Άρειος Πάγος: Πειθαρχικός έλεγχος στους Δικαστές της Ζακύνθου για την απόφαση να κυκλοφορεί ελεύθερος ο Ρομά παιδοβιαστής

Τον πειθαρχικό έλεγχο και των τριών Δικαστών που μετείχαν στη σύνθεση του ΜΟΔ Ζακύνθου που χορήγησε αναστολή εκτέλεσης ποινής για το ρομά δολοφόνο της 11χρονης στη Μυρτιά Πύργου Ηλείας

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, παρενέβη (11/06) ζητώντας Πειθαρχικό έλεγχο για τους τρεις Δικαστές της Ζακύνθου οι οποίοι είχαν αφήσει ελεύθερο τον καταδικασμένο σε εννέα έτη κάθειρξης (2020) για βιασμό και επίθεση σε βάρος ανήλικης (υπόθεση του 2017) τον καθ’ ομολογιάν δολοφόνο της 11χρονης ανιψιάς του, Βασιλικής Νικολοπούλου, με περιοριστικούς όρους να κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ζακύνθου στο οποίο μετείχαν τρεις γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Εισαγγελέας της Έδρας, αποφάσισε χωρίς ιδιαίτερο σκεπτικό να αφεθεί ελεύθερος ο 37χρονος Ρομά, με περιοριστικούς όρους-  απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του στον νομό Ηλείας και απαγόρευση να πλησιάζει το θύμα (σσ την -τότε – 14χρονη) επίσης ρομά.

Όπως προέκυψε κατά τον έλεγχο στο ΤΑ όπου ήταν υποχρεωμένος να εμφανίζεται ο 37χρονος Ρομά Σπύρος Σπυρόπουλος, οι περιοριστικοί όροι είχαν εφαρμοστεί με δυσκολία. Το Εφετείο για την υπόθεση είχε προσδιοριστεί για το 2022, όμως η δίκη αναβλήθηκε καθώς δεν είχε δικηγόρο. Το Δικαστήριο όρισε από τη λίστα νομική συμπαράσταση και προσδιορίστηκε δικάσιμος για τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο και πάλι δεν εκδικάστηκε η υπόθεση λόγω της δικηγορικής αποχής. Νέα δικάσιμος για την υπόθεση ορίσθηκε το 2025 .