Απάτη σε βάρος του ΕΦΚΑ “σήκωσαν” πάνω από €800.000

Έρευνα από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, αποκάλυψε την κακουργηματική απάτη

Ζημία σε βάρος του Δημοσίου ύψους €801.725,53 διαπιστώθηκε σε έρευνα που αποκάλυψε την κοινή δραστηριότητα δύο οργανωμένων κυκλωμάτων, που διέπρατταν συστηματικά κακουργηματικές απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του Δημοσίου, από τον Απρίλιο του 2013 έως και την εξάρθρωση της παρανομης δραστηριότητάς τους.

Σε αστυνομική επιχείρηση (29/10) από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, συνελήφθη αλλοδαπός, αρχηγικό μέλος των συμμοριών, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τεσσάρων συνεργών του, εν των οποίων δύο αλλοδαποί.

Ο αλλοδαπός επικεφαλής της απάτης,  προέβαινε σε σύσταση εταιριών χρησιμοποιώντας πλαστά και υφαρπαχθέντα έγγραφα και στοιχεία μελών των συμμοριών και ως «αχυράνθρωποι», αναλάμβαναν την αστική και ποινική ευθύνη των οφειλών (ασφαλιστικές εισφορές, κ.α.) έναντι του ελληνικού Δημοσίου και κυρίως του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Στη συνέχεια, ασφάλιζε στις εταιρείες εργαζόμενους οι οποίοι παρείχαν πραγματική εργασία, ή ασφαλίζονταν εικονικά για τα απαιτούμενα ένσημα της παραμονής τους στη χώρα και την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και δικαιώματος συνταξιοδότησης, αποφεύγοντας την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, προς όφελός του και αντίστοιχη ζημιά του Δημοσίου.

Από την έως τώρα έρευνα προέκυψε η ίδρυση τριών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην ραφή ενδυμάτων – φασόν. Οι εταιρείες λειτουργούσαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με τέτοιο τρόπο, ώστε η παύση της δραστηριότητας καθεμίας συνέπιπτε χρονικά με την έναρξη δραστηριότητας της επόμενης.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 διαβατήρια, έγγραφα, παραστατικά και κάρτες ανάληψης, μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και €560.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση.