Άσκηση για τον 8οΠΣ Ελληνικού

Άσκηση στο πλαίσιο του “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ2019” για την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε σενάριο Σεισμού κατά την εκδήλωση του οποίου ξεσπάει πυρκαγιά και εντοπίζονται εγκλωβισμένοι τραυματίες, πραγματοποιήθηκε (18/04-10.00) στον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό του Ελληνικού στις εγκαταστάσεις του πρώην ανατολικού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

ΠΣ_ΠΥ_ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ2019

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την ενεργοποίηση του ρήγματος του Σαρωνικού στο νομό Αττικής με αποτέλεσμα να υπάρξει σεισμική έξαρση, με αναφορά για σοβαρές ζημιές, τραυματισμούς πολιτών, καταρρεύσεις κτιρίων με εγκλωβισμούς πολιτών και εκδήλωση πυρκαγιών.

ΠΥ_ΠΣ_8ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, προκλήθηκε μερική κατάρρευση πτέρυγας του κτιρίου, με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς, λόγω διαρροής φυσικού αερίου, με συνέπεια την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, στο υπόλοιπο κτίριο.

Άμεσα το Ε.Σ.Κ.Ε. κινητοποιεί τον 8οΠυροσβεστικό Σταθμό, και την 1η Ε.Μ.Α.Κ. και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς και θέτει σε επιφυλακή όλες τις Υπηρεσίες της ΠE.ΠΥ.Δ. Αττικής.

ΠΣ_ΠΥ_8ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Λόγω προβλημάτων στις επικοινωνίες, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» ενεργοποιείται για την καλύτερη διαχείριση της κρίσης και διευκόλυνση των επικοινωνιών. Επίσης, ζητά την ενεργοποίηση της μονάδας Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), η οποία μεταβαίνει στην περιοχή και πραγματοποιεί πτήση, μεταδίδοντας απευθείας εικόνα στο Ε.Σ.Κ.Ε.

Με την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των εστιών πυρκαγιάς, η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της 1ηςΕ.Μ.Α.Κ με τον διασωστικό σκύλο, αναζητούν εγκλωβισμένους. Αντιλαμβάνεται ανθρώπινη παρουσία και με τη χρήση γεώφωνου και τηλεσκοπικής κάμερας, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ενός ατόμου, όπου απεγκλωβίζεται και απομακρύνεται. Ενώ γίνεται παράλληλα επιχείρηση διάσωσης δύο εγκλωβισμένων ατόμων στον 3ο όροφο, όπου αδυνατούν να απομακρυνθούν από την όδευση διαφυγής του κτιρίου. Με χρήση κλιμακοφόρου οχήματος, ενα άτομο εντοπίζεται και μεταφέρεται σε ασφαλές σημείο, όπου παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο. Το δεύτερο άτομο εντοπίζεται από την Ορειβατική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης της 1ηςΕ.Μ.Α.Κ., όπου με την χρήση ορειβατικής τεχνικής (κεκλιμένης), απομακρύνεται και παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο.

 

ΠΥ_ΠΣ_ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ2019

Η άσκηση υπό την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής με επικεφαλής τον Διοικητή Π.Υ. Αθηνών Αρχιπύραρχο Χρήστο Λάμπρη.

Στην άσκηση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Νικόλαος Σπαής, ο Διοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Αρχιπύραχος Γεώργιος Πουρναράς, Αξιωματικοί του Π.Σ., Δόκιμοι Ανθυποπυραγοί της σχολής Ανθυποπυραγών, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, του ΟΑΣΠ και του Ε.Κ.ΕΠ.Υ.