Αστυνομικοί φεύγουν από τη φύλαξη επισήμων, και επιστρέφουν στην Αστυνόμευση του πολίτη

Επιστρέφουν στην Αστυνόμευση, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, Αστυνομικοί οι οποίοι έχουν διατεθεί σε υπηρεσία φύλαξης επισήμων, με το σχετικό πόρισμα να έχει συνταχθεί από ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή Ανώτερων και Ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ

image

Ο αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σχολίασε σχετικά με την απόφαση οι Αστυνομικοί οι οποίο σήμερα, υπηρετούν στα επίσημα- υπολογίζονται σε περίπου τέσσερις χιλιάδες- με προοπτική του Υπουργέιου, έιναι να παραμείνουν λιγότεροι από τους μισούς, με όσους απομακρυνθούν να διατεθούν και πάλι στην Αστυνόμευση του πολίτη .

Παρατίθεται απόσπασμα από το απομαγνητοφωνημένο* κείμενο:

Δημοσιογράφος: Υπήρχε μια δέσμευση από την Κυβέρνησή σας ότι θα μειώσει αρκετά των αριθμό των αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη διαφόρων προσώπων. Τι έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα; Τι έχετε κάνει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ θίγετε ένα σοβαρότατο ζήτημα. Μόλις έρθω το Σάββατο από το Λουξεμβούργο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα μου δώσει τις προτάσεις, έχουμε δουλέψει καιρό πάνω σε αυτό το ζήτημα. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση, γύρω στις τέσσερεις χιλιάδες αστυνομικούς να προστατεύουν επίσημα πρόσωπα, όταν λέω επίσημα εννοώ πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες…

Δημοσιογράφος: Όλους, τέσσερεις χιλιάδες είναι αυτή τη στιγμή; Πολλοί. Πάρα πολλοί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ενώ αντίθετα ένας μικρός αριθμός δουλεύει στην πραγματική αστυνόμευση. Υπάρχει εντολή του Πρωθυπουργού, υπάρχουν εντολές δικές μας, θα μειώσουμε τον αριθμό αυτό πάρα πολύ. Θα υπάρξουν αντιδράσεις, δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις.

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε πάρα πολλοί τι εννοείτε; Στο μισό ας πούμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και ακόμη περισσότερο.

Δημοσιογράφος: Και ακόμη περισσότερο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και ακόμα περισσότερο. Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή …

Δημοσιογράφος: Δεν κινδυνεύει όμως η ασφάλεια κάποιων ανθρώπων και μετά γυρίσει μπούμερανγκ αυτό; Γιατί θα το πει ο άλλος αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, αλλά ξέρετε κάτι; Κάποιος στον οποίο έβαλαν ένα γκαζάκι, πραγματικό ή κατασκευασμένο πριν δεκαπέντε χρόνια δεν νομίζω ότι κινδυνεύει σήμερα.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να πληρώσει μόνος του αυτός.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και επειδή έχουμε πάρει τις εμπειρίες και το τι γίνεται σε άλλες χώρες, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα εκτεταμένης περιφρούρησης όλων των γνωστών ανθρώπων στη χώρα. Αυτές είναι υπερβολές, θα το μειώσουμε και από εκεί και πέρα ας υπάρξουν αντιδράσεις.

Δημοσιογράφος: Υπήρχε και μια ιδέα παλιά, κύριε Υπουργέ, οι εν λόγω να πληρώνουν και αυτοί το τίμημα της φύλαξης. Δηλαδή αν θέλουν να έχουν αστυνομικούς γιατί να πληρώνουμε εμείς οι πολίτες; Έτσι δεν είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, στα μέτρα που θα πάρουμε θα είναι και αυτό. Ήδη υπάρχει παλαιότερη απόφαση η οποία δεν έχει υλοποιηθεί.

Εάν θέλουν κάποιοι αστυνομικό θα πρέπει να πληρώνουν αλλά και πάλι είναι συζητήσιμο και στο επιχείρημα «Γιατί; δεν δικαιούμαι ασφάλεια;». Δικαιούται ασφάλεια ο κάθε Έλληνας πολίτης και πιστεύω ότι κίνδυνοι μικρής σημασίας υπάρχουν για τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Επομένως… και επιπλέον ξέρετε και κάτι; Να το πω ανοιχτά. Υπάρχουν περιστατικά που εδώ στην αστυνομία γελάνε. Δηλαδή, κάποιος έβαλε γκαζάκι στον εαυτό του. Έβαλε από τη μέσα μεριά της πολυκατοικίας με κλειδωμένη την πόρτα. Τέτοια περιστατικά δεν πρόκειται να ανεχτούμε. Αυτές είναι αστειότητες, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σοβαρές σε αυτόν τον τόπο και το τίμημα και η κριτική και το τι θα επικαλεστεί ο καθένας.

______

*απομαγνητοφώνηση, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη