Αρωμα αντιεξουσιαστών στις ληστείες χρηματαποστολών|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Νεόκοπους… «ληστές με τα μαύρα», μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, εντοπίζουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πίσω από τις τρεις απόπειρες και ληστείες χρηματαποστολών.

image

Νεόκοπους… «ληστές με τα μαύρα», μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, εντοπίζουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πίσω από τις τρεις απόπειρες και ληστείες χρηματαποστολών, που έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα, στις περιοχές Ζωγράφου και Εξαρχείων.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί διαπιστώνουν κοινά χαρακτηριστικά στους δράστες, στην μεθοδολογία δράσης και στον οπλισμό που χρησιμοποιούν για να ακινητοποιήσουν τους υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών.
Στις 12:45 χθες το μεσημέρι ένας άγνωστος με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τον υπάλληλο χρηματαποστολής της Eurobank επί της οδού Σόλωνος 93-95 στα Εξάρχεια. Άρπαξε την βαλίτσα με τα χρήματα, αρχικά διέφυγε πεζός και λίγο αργότερα επιβιβάστηκε σε μοτοσυκλέτα που οδηγούσε συνεργός του, με την οποία διέφυγαν από την οδό Ζ. Πηγής. Οι δράστες, στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου επιχείρησαν να ανοίξουν την βαλίτσα χρησιμοποιώντας τσεκούρι, με την βοήθεια τρίτου συνεργού. Η χρωμοπαγίδα φαίνεται να ενεργοποιήθηκε, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν κατάφεραν να αποσπάσουν χρήματα.
Στις 18 Απριλίου 2016, λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, δύο άγνωστοι με παρόμοια χαρακτηριστικά, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας, που ανεφοδίαζε ΑΤΜ τράπεζας επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, απέναντι από το νεκροταφείο Ζωγράφου. Αφαίρεσαν τη βαλίτσα με τα χρήματα και τράπηκαν σε φυγή. Στις 13 Απριλίου 2016, λίγο πριν τις 08:00 το πρωί, δύο κουκουλοφόροι, με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους χρηματαποστολής, που ανεφοδίαζαν ΑΤΜ που βρίσκεται στο εσωτερικό της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου. Οι δράστες που φαίνεται να γνώριζαν την ακριβή ώρα προσέλευσης της χρηματαποστολής και τις κινήσεις των υπαλλήλων της κατάφεραν να αρπάξουν περίπου 12.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν.
Υπάλληλοι της ίδιας εταιρείας ασφαλείας, που ανεφοδίαζαν ΑΤΜ τράπεζας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, έπεσαν θύματα ληστείας και στις 26 Νοεμβρίου 2015. Δύο άτομα τους ακινητοποίησαν με όπλα, άρπαξαν σάκους με περίπου 100.000 ευρώ και διέφυγαν με μοτοσυκλέτα.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, έχουν ενδείξεις ότι οι δράστες προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ τις έρευνες παρακολουθούν διακριτικά και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η δράση τους έχει μικρές ομοιότητες με τα αρχικά στάδια των «Ληστών με τα μαύρα», οι οποίοι από τον Νοέμβριο του 2002 έως και τον Ιανουάριο του 2006, είχαν διαπράξει επτά ληστείες τραπεζών στην Αθήνα με συνολική λεία που προσέγγιζε τις 700.000 ευρώ, ενώ το 2009 τρία από τα μέλη της, μετά την αιματηρή επίθεση στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής, είχαν επικηρυχθεί έναντι 600.000 ευρώ. Όλοι οι ληστές φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες, ενώ σε όλες τις ληστείες υπήρχε ένας χρονομέτρης της ληστείας που δεν ξεπερνούσε τα 57 δευτερόλεπτα.
Στις 16 Ιανουαρίου 2006 στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στην οδό Σόλωνος αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να συλληφθεί ένας από τους δράστες.
Ένα ακόμη μέλος της συμμορίας συνελήφθη στις 3 Μαΐου 2010, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στο Βοτανικό. Τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι και ακρωτηριάστηκε. Ο μικρότερος αδερφός του είναι ακόμη καταζητούμενος με ενδείξεις εμπλοκής στους «Ληστές του Διστόμου» και τρομοκρατικές επιθέσεις. Μέλος της ίδιας συμμορίας, μετά από 9 χρόνια διαφυγής, συνελήφθη τον Μάιο του 2015, στη Ν. Αγχίαλο Βόλου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τη σύλληψη των «Ληστών του Διστόμου».
Κατά τη διάρκεια των ερευνών των εξαφανισμένων μέχρι πρότινος «ληστών με τα μαύρα», στις αρχές του 2009, διαπιστώθηκε ότι δείγμα DΝΑ που ανιχνεύθηκε σε σκούφο που είχαν πετάξει σε ένα ρέμα στη Γλυφάδα οι δράστες της αρπαγής- τον Μάιο του 2007-οπλισμού από τον φρουρό του τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου ταυτίζεται με γενετικό υλικό «ληστή με τα μαύρα» που είχε εντοπιστεί σε εγκαταλειμμένο σάκο μετά τη συμπλοκή τον Ιανουάριο του 2006. Η επίθεση κατά του φρουρού του κ. Κεδίκογλου αποδίδεται στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Και αυτό γιατί φαίνεται πως με την ίδια παρτίδα σφαιρών που εκλάπησαν από τον αστυνομικό πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα η επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Περισσού, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση. Από τότε η δράση των «ληστών με τα μαύρα» συνδέθηκε με τις επιθέσεις της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και αργότερα και με την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».