Αποζημίωση από το δημόσιο, στην οικογένεια του Γ.Βασιλάκη

Ευθύνες στο Δημόσιο για το θάνατο του 52άχρονου υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γ. Βασιλάκη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του τον Ιούνιο του 2010 σε τρομοκρατική επίθεση, σε έκρηξη παγιδευμένου φακέλου. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση συνολικού ύψους 580.000 ευρώ στην οικογένεια του Υπασπιστή Γ.Βασιλάκη.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή αναγνωριστική αγωγή της οικογένειας του Γ. Βασιλάκη ενώ αναγνώρισαν υποχρέωση αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 580.000 ευρώ στην οικογένεια – 120.000 ευρώ στη σύζυγος του υπασπιστή και 120.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο παιδιά του, 160.000 ευρώ στους γονείς και απο 30.000 ευρώ χωριστά στα δυο αδέλφια του. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κρίθηκε ότι η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα έπρεπε, όπως προβλέπεται ρητά, να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από τα συστήματα με X Ray ανεξαρτήτως της ιδιότητας του αποστολέα ή κομιστή. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η πρακτική να εξαιρούνται από τους ειδικούς ελέγχους τα αντικείμενα που προσκόμιζαν όσοι κατείχαν ειδική κάρτα πρόσβασης στο υπουργείο αποτελεί παραβίαση της απόρρητης διαταγής του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και απάδει πρός την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Στη δικαστική απόφαση, σημειώνεται ότι η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας στα μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας X RAY συνιστά παράλειψη των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αν ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί, θα είχε εντοπιστεί ο μηχανισμός και θα είχε αποτραπεί η πυροδότηση της βόμβας και ο θάνατος του υπασπιστή.

Ο ισχυρισμός του Δημοσίου ο οποίος αναπτύχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, προσδιόριζε “συνυπαίτιο τον υπασπιστής του τότε υπουργού, επειδή λόγω της θέσης του ενδεχομένως είχε δώσει εντολή να εξαιρούνται τα ειδικά διαπιστευμένα πρόσωπα από τους ελέγχους”, ο οποίος απορρίφθηκε ως αβάσιμος.

​Την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια είχε αποδοθεί στον Βασίλη Παλαιοκώστα, μερικό δακτυλικό αποτύπωμα του οποίου είχε εντοπισθεί σε υπόλειμμα φακέλου το οποίο είχε εντοπισθεί στο σημείο της έκρηξης. Ως αποστολέας του φακέλου-βόμβα, που προκάλεσε το θάνατο το υπασπιστή, εμφανιζόταν​ ο καταζητούμενος-τότε- για την υπόθεση της SIEMENS Χρ. Καραβέλας. Ο συντάκτης της προκήρυξης στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” υπέγραφε με το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη, Θανάσης Κλάρας.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport