Ανδραβίδα: Νεκρός ο συγκυβερνήτης του Phantom- Έρευνα και διάσωση για τον κυβερνήτη του μαχητικού

Νεκρός εντοπίστηκε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ο συγκυβερνήτης του μαχητικού Phantom F-4 το οποίο συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ανδραβίδας ενώ οι έρευνα συνεχίζεται για τον κυβερνήτη του μαχητικού

Ο αγνοούμενος Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης, κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους Φάντομ που κατέπεσε στην περιοχή της Ανδραβίδας, το πρωί της Δευτέρας (30/01), ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Ο νεκρός Υποσμηναγός (Ι) Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας, ήταν ο συγκυβερνήτη στο μαχητικό αεροσκάφος

Νωρίτερα, είχαν εντοπίσει νεκρό τον συγκυβερνήτη, Υποσμηναγό (Ι) Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ο οποίος επέβαινε στο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα συντρίμμια του μαχητικού, μέρος των οποίων έχει περισυλλεγεί, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατακόλου. Το διθέσιο αεροσκάφος, με χειριστές τον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη και τον υποσμηναγό, Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, F-4 της 338Μ/117ΠΜ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και κατέπεσε (30/021-10.30) στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Οι χειριστές του δεύτερου αεροσκάφους του σχηματισμού, που πετούσαν  στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άσκησης σε πολύ χαμηλό ύψος, περίπου στα 300 μέτρα από τη θάλασσα, μαζί με το F-4 το οποίο συνετρίβη, είχαν αναφέρει ότι δεν εντόπισαν αλεξίπτωτα.

Έμπειροι ε.α. Αξιωματικοί της ΠΑ σημειώνουν την εμπειρία το κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους, καθώς και ότι οι δύο πιλότοι του F-4 πιθανότατα δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης με εκπομπή σήματος και ο εντοπισμός τους θα ήταν σχετικά εύκολος, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.

Σε ανακοίνωσή του ΓΕΣ σημειώνεται, «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

 Το F-4 ανήκε στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Στις έρευνες μετέχουν εναέρια και πλωτά μέσα τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και του Λιμενικού Σώματος. Ειδικότερα μετέχουν: 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού πλωτά του Λιμενικού. Σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα αεροσκάφος C-130.

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος από σήμερα (30/01) έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023 κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II.