ΕΥΠ: Για “Τζιχαντ” ερευνούν τους δύο Αλγερινούς συλληφθέντες στην Πρυτανεία.

Συνελήφθησαν μεταξύ των 14ατόμων στην κατάληψη της Πρυτανείας (14/04), και δήλωσαν επειρηματίες, οι δύο Αλγερινοί, οι οποίοι “βρέθηκαν” κατά .. λάθος στην κατάληψη, όπως υποστήριξαν ενώπιον την Ανακρίτριας. Αν και αφέθηκαν ελεύθεροι, η παρουσία τους τόσο στη χώρο, όσο και στην κατάληψη   της Πρυτανέιας, ελέγχεται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενημερώθηκε για την εξέλιξή της σχετικής έρευνας, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Πανούση, κατά την επίσκεψή του, στο διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη.

Η δράση των τζιχαντιστών, τον «αόρατο προς στιγμήν, αλλά πιθανό, κίνδυνο», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου, τέθηκαν στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ αναφέρθηκαν θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερική τρομοκρατία.
Η σύλληψη των δύο ανδρών- ηλικίας 45 και 43 χρόνων- στην κατάληψη της Πρυτανείας (14/04), από την πρώτη στιγμή, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τόνισαν «ότι δεν ήταν τυχαία» η παρουσία τους, γεγονός που επεσήμαινε σε συνεντεύξεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.
Από την έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας δεν έχουν απασχολήσει τις Αρχές άλλων χωρών, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί για την ιδιότητα και το λόγο του ταξιδιού τους, στη χώρα μας. Ωστόσο για περαιτέρω διερεύνηση οικονομικών στοιχείων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, ενδεχόμενη εκροή χρημάτων στην Ευρώπη, οι τυχόν επαφές, χρηματοδότηση και εξοπλισμός άγνωστων τρομοκρατικών «πυρήνων» προκάλεσε το “ενδιαφέρον” της ΕΥΠ.
Κατά τη σύλληψή τους, ισχυρίστηκαν ότι είναι τουρίστες, ότι εργάζονται σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία και ότι διαμένουν σε ξενοδοχείο της Πλ. Συντάγματος.
Εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους, δηλώνει ότι πρόκειται για διανομείς-αντιπροσώπους της στην Αλγερία, αποκλειστικοί αντιπρόσωποι της πολυεθνικής στη χώρα τους, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και μαζί με ακόμη 8 άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα την προηγούμενη, για να συμμετάσχουν σε σεμινάρια προώθησης προϊόντων της.
Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης.