Άσκηση "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2014", για την Πυροσβεστική και τη ΓΓΠΠ (ΒΙΝΤΕΟ)

«ΕΕ – Προμηθέας 2014»: Η πρώτη άσκηση με σενάριο «δίδυμης καταστροφής» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

image

Συνολικά 130επιχειρησιακά στελέχη από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία συμμετείχαν στηνΆσκηση EU-PROMETHEUS 2014 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Ιούνιο (2014), σε κεντρική δράση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Μεταξύ των συμμετεχόντων, στελέχη των Εθνικών Αρχών Πολιτικής Προστασίας Ιταλίας, Κύπρου, Λιθουανίας και Κροατίας, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, καθώς και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης.
Από την αυτοδιοίκηση συμμετείχαν ως παίκτες εκπρόσωποι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής και Θεσσαλίας, των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων Ελευσίνας και Τανάγρας όπως και των φορέων Πολιτικής Προστασίας τους. Στην άσκηση παραβρέθηκαν επίσης ως παρατηρητές εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών από τις χώρες-εταίρους της Ελλάδας στο πρόγραμμα, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το γενικό σενάριο «δίδυμης καταστροφής» της άσκησης περιελάμβανε μεγάλη δασική πυρκαγιά, που «απείλησε» κατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές, «προκάλεσε» έκρηξη σε βιομηχανική εγκατάσταση υψηλής επικινδυνότητας, όπως και καταρρεύσεις κτιρίων, «δημιουργώντας ανάγκη» διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Στόχος της άσκησης ήταν να ελεγχθεί το όριο δυνατοτήτων του τοπικού, περιφερειακού και Εθνικού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας, κυρίως όμως η υποδοχή ενισχύσεών του σε πυροσβεστικά αεροσκάφη, σε πεζοπόρα τμήματα δασοπυρόσβεσης και σε μονάδες έρευνας και διάσωσης σε ερείπια, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Η Άσκηση «ΕΕ Προμηθέας 2014» (επί χάρτου και πεδίου- φθινόπωρο του 2013 και Α/6μηνο του 2014) χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασία Κάλλη Σαΐνη τόνισε ότι ο “Προμηθέας 2014, είναι η πρώτη άσκηση που γίνεται μετά την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την λειτουργία των joint modules, αλλάζει τους επιχειρησιακούς κανόνες κινητοποίησης και εμπλοκής και ορίζει νέες προδιαγραφές για την πιστοποίηση των ευρωπαϊκών μονάδων Πολιτικής Προστασίας”.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος, στη διεύθυνση: www.prometheus2014.gr