Αστυνομικοί: Με τον νέο Ποινικό Κώδικα ενθαρρύνετε το έγκλημα

Στο «χορό» των αντιδράσεων για τον νέο Ποινικό Κώδικα και κυρίως στις διατάξεις που αφορούν στην κατοχή εκρηκτικών, αλλά και στην ποινική μεταχείριση όσων βαρύνονται με το αδίκημα της συμμετοχής ή σύστασης εγκληματικής οργάνωσης μπαίνουν και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών.

Στο «χορό» των αντιδράσεων για τις προτεινόμενες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και κυρίως αυτές που αφορούν στην κατοχή εκρηκτικών, αλλά και στην ποινική μεταχείριση όσων βαρύνονται με το αδίκημα της συμμετοχής ή σύστασης εγκληματικής οργάνωσης μπαίνουν και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών.
Σε ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής κ. Γιώργος Καλλιακμάνης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «με την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και τις προωθούμενες αλλαγές, ενθαρρύνετε το έγκλημα».

Όπως λέει: «Μεταξύ των αλλαγών είναι η μείωση των ποινών για αυτούς που κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ. Κύρια αλλαγή είναι ότι, η κατασκευή και η χρήση της βόμβας μολότοφ απο κακούργημα, μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Η βόμβα μολότοφ δεν είναι παιδικό, παιχνίδι ούτε μέσο εκτόνωσης της επιθετικότητας κάποιον απέναντί σε αστυνομικούς, πολίτες και την περιουσία του κόσμου. Αντιθέτως είναι ισχυρή βόμβα που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές μάχες κατά το παρελθόν για την αναχαίτιση των αρμάτων. Η πρόθεση εκείνου που χρησιμοποιεί μία βόμβα μολότοφ απέναντι σε αστυνομικό ή πολίτη, είναι ανθρωποκτόνος. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν ο νομοθέτης, την ανθρωποκτόνο πρόθεση, με λίγα λόγια, να την αποποινικοποιεί, εν μέρει, με αυτόν τον τρόπο και να δυσχεραίνει το έργο της αστυνομίας.»

Ο κ. Καλλιακμάνης υπογραμμίζει ότι «τέτοιες πράξεις δεν προωθούν την πάταξη της εγκληματικότητας και την αντιμετώπιση της εγκληματικής πρόθεσης, αντιθέτως ενισχύουν τις συμπεριφορές των γνωστών άγνωστων κάθε είδους αντιεξουσιαστών – μπαχαλάκηδων, καθιστώντας τον Έλληνα αστυνομικό ευάλωτο στόχο και αναλώσιμο υλικό.»

Τέλος επισημαίνει ότι «πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται με σκληρούς νόμους, οι οποίοι όμως θα λειτουργούν αποτρεπτικά και όχι με άφεση αμαρτιών. Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται και η μείωση των ποινών για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από 10 χρόνια φυλάκισης σε πέντε. Μετά απ’ αυτό κάποιοι θα συνεχίσουν να διερωτώνται γιατί η εγκληματικότητα αυξάνεται ρίχνοντας την ευθύνη για άλλη μια φορά στην Ελληνική Αστυνομία.»

______________

* “ΤΟ ΒΗΜΑ”