Αγγελος Συρίγος: “Τέλος στην ανομία στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”

Η επίθεση σε βαρος του αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελου Συρίγου, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου του, είναι το πιο πρόσφατο μιας σειράς ανάλογων κρουσμάτων που πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Με αφορμή την επίθεση σε βαρος του καθηγητή Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών, Πανεπιστημιακοί, συνέταξαν κείμενο απευθύνοντας έκκληση προς τις αρχές της Πολιτείας, των Πανεπιστημίων, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να παύσει η βία που στιγματίζει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας.

Ο Αγγελος Συρίγος, θέλησε να ευχαριστήσει όσους ενδιαφέρθηκαν για τον ίδιο ύστερα από τη σε βάρος του επίθεση.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους που τις τελευταίες ημέρες μου στείλατε τα (πολλές φορές συγκινητικά) μηνύματα συμπαραστάσεως. Θα ήθελα να απαντήσω σε ένα προς ένα αλλά πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι έχω δεχθεί εκατοντάδες μηνύματα.
Κατ’ αρχάς είμαι καλά στην υγεία μου με κάποια μικρά προβλήματα που θα εξαλειφθούν τις επόμενες ημέρες.
Για εκείνες τις δύσκολες στιγμές θα σταθώ ιδιαιτέρως στη στάση των πολλών φοιτητών του Πανεπιστημίου μας καθώς και της πρυτάνεως …, των συναδέλφων …, που λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για την αποτροπή περαιτέρω βίας.

Στην κατοχή η αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο από την γερμανική περίπολο που θα τύχαινε να περνά από την περιοχή. Στη δικτατορία η αναγραφή συνθημάτων σήμαινε σύλληψη από την αστυνομία και βασανιστήρια.
Στην Ελλάδα του σήμερα όπου μπορείς να διαδίδεις ελεύθερα τις απόψεις σου, η αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους (ιδίως ενός πανεπιστημίου) είναι σύμπτωμα βαριάς αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Βασιλεύει, όμως, διότι υπάρχει η αδιαφορία, η ανοχή ή ο (εύλογος) φόβος του «πού να πάω να μπλέξω με τους αλήτες;».
Ανάλογα ισχύουν και σε πολλούς άλλους τομείς της κοινωνίας μας.

Επειδή όμως οι ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα δεν μπορούν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας πρέπει να αντιδράσουμε.

Ως πρώτο βήμα, κάποιοι συνάδελφοι ετοίμασαν το ακόλουθο κείμενο:

Τέλος στην ανομία στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Η επίθεση που υπέστη ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μέσα στον ίδιο τον χώρο του Πανεπιστημίου του, είναι το πιο πρόσφατο μιας σειράς ανάλογων κρουσμάτων που πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια. Οι υπογράφοντες απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση προς τις αρχές της Πολιτείας, των Πανεπιστημίων, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να παύσει η βία που στιγματίζει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας. Η ευθύνη, τελικά, δεν ανήκει μόνον στους βιαιοπραγούντες, αλλά και σε όλους όσους δεν υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο της εκπαίδευσης. Πόσο, άραγε, θα πρέπει να περιμένουμε ώστε ένα από αυτά τα κτυπήματα στο κεφάλι να αποδειχθεί μοιραίο;

Εάν συμφωνείτε, μπορείτε να μπείτε στην ακόλουθη διεύθυνση να το υπογράψετε και να το διαδώσετε

Και πάλι σας ευχαριστώ όλες και όλους

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Άγγελος Συρίγος”