Αθήνα: Πακιστανός, έλαβε Ελληνικό διαβατήριο και το διαφημίζει στο Tik Tok

Με βίντεο το οποίο δημοσιεύει στο λογαριασμό που διατηρεί στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Πακιστανός, έλαβε Ελληνικό διαβατήριο και το …. διαφημίζει

Το μεσημέρι της Πέμπτης (01/12) σε βιντεο το οποίο παραθέτει το NantiaReport.gr το οποίο ανάρτησε σε λογαριασμό που διατηρεί στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επιδεικνύει το Ελληνικό ταξιδιωτικό έγγραφο, που μόλις παρέλαβε.

Όπως επισημαίνεται στο NantiaReport.gr, πρόκειται για επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο που χορηγείται σε πρόσφυγες – και λαθρομετανάστες οι οποίοι έχουν καταφέρει να παραπλανήσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου- υπό προϋποθέσεις , εφόσον τους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, σε χώρες της ΕΕ. Το επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο, επέχει θέση διαβατηρίου και οι κάτοχοί του με αναγνώριση ασύλου στην εκδούσα χώρα, μπορούν να ταξιδέψουν  στην Ευρώπη.

Ο Πακιστανός, φέρεται να έχει δηλώσει ημερομηνία γέννησης, σύμφωνα με την οποία είναι σήμερα 18,5ετων. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει εισέβαλλε παράνομα στη χώρα με τις μεταναστευτικές ροές, πριν ένα έτος από παράνομα δουλεμπορικά περάσματα του Έβρου και ζει στην Αθήνα.

Με παρατήρηση του επίμαχου βιντεοληπτικού υλικού, για το εικονιζόμενο πρόσωπο, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για οριακά ενήλικα,  και το Πακιστάν έχει κριθεί “ασφαλής χώρα” για την διαμονή των πολιτών του- δεν προκύπτουν λόγοι μετανάστευσης- και η παράνομη είσοδός του στην Ελλάδα προέρχεται από χώρα (Τουρκία*) που επίσης κρίνεται “ασφαλής”, τίθεται το ερώτημα, «αφού για να χορηγηθεί το επίμαχο ταξιδιωτικό έγγραφο, θα πρέπει ο κάτοχός του να έχει λάβει πολιτικό άσυλο, και δεν εμπίπτει στις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, πώς έλαβε άσυλο;»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το δεκαμηνο του 2022, υποβλήθηκαν 15.266 αιτήματα ασύλου από τα συνολικά 28.055 (ποσοστό 54,4%) από λαθρομετανάστες [ενδεικτικά: Αφγανιστάν 88,5% (+2,65% σε Β’ βαθμό), Συρία 74,3% (+ 4,6% σε Β’ βαθμό), Σομαλία 57,14%] προερχόμενοι από αυτές τις χώρες. Στατιστικά ένας στους δύο λαθρομετανάστες λαμβάνει άσυλο και οι υπόλοιποι παραμένουν χωρίς χαρτιά στη χώρα, εφόσον δεν ακολουθείται το πρωτόκολλο για απελάσεις. Ενώ

Υπενθυμίζεται και η δήλωση του Βουλευτή Χίου  Νότη Μηταράκη, ως Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου (01/12) , «Ο χαρακτηρισμός χωρών ως ασφαλών χωρών καταγωγής και διέλευσης αποτελεί βασική υποχρέωση της χώρας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στηρίζει την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Εξασφαλίζει την απόδοση ασύλου σε αυτούς που πραγματικά χρειάζονται και δικαιούνται»...

Το ανησυχητικό όπως σημειώνεται σε περιπτώσεις εξάρθρωσης δουλεμπορικών δικτύων μεταφοράς λαθρομεταναστών, από καταθέσεις στις επίσημες Ελληνικές Αρχές,  «ανάλογες ενέργειες, προσελκύουν όλο και περισσότερους λαθρομετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν Ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης».

__________________________

* Η Τουρκία σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. οικ. 458568 (ΦΕΚ Β’ 5949/16-12-2021) παρέμεινε ασφαλής τρίτη χώρα (συμπεριελήφθηκε στις ασφαλείς τον Ιούνιο 2021), για τους αιτούντες με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν,  το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία.