“Αστυνομία χωρίς ΜΑΤ και ΥΜΕΤ μπορεί να “σταθεί”;”

Απόσπασμα απο τη συνέντευξη της εα Αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ , αναφορικά με το ρόλο των Υπηρεσιών της ΔΑΕΑ

Η ερώτηση προς την εα Αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ,  Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, και η διευκρινιστική της απάντηση αναφορικά με το αν η «Αστυνομία χωρίς ΜΑΤ και ΥΜΕΤ μπορεί να “σταθεί”;”

«Οι υπηρεσίες αυτές είναι απαραίτητες για την τήρηση των μέτρων τάξης. Χρειάζονται για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος και την τήρηση της δημόσιας τάξης. Απλά, θα πρέπει να δίνονται οι σωστές οδηγίες και κατευθύνσεις έτσι ώστε οι αστυνομικοί να επιχειρούν με τον πλέον νόμιμο τρόπο.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το 2015 αντιμετωπίσαμε μία πολύ μεγάλη προσφυγική κρίση, πέρασαν από τη χώρα 1.000.000 σχεδόν πρόσφυγες και μετανάστες. Υπήρξαν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, κυρίως στα νησιά. Είχαμε να κάνουμε με κόσμο που αντιμετώπιζε πολύ μεγάλα προβλήματα και με τον οποίο δεν μιλούσαμε την ίδια γλώσσα, με ανθρώπους που κουβαλούσαν μαζί τους τραυματικές εμπειρίες. Κλήθηκε επανειλημμένα η αστυνομία και έφερε εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο, και δεν άνοιξε μύτη.Τι θέλω να πω μ’ αυτό: Η ΕΛΑΣ έχει διαφορετικά επιχειρησιακά σχέδια και επιχειρεί ανάλογα με τις κατευθύνσεις, τις οδηγίες και τις εντολές που της δίνονται από την πολιτική και φυσική ηγεσία.

– Θεωρείτε ότι η φυσική ηγεσία θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων;
Σίγουρα θα έπρεπε, προβλέπεται άλλωστε από σχετική νομοθεσία. Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ είναι ανεξάρτητο από το Υπουργείο. Στην πράξη όμως κάποιες φορές δεν συμβαίνει αυτό, και σαφέστατα υπάρχει ανάγκη για βελτίωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με κυρίαρχη αρχή την αξιοκρατία για τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαδικασίας αξιολόγησης κρίσεων και προαγωγών.

– Έχει ο Ελληνας αστυνομικός ροπή προς την ακροδεξιά;
Ο Έλληνας αστυνομικός, όπως και ο κάθε Έλληνας πολίτης, έχει τα δικά του πολιτικά πιστεύω. Το τι ψηφίζει κάθε φορά στις εκλογικές αναμετρήσεις, το ξέρει κάθε ένας ξεχωριστά για τον εαυτό του. Δεν νομίζω ότι έχει ακροδεξιά χαρακτηριστικά ο Έλληνας αστυνομικός, ο οποίος οφείλει να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Σας έκανα την προηγούμενη ερώτηση γιατί παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα προηγούμενα χρόνια η Χρυσή Αυγή να παίρνει πολύ μεγάλα ποσοστά στα εκλογικά τμήματα των αστυνομικών…
Μιλάμε για το 2012. Τότε καταγράφηκε μία μεγάλη απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα. Όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες έτσι και οι αστυνομικοί μπορεί να ψήφισαν οδηγούμενοι από αγανάκτηση και απογοήτευση. Από τις επόμενες εκλογές και μετά δεν παρατηρήθηκαν τέτοια φαινόμενα.

– Ο Έλληνας αστυνομικός είναι ρατσιστής; Εκπαιδεύεται στις σχολές για να αντιμετωπίζει ρατσιστικά φαινόμενα και συμπεριφορές;
Εκπαιδεύεται, ναι. Μάλιστα έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να εισαχθούν μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις σχολές. Ιδρύθηκε και η διεύθυνση για τη ρατσιστική βία. Γενικότερα οι Έλληνες αστυνομικοί σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αστυνομία έχει δείξει και το ανθρώπινο πρόσωπό της και το σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν βέβαια περιστατικά, μεμονωμένα, που δεν τιμούν το σώμα. Πριν από 15-20 χρόνια ντρεπόμασταν να πούμε τι δουλειά κάνουμε..».