχείρηση ωστε να του χορηγηθεί το συντομότερο.

Δεν υπάρχει ορός, επειδή είναι μία κόμπρα ασυνήθιστη για την Ευρώπη όλη. Είναι στην Ινδία ένας τύπος κόμπρας, αν σας ενδιαφέρει, αυτό λέγεται “Νάγια Καούφια”, και ορός δεν υπήρχε, οπότε ένα ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο πήγε στην Κύπρο και έφερε τον ορό. Έχει ξεκινήσει με βάση ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο η χορήγηση του ορού και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Έχει πάρει δυο-τρεις δόσεις και θα συνεχίσει να παίρνει, δηλαδή το πρωτόκολλο έλεγε μια, δυο, τρεις δόσεις κοντά-κοντά, και μετά ανά εξάωρο για κάποιο διάστημα”.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του, ο 30χρονος φιλοξενεί περισσότερα από 17 ερπετά στο διαμέρισμά του στου Ζωγράφου, κάποια εκ των οποίων αρκετά δηλητηριώδη και επικίνδυνα.

Παραμένει διασωληνωμένος, κάποια στιγμή λίγο τον ξύπνησαν και είχε μία στοιχειώδη επικοινωνία, αλλά παραμένει διασωληνωμένος γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη, είναι απρόβλεπτη, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Και από πλευράς δηλητηρίου, αλλά και από την πλευρά του αντίδοτου, το οποίο και αυτί έχει επιπτώσεις“, αναφέρει ο Θεόδωρος Κορμάς, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας νοσοκομείου Αγ.Σάββα.

Σύμφωνα με το διευθυντή Ιατρική Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγ.Σάββα, ενδέχεται ο 30χρονος να αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα υγείας, καθώς το δηλητήριο του φιδιού είναι “ισχυρό νευροτοξικό, δηλαδή παραλύει τα νεύρα, σταματάνε να λειτουργούν οι μυς, σταματάει να λειτουργεί το διάφραγμα”.

Η κατάσταση της υγείας του 30χρονου Ψυχολόγου, χαρακτηρίζεται σταθερή, ωστόσο οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, στο πώς ανταποκρίνεται στο αντίδοτο.

Και το αντίδοτο έχει επιπτώσεις, και το αντίδοτο επιφέρει βλάβες, μπορεί να είναι θανατηφόρο“, κατέληξε ο Θεοδωρος Κορμάς ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο αποκατάστασης της υγείας του ασθενούς.