Απόφαση – σταθμός για τους δημοσιογράφους και τα προσωπικά δεδομένα| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

“Η Εισαγγελέας της Έδρας, πρότεινε την αθώωση της διαχειρίστριας- δημοσιογράφου του ιστότοπου. Στην αγόρευσή της τονισε οτι οι δίκες είναι δημόσιες και οποιοσδήποτε μπορεί να τις παρακολουθήσει. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα επίδικα δημοσιεύματα γράφτηκαν εκ πληροφοριών από διαδίκους, μάρτυρες και άλλες πηγές χωρίς να διαπιστωθεί πρόσβαση σε αρχείο, όπως αυτό ορίζεται από το Νόμο”.


Το Θ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας με ομόφωνη απόφασή του την Παρασκευή, κήρυξε αθώα την δημοσιογράφο- διαχειρίστρια του directnews.gr, Δέσποινα Μπρούσαλη, κατηγορούμενη για το αδίκημα της παραβίασης του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μετά από μήνυση του φερόμενου ως “εγκεφάλου” της υπόθεσης που είναι γνωστή ως “μαφία των ακινήτων”, ή “παραδικαστικό κύκλωμα Νο 2”, Σταύρου Γεωργιτσογιαννάκου.
Η μήνυση αφορούσε οκτώ δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στο directnews.gr από το Νοέμβριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και στα οποία ειχαν δημοσιευτεί πληροφορίες, μαρτυρίες και στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα για το “παραδικαστικό κύκλωμα Νο 2”, καθώς και δικαστικές εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο του κ. Γεωργιτσογιαννάκου.
Η Εισαγγελέας της Έδρας, Αικατερίνη Σακκά, πρότεινε την αθώωση της δημοσιογράφου. Όπως ανέφερε στην αγόρευσή της οι δίκες είναι δημόσιες και οποιοσδήποτε μπορεί να τις παρακολουθήσει. Σημείωσε επίσης, ότι από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως ούτε ο δημοσιογράφος τηρεί αρχείο ούτε έγινε κάποια επεξεργασια αρχείου, ενώ πρόσθεσε, ότι τα επίδικα δημοσιεύματα ειχαν αναφορά πληροφοριών από διαδίκους, μάρτυρες και δικαστικές πηγές χωρίς να διαπιστωθεί πρόσβαση σε αρχείο, όπως αυτό ορίζεται από το Νόμο.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης, Γιάννης Απατσίδης και Ρόη Παυλέα εστίασαν στο δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον που υπήρχε λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης του “παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2” .
Συγκεκριμένα, ο κ. Απατσίδης τόνισε ότι ο πολιτικώς ενάγων, Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος κατέστη δημόσιο πρόσωπο, καθώς λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ για να πληροφορηθούν οι πολίτες τις έρευνες και τις εξελίξεις για ένα θέμα που αφορούσε σε ζητήματα διαφθοράς στο δικαστικό και γενικότερα νομικό κόσμο.
Η κ. Παυλέα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο δημοσιογράφος, με βάση απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν τηρεί αρχείο και συνεπώς δεν υπόκειται στις διατάξεις του Νόμου περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων, όταν μάλιστα η υπόθεση έχει σχέση με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής,. Νίκος Βλατάκης, στην αγόρευσή του παραδέχθηκε ότι υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον για τους δημοσιογράφους να ασχοληθούν με την υπόθεση, αλλά ότι δεν έπρεπε να είχε γραφτεί στα δημοσιεύματα το όνομα του εντολέα του, γιατί δεν είναι δημόσιο πρόσωπο.
Από την διαδικασία ήταν απών ο μηνυτής Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος – εκπρόσωπήθηκε από το δικηγόρο του – ο οποίος κρατείται στις φυλακές μετά τη σύλληψή του τον Ιούνιο του 2014, καθως εκκρεμούσαν σε βάρος του καταδιωκτικά έγγραφα. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιτσογιαννάκος έχει κριθεί προφυλακιστέος, μετά την απολογία του στους Ειδικούς Εφέτες – Ανακριτές και για την υπόθεση του “παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2”.
Σημειώνεται, ότι τη σύνθεση του Θ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας αποτελούσαν οι δικαστές: Ουρανία-Αικατερίνη Κώτσιου (πρόεδρος) Φωτεινή Αναστασάκου και Δημήτριος Χαραλαμπάκης (μέλη).

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport