Πληροφοριοδότες, νέες θυρίδες γεμάτες με λεφτά, και άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου που αποδεικνύουν τη φυσική παρουσία των Ρομά-ληστών στις περιοχές που «ξάφριζαν» φέρνουν οι έρευνες των Αρχών.
Τα στόματα ανοίγουν, άγνωστο ακόμη για ποιον λόγο, όχι από κατηγορουμένους, αλλά από άτομα που γνωρίζουν τη δράση των Ρομά και θέλησαν να την αποκαλύψουν.
Ετσι την εβδομάδα που πέρασε έγιναν ακόμη δύο έφοδοι, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Ελευσίνα. Στην πρώτη βρέθηκε μία θυρίδα, αλλά ήταν άδεια, στη δεύτερη όμως, η οποία ανήκει σε αδελφή συζύγου μέλους της οργάνωσης που έχει προφυλακιστεί, βρέθηκαν 120.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει τρεις συσκέψεις για το θέμα της εξαγωγής χρυσού σε Γερμανία και Ολλανδία (και πιθανώς και σε άλλες χώρες), με την Αστυνομία και τους ανακριτές να έχουν βάλει… κάτω τα παραστατικά που έχουν στη διάθεσή τους από εμπλεκόμενους κοσμηματοπώλες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτά είναι νόμιμα.
Εξαγωγές
Οι υπόνοιες που υπάρχουν μέχρι στιγμής θέλουν τουλάχιστον δέκα κοσμηματοπώλες σε αγαστή συνεργασία με το κύκλωμα, οι οποίοι, αφού δέχονταν τα κλοπιμαία έναντι αμοιβής προς τους Ρομά, στη συνέχεια τα έλιωναν και εξήγαγαν τις ποσότητες χρυσού στο εξωτερικό. Μένει ωστόσο να εξακριβωθούν οι ενδείξεις με περαιτέρω έρευνα επί των παραστατικών.
Οι εκτιμήσεις των Αρχών, πάντως, για τη λεία του κυκλώματος φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ, αφού εκτός από τα κλοπιμαία έπαιρναν και χρήματα αλλά και ό,τι άλλο θεωρούσαν πολύτιμης αξίας. Οπως την εικόνα που βρέθηκε σε σπίτι κατηγορουμένου, διαστάσεων 32×39. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρώτη εκτίμηση υπαλλήλου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, η εικόνα εμπίπτει στον νόμο περί αρχαιοτήτων, καθώς πρόκειται για ρωσική εικόνα του 18ου αιώνα. Η οργάνωση των Ρομά δρούσε, σύμφωνα με τις Αρχές, για τουλάχιστον πέντε χρόνια, έχοντας με την πάροδο των ετών αποκτήσει τεχνογνωσία και μεθόδους συγκάλυψης της δράσης της. Σε αυτό το πλαίσιο τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν δεν έπρεπε να δίνουν στόχο. Γι’ αυτό είχαν στη διάθεσή τους κάρτες SIM, οι οποίες ήταν καταχωρισμένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών ασιατικής καταγωγής! Τα τηλέφωνα ως επί το πλείστον ήταν κλειστά και ενεργοποιούνταν μόνο κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δράσης. Ομως και αυτά πρόδωσαν τους κατηγορουμένους, αφού οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας έχουν καταγράψει καρέ καρέ τις διαδρομές τους και τις ώρες που κινούνταν συνήθως από τα προάστια της Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα, Μάνδρα Αττικής) προς τα βόρεια προάστια, όπου έκαναν τις «μπούκες» στα σπίτια. Αμέσως μετά καταγράφεται και η αντίστροφη πορεία από την Κηφισιά ή την Ανοιξη και το Καστρί προς τα…νότια, ενώ τις ίδιες ημέρες και ώρες καταγράφονται οι ληστείες! Οι κάρτες SIM χαρακτηρίζονται μάλιστα από τις Αρχές κάρτες «κιλού», οι οποίες ενεργοποιούνται για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά σβήνουν… Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι συνομιλίες των μελών άνοιξαν με την άρση απορρήτου και κατέδειξαν τη δράση τους.
Επίορκοι αστυνομικοί
Από τη δικογραφία προκύπτει ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη ενημερωθεί και ερευνά τον ρόλο δύο αστυνομικών για τη σχέση τους με το κύκλωμα. Πρόκειται για στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Αττική, με τον έναν να ειδοποιεί τα μέλη της οργάνωσης ότι αναμένεται «πέσιμο» στις 2 Νοεμβρίου και πως όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να εξαφανιστούν μαζί με τα ίχνη των εγκληματικών πράξεών τους. Η διασύνδεση του έτερου αστυνομικού με το κύκλωμα προέκυψε από ανώνυμη καταγγελία ότι ο επίορκος αστυνομικός «γνωρίζει άτομα που διαπράττουν κλοπές και διαρρήξεις από τα οποία χρηματίζεται κατά καιρούς, με αντάλλαγμα να τους ενημερώνει ότι αναζητούνται». Μάλιστα ο καταγγέλλων υποστήριξε ότι ο εν λόγω αστυνομικός έχει γίνει πλούσιος, αφού τα ποσά που εισπράττει κυμαίνονται από 5.000 έως 30.000 ευρώ τη φορά!
‘Χρυσή’ δωροδοκία
Η διασύνδεση ενός εκ των δύο αστυνομικών με το κύκλωμα προέκυψε από ανώνυμη καταγγελία ενός άνδρα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο εν λόγω αστυνομικός έχει γίνει πλούσιος, αφού τα ποσά που εισπράττει από τους Ρομά για να τους ειδοποιεί για ό,τι τους αφορά κυμαίνονται από 5.000 έως 30.000 ευρώ τη φορά!
Οι διάλογοι
«Να σου πω πώς έκανα τη δουλειά να τρελαθείς…»
Στη συνομιλία που ακολουθεί, και καταγράφεται στον υπ’ αριθμόν 21 ψηφιακό δίσκο, δύο μέλη του κυκλώματος, ένας εκ των οποίων πλέον προφυλακισμένος, συζητούν για τη λεία ύστερα από μια κλοπή, για το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν αλλά και για τα χρήματα που βρήκαν κρυμμένα κάτω από μια κουζίνα…
-Τι έγινε, ρε;
-Ελα τι κάνεις; Εσύ πήρες λεφτά;
-Ποια λεφτά;
-Σου έβγαλα λεφτά..
-Πόσα;
-18 ή 19
-Α, εντάξει. Εσείς πόσα πήρατε;
-25
-Και εγώ πόσα πήρα;
-Δεν ήταν το δικό σου αυτοκίνητο, ξύπνιε, αλλά πάλι θα σου δώσω…
-Ναι;
-Ναι.
-Γιατί;
-Πήγα με τη δικιά σου, είδαμε, αλλά δεν έκανε το δικό σου. Πήγαμε με άλλο, πιο ξεκάρφωτο.
-Με ποιο πήγατε;
-Δεν μπορώ να σου πω από εδώ.
-Δεν μπορείς να πεις;
-Ναι.
-Για πες.
-Θέλεις 300 ευρώ;
-Εννοείται… Δεν μου λες… ο τέτοιος μου είπε… ο μπαμπάς…
-Ναι.
-Να σου αφαιρέσω 100 από τα 300 ευρώ. Ισχύει αυτό;
-Ετσι είπε;
-Του χρωστάς 100 ευρώ λέει.
-Εγώ του χρωστάω ή αυτός μου χρωστάει;
-Δεν ξέρω, έτσι είπε…
-Τέλος πάντων, δώσε όσα θες… τα πήρα χθες.
-Πόσα πήρες;
-Τα πήρα καλά, τα έκρυψα…
-Πόσα;
-Εκρυψα 5
-Πόσα πήρατε;
-25
-Και εγώ;
-Κανένα εικοσάρικο.
-Οι άλλοι πόσα πήρανε;
-Τα ίδια… Ρώτα πώς έκανα τη δουλειά… θα τρελαθείς!
-Γιατί δεν μου λες;
-Μπήκανε στο τιμόνι και προσπαθήσανε να πηδήξουν στον δεύτερο…
-Ναι…
-Πέσανε και σκοτωθήκανε. Ηρθαν στο αμάξι… πρέπει να βρούμε σκάλα λέει. Του λέω, όχι ρε, κάτσε να δεις πώς γίνεται… Πήγα, πήδηξα, μετά τους άνοιξα από κάτω, τα βρήκα εγώ, τα είχαν κρυμμένα πολύ καλά…
-Βρήκατε λεφτά; Μετρητό ή κουτί;
-Μετρητό ρε… κάτω από την κουζίνα…
-Ναι;
-Ναι…
-Πόσα;
-180…
______________
* ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ /ethnos.gr