“Ανθρώπινο λάθος” εντοπίζει το πόρισμα των ΕΛΠΕ, για το δυστύχημα

Σε ανθρώπινο σφάλμα αποδίδεται ευθύνη για τα αίτια της έκρηξης στο πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος στα ΕΛΠΕ.

Στο πόρισμα που παραδόθηκε την Τρίτη (19/05) στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, απο τα μέλη της επιτροπής (τεχνικοί του διυλιστηρίου, εκπρόσωποι των εργαζομένων και εξωτερικός πραγματογνώμονας) προσδιορίζουν την αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά και την έκρηξη στην συνέχεια, ήταν καύσιμο αποθηκευμένο στον αγωγό της δεξαμενής, στον οποίο ήταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης το πρωινό της 8ης Μαΐου.
Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα των πραγματογνωμόνων, ο αγωγός θα έπρεπε να έχει αδειάσει από την ακατέργαστη βενζίνη παραπέμποντας σε πλημμελή προετοιμασία των εγκαταστάσεων για την προγραμματισμένη συντήρηση.
Ωστόσο, αναμένεται το πόρισμα της Πυροσβεστικής, και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να ακολουθήσει διασταύρωση, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα αίτια του δυστυχήματος, στο οποίο έξι εργάτες τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων δύο – ο εργαζόμενος των ΕΛΠΕ Χαράλαμπος Δευτεραίος, 41 ετών, πατέρας δύο παιδιών και ο Αλβανος εργαζόμενος της εργολαβικής εταιρείας Ραμαντάν Ντελιλάι,28 ετών, πατέρας ενός παιδιού κατέληξαν στα εγκαύματα που είχαν υποστεί. Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν σε νοσηλεία οι δυο απο τους τέσσερις, πολυεγκαυματίες, ενώ οι δύο συνάδελφοι τους νοσηλεύονται ελαφρά τραυματισμένοι.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ, ως απόρροια του τραγικού συμβάντος καθώς και λόγω των διοικητικών αλλαγών που δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου στην επιχείρηση, προχώρησε στην ανακοίνωση νέου επικεφαλής της γενικής Τεχνικής Διεύθυνσης του ομίλου. Πρόκειται για τον Ιωάννη Ψυχογυιό, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΚΟ, ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα καθήκοντα από την 1η Ιουνίου.

«στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της δομής και των στόχων ενίσχυσης της Ασφάλειας και της Λειτουργίας των Διυλιστηρίων».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport