“Αποδεικνύεται τελικα πως δεν ηταν ολοι προσφυγες, όπως θα θέλαμε”

Με αφορμή το πρόγραμμα μετεγκατάστασης “relocation”, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, έθεσε ενα ρητορικό ερώτημα αναφορικά με τους πρόσφυγες που φευγουν και τους “πρόσφυγες” που μενουν..

“Κάποιοι απο τους προσφυγες θα φύγουν. Οι άλλοι “πρόσφυγες” θα μεινουν! Αποδεικνύεται τελικα πως δεν ηταν ολοι προσφυγες όπως θα θέλαμε.

Τα αρνητικά αιτήματα ασύλου επιβεβαιώνουν αν ήταν τελικά παράνομοι, παράτυποι ή οπως αλλιώς, αλλά πάντως οχι προσφυγες. Δεν μένει να δουμε ποσα θα απορριφθουν και ποσα θα ειναι θετικα απο τους αιτουντες!”, σχολίασε με νόημα ο Παναγιώτης Χαρέλας*.

Μόνο τη Δευτέρα (31/10) στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων “relocation” απο το Ελ.Βενιζέλος αναχώρησαν με προορισμό το Ελσίνκι 111προσφυγες. Πρόκειται για 16οικογενειες και 52 ανήλικα εκ των οποίων 15 ασυνοδευτα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προωθηθούν στη Γαλλια -χωρα η οποία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων- άλλοι 170, ενω ακολουθεί η Φινλανδία η οποία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο αριθμό ασυνοδευτων ανηλίκων προσφύγων .

Αν και η συμφωνία ορίζει να προωθηθούν απο την Ελλαδα 30.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος  “relocation” μέχρι στιγμής εχουν αναχωρήσει μόλις 5000 πρόσφυγες.

___________

*Παναγιώτης Χαρέλας, πρ ΠΟΣΥΦΥ