Αντιδράσεις για το «ηχητικό κανόνι» της ΕΛ.ΑΣ στον Έβρο (φωτο & video)

Η αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα χερσαία σύνορα της Χώρας, με ηχητική απώθηση, έχει προκαλέσει δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο ενώ και συνδικασιτκή παράταξη καταγγέλλει την πρακτική της ΕΛΑΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε η της  συνδικαλιστικής παράταξης, «Πρωτοβουλία Αστυνομικών», στην οποία αναφέρεται ότι, «Για άλλη μια φορά άξιο συγχαρητηρίων το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συνολικά η κυβέρνηση. Την ώρα που οι συμμορίες και η μαφία δολοφονούν κόσμο στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι, την ώρα που αδίστακτοι ληστές εισβάλουν στα σπίτια των πολιτών και διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα, την ώρα που τα τμήματα (Α.Τ. Τ.Α. Τ.Τ.) στη Αττική και μέσα στο κέντρο της Αθήνας έχουν απονεκρωθεί, η κυβέρνηση και εν συνόλω η πολιτική και φυσική ηγεσία ενισχύουν τη καταστολή κατά άοπλων πολιτών.
Ειδικότερα, αγοράστηκε από την ΕΛ.ΑΣ το λεγόμενο «ηχητικό κανόνι» με σκοπό την εφαρμογή του για τον περιορισμό των προσφύγων στον Έβρο. Ο συγκεκριμένος «εξοπλισμός» προορίζεται αποκλειστικά για την καταστολή πλήθους. Φυσικά όχι πλήθος εγκληματιών, αλλά πλήθος μανάδων με παιδιά και δυστυχισμένων ανθρώπων που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες και η τύχη τους φέρνει στα σύνορα της χώρας μας. Η χρήση του συγκεκριμένου όπλου εφαρμόζεται ήδη απέναντι σε διαδηλωτές όπως είδαμε σε ΗΠΑ (διαδηλώσεις για τη δολοφονία Φλόιντ) και Ισραήλ (διαδηλώσεις Παλαιστινίων).
Στις μέρες μας η οικονομική δυσπραγία και η κοινωνική ανισότητα έχουν αυξηθεί εξαιτίας της πανδημίας, Η ανεργία και η απλήρωτη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Την δίκαιη οργή του κόσμου φοβάται η κυβέρνηση, και για αυτό εξοπλίζεται με κάθε τρόπο απέναντι στον λαό μας. Άλλωστε η μέχρι τώρα πορεία κάθε κυβέρνησης αποδεικνύει ότι ως κύριο εχθρό τους έχει το λαό.
Επιβεβαιώνεται πως εχθρός είναι ο πρόσφυγας που ζει στις άθλιες συνθήκες των hot spot, εχθρός είναι ο λαός μας που θα βγεί στο δρόμο να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Ως Πρωτοβουλία Αστυνομικών καλούμε κάθε συνάδελφο να αναρωτηθεί ποιον στοχεύουν αυτά τα σύγχρονα όπλα και ποιον εξυπηρετούν. Σήμερα ο πρόσφυγας αύριο οι δικοί μας άνθρωποι και οι οικογένειές μας
».

Δημοσίευμα της DW αναφέρεται στο «ηχητικό κανόνι» τη συσκευή μετάδοσης ήχου μεγάλης εμβέλειας , που διαθέτει η Ελλάδα, ως αποτρεπτικό μέσο στην απόπειρα εισόδου από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στο ελληνικό έδαφος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για τη χρήση της ηχητικής απώθησης. Σε σχετικό άρθρο του Associated Press (AP), ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άνταλμπερτ Γιαντζ ανέφερε, ότι «η Κομισιόν θα ζητήσει πληροφορίες από την Αθήνα» σχετικά με τη χρήση της συσκευής στα σύνορα της χώρας και υπογραμμίζει ότι η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Όμως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άνταλμπερτ Γιαντζ,  αν και εναπόκειται στις χώρες μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν πώς θα διαχειρίζονται τα σύνορά τους, η προσέγγισή τους «πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια».