Αστυνομική φύλαξη ξανά στους Δικαστές σοβαρών ποινικών υποθέσεων.

Υπό το ϕόβο επιθέσεων και μετά από έγγραϕες προσϕυγές, οι Δικαστικές έδρες σοβαρών ποινικών υποθέσεων- Εισαγγελείς, Ανακριτές και Ανώτατοι Δικαστικοί-, από τους οποίους είχαν διακοπεί ή αϕαιρεθεί τα μέτρα ασϕαλείας και συνοδείας με απόϕαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση, επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, Αστυνομικοί συνοδοί και στατικές ϕυλάξεις της Κρατικής Ασϕάλειας.

Θύματα της άκριτης ή μη ορθολογικής παύσης μέτρων Ασϕαλείας, με απόϕαση του αναπληρωτή Υπουργού, Ανώτατοι Δικαστικοί- Δικαστές, Ανακριτές και Εισαγγελείς- οι οποίοι έχουν κληρωθεί σε έδρες σοβαρών ποινικών υποθέσεων, με κατηγορούμενους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, στη Greek Mafia των Φυλακών και βαριά ποινικά αδικήματα. Απειλές κατά της ζωής, επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες, προσωπική στοχοποίηση από οργανωμένες ομάδες του αντάρτικου πόλης, και ο πρόσϕατος προσδιορισμός των ηθικών αυτουργών, ανατίναξης των σπιτιών δύο Δικαστικών Λειτουργών, που έχουν χειριστεί υποθέσεις της Greek Mafia, και το «συμβόλαιο θανάτου», για τη μια Δικαστικό, είναι μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις. Με απόϕαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση, οι Αστυνομικοί συνοδοί οι οποίοι είχαν διατεθεί και τα μέτρα επιτήρησης, τα οποία είχαν ληϕθεί στις κατοικίες τους, διακόπηκαν ή ελήϕθησαν ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα, με το πρόσχημα .. ότι δε συνέτρεχαν λόγοι Αστυνομικής επιτήρησης και συνοδευτικής Ασϕάλειας.
Οι Ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί, με αϕορμή την απόϕαση επαναξιολόγησης και διακοπή διάθεσης των Αστυνομικών, προσέϕυγαν με έγγραϕες αναϕορές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο αρμόδιο Προστασίας του Πολίτη καθώς και προς το συνδικαλιστικό τους όργανο, αιτούμενοι την αναθεώρηση των «άδικων και επικίνδυνων», κατά την εκτίμησή τους, «αποϕάσεων για την προστασία τους». Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, δια της προέδρου Βασιλικής Θάνου-Χριστοϕίλου,διαβίβασε (20/02) επιστολή -ένσταση προς τον Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης, επισημαίνοντας «Λόγω της ειδικής ϕύσης των καθηκόντων (χειρισμός υποθέσεων με μεγάλη βαρύτητα, με εμπλεκόμενα πρόσωπα με επικινδυνότητα, κλπ) και της δημόσιας θέσης των δικαστικών λειτουργών, η Πολιτεία επιβάλλεται να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία τους, διακρίνοντάς τους από άλλα υπό ϕρούρηση πρόσωπα-στόχους του δημόσιου βίου που, πιθανώς, έχουν τη δυνατότητα διατήρησης προστασίας και με ίδια μέσα».
Οι πρόσϕατες εξελίξεις, «ακούσματα» και πληροϕορίες, υπό το ϕόβο επιθέσεων σε Δικαστικές έδρες σοβαρών ποινικών υποθέσεων- από τους οποίους είχαν διακοπεί ή παυτεί τα μέτρα ασϕαλείας και οι συνοδείας με απόϕαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση, έπειτα από επαναξιολόγηση των ενστάσεων που υπέβαλλαν (21/04), οι Ανώτατοι Δικαστικοί, από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, και την πολιτική ηγεσία του Προστασίας του Πολίτη, αποϕασίστηκε να επαναδιατεθούν και πάλι οι Αστυνομικοί Συνοδοί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, και οι στατικές ϕυλάξεις της Κρατικής Ασϕάλειας διατέθηκαν και πάλι κατά περίπτωση σε Ανώτατους Δικαστικούς, μεταξύ των οποίων και οι δύο γυναίκες Εϕέτες Μαρία Λεπενιώτη και Μαρία Βάρκα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Προέδρου έδρας στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ϕυλακές Κορυδαλλού, του κατ ομολογία δράστη Γιώργου Ρουπακιά, για το θανάσιμο τραυματισμό του Παύλου Φύσσα, Μαρίας Λεπενιώτη. Μετά τον ορισμό της έδρας η Δικαστικός, αιτήθηκε εγγράϕως στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., την 24ωρη ϕύλαξη της κατοικίας της και τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς, σε βάρδιες, για την ασϕάλεια των μετακινήσεών της. Ωστόσο, αϕύλακτη και χωρίς συνοδεία, μετέβη με ταξί, κατά την πρώτη ημέρα εκδίκασης της ποινικής υπόθεσης (20/04) στις Φυλακές Κορυδαλλού. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κυρίως η ϕυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αξιολόγησε πως η Ανώτατη Δικαστική Λειτουργός, δεν αποτελεί υποψήϕιο στόχο, κι έκρινε ως μη αναγκαία τη ϕύλαξή της, και της οικίας της, κατά συνέπεια και των δύο ανήλικων παιδιών της. Και στην περίπτωση της αναπληρώτριας έδρας, Εϕέτη Μαρίας Βάρκα, για την οποία επίσης είχε κοινοποιηθεί απόϕαση παύσης της Αστυνομικής συνοδείας που της είχε διατεθεί, παρά το γεγονός ότι άτομα προσδιορισμένα στον αντιεξουσιαστικό χώρο είχαν στοχοποιήσει την Ανώτατη Δικαστικό, για την καταδίκη σε 137έτη συνολικής ποινής κάθειρξης για τα μέλη της ΣπΦ- κατά την πρώτη δίκη στους συλληϕθέντες του Χαλανδρίου-, ενώ το όνομά της έχει περιληϕθεί σε αναρτήσεις ιστότοπου του αντιεξουσιαστικού χώρου με απειλές για δικαστικές αποϕάσεις τις οποίες έχει εκδώσει.
Άμεσα, αναμένεται να επανεξετασθούν και τα αιτήματα Δικαστικών Λειτουργών της σύνθεσης του Δικαστηρίου στην υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα με κατηγορούμενο τον κατάδικο επικηρυγμένο και από τις Αμερικανικές Αρχές, τρομοκράτη, Νίκο Μαζιώτη. Από το σύνολο τους, μόνο για τον Εισαγγελέα Έδρας, Αντώνη Λιόγα, είχαν ληϕθεί κάποια μέτρα ασϕάλειας, ενώ οι υπόλοιποι Δικαστικοί, είχαν λάβει ατομικά μέτρα για την ασϕάλειά τους.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport