Η απάντηση για το περιπολικό με τα μαδέρια – Τα οχήματα είναι παλιά… αλλά

Με αφορμή τη δήλωση ενός συνδικαλιστή αστυνομικού και την ανάρτησή του για οχήματα της αστυνομίας στα οποία «βάζουν» πλάτη οι αστυνομικοί, έχει ξεσπάσει σάλος.

Και όχι αδίκως, αφού φαίνεται πως η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάστηκε, ενώ συμπίπτει χρονικά με τις τοποθετήσεις των αστυνομικών διευθυντών.

Η υπόθεση αφορά την εικόνα που ανάρτησαν χθες στο διαδίκτυο μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται ένα όχημα της αστυνομίας (όχι έγχρωμο περιπολικό) να έχει σπασμένη την πλάτη του οδηγού και να έχουν τοποθετηθεί δύο ξύλα για να στηρίζεται.

Όχημα ετών …18

Όπως ανέφεραν πρόκειται για όχημα της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, που αποτελεί ίσως και το μόνο γεγονός.
Σύμφωνα με έρευνα της ThessNews, το συγκεκριμένο όχημα είναι 18 ετών και είναι εφεδρικό, δηλαδή χρησιμοποιείται όταν κάποιο από τα βασικά οχήματα μετακίνησης των ανδρών των ειδικών δυνάμεων βρεθεί εκτός χρήσης.

Έτσι, λοιπόν, ο αστυνομικός που χρησιμοποίησε (χρεώθηκε) το εν λόγω εφεδρικό όχημα από τις 17 Ιανουαρίου, καθώς το δικό του είχε βλάβη, το επέστρεψε στην υπηρεσία στις 21 Ιανουαρίου.
Μέσα σε αυτές τις ημέρες που το χρησιμοποιούσε πράγματι χάλασε η πλάτη του οδηγού.

Ο αστυνομικός αντί να ενημερώσει άμεσα την υπηρεσία του ως όφειλε, ανήρτησε την επίμαχη φωτογραφία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η υπηρεσία του μόλις έλαβε γνώση για το συμβάν αποκατέστησε τη φθορά την αμέσως  επόμενη μέρα. Ωστόσο, την ίδια μέρα τα μέλη της ΕΚΑ Θεσσαλονίκης ανάρτησαν τη φωτογραφία στο διαδίκτυο κάνοντας λόγω για περιπολικό το οποίο κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.

Αποκαταστάθηκε η φθορά 

«Η Ελληνική Αστυνομία δυστυχώς έχει ακόμα στον στόλο της οχήματα πέραν της 18ετίας. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη τέτοια οχήματα απαντώνται στην ομάδα ΖΗΤΑ, με  το 30% των δικύκλων να είναι 18 και 19 ετών, στην ΔΑΕΘ (εφεδρικά) και στην Υ.Ε.Α.Δ.Β.Ε. Είναι φυσιολογικό τα άνω οχήματα να παρουσιάζουν φθορές και βλάβες. Σε αυτήν την υπηρεσία Υ.Ε.Α.Δ.Β.Ε ανήκει και το εν λόγω όχημα το οποίο χρησιμοποιείται ως εφεδρικό, δηλαδή όταν παρουσιάσει βλάβη κάποιο από τα κύρια οχήματα. Η υπηρεσία μόλις ενημερώθηκε για την φθορά μερίμνησε και την αποκατέστησε άμεσα την επόμενη μέρα και έτσι το όχημα τέθηκε πάλι προς χρήση. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως πρέπει να σταματήσουν πλέον πολλοί αξιωματικοί ανώτεροι και ανώτατοι να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους οχήματα καινούρια και να τα διαθέσουν αυτά σε όλους εμάς που εκτελούμε υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Μπορούν να το πράξουν, αλλά το θέλουν;» υπογραμμίζει ο κ. Α.Σφελινιώτης αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ.

Κίνδυνος να μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς οχήματα

«Η κατάσταση με τα περιπολικά της Θεσσαλονίκης είναι όντως τραγική και αν δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες άμεσα όλοι οι αρμόδιοι φορείς σύντομα η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να μείνει χωρίς οχήματα, αφού τα υπάρχοντα είναι με χιλιάδες χιλιόμετρα και κάθε τρεις και λίγο μπαινοβγαίνουν στα συνεργεία. Από κει και πέρα όμως σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, μετά από επικοινωνία που είχα με την εμπλεκόμενη υπηρεσία, ενημερώθηκα ότι το συγκεκριμένο όχημα αποτελούσε εφεδρικό όχημα σε περίπτωση που δημιουργούνταν πρόβλημα με κάποιο άλλο και είχε παραληφθεί από την υπηρεσία χωρίς καμία βλάβη. Το όχημα χρεώθηκε σε συνάδελφο μας, όπου όταν παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη βλάβη και ενημερώθηκε η υπηρεσία, η αντικατάσταση έγινε αμέσως χωρίς καμία καθυστέρηση, ενώ το συγκεκριμένο δημοσίευμα βγαίνει ετεροχρονισμένα και ενώ το όχημα έχει ήδη επισκευαστεί. Μάλιστα και σε επικοινωνία με τον συνάδελφο τον ίδιο μου επιβεβαίωσε ότι με το που ενημερώθηκε η υπηρεσία για την βλάβη πραγματοποιήθηκε αμέσως η αντικατάσταση. Ακόμη σε συζήτηση μαζί του, μου ανέφερε ότι ουδείς τον ρώτησε τι ακριβώς ισχύει και απλά πήραν την φωτογραφία από το προσωπικό του προφίλ, όπου ουδεμία αναφορά έκανε ότι επρόκειτο για υπηρεσιακό όχημα και γράφτηκε ότι γράφτηκε…», τονίζει ο κ.Θ.Τσαϊρίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Τα ερωτήματα φυσικά που προκύπτουν από ένα τόσο απλό ζήτημα είναι πολλά, καθώς δεν είναι ότι θίγονται και πιθανόν ζημιώνονται κάποιοι αξιωματικοί, αλλά πιθανόν και κάποιοι άλλοι ευνοούνται…

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται για το ζήτημα να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες.

__________

* ThessNews.gr