Ανακοίνωση της Aegean και ΔΑΑ αναφορικά με επιβάτη πτήσης, που “καθήλωσε” τα αεροπλάνα

Ένας επιβάτης πτήσης με αναχώρηση από το Ελ.Βενιζέλος, προκάλεσε αναστάτωση και “καθήλωσε” το σύνολο των πτήσεων, μέχρι να εντοπισθεί. Η πτήση του ωστόσο είχε ήδη αναχωρήσει, από τον Πύργο ελέγχου δόθηκε εντολή να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο, και να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στους επιβάτες όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Η εταιρεία στην οποία επιβιβάστηκε, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση καθώς ανακοίνωση εξέδωσε και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

image

Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:

“Κηφισιά, 10 Ιανουαρίου 2016 – Η AEGEAN σήμερα, Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ενημερώθηκε από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την ανάγκη επιπλέον ελέγχου σε επιβάτη που επέβαινε στην πτήση A3 688 από Αθήνα προς Μαδρίτη. Με βάση την πληροφορία αυτή,  η AEGEAN έδωσε οδηγίες στον κυβερνήτη της πτήσης να προσγειώσει το αεροπλάνο στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκα «Palma de Mallorca Airport», όπου έγιναν οι έκτακτοι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροσκάφος και στους επιβάτες, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και το αεροσκάφος αναχώρησε από την Μαγιόρκα για την Μαδρίτη, τελικό προορισμό της πτήσης”.

Σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αναφέρει:
«Για επιβάτιδα που ελέγχθηκε πρωτογενώς μέσω των ειδικών μαγνητικών πυλών ελέγχου ασφαλείας και βρέθηκε “καθαρή”, κατά τη διάρκεια δευτερογενούς δειγματοληπτικού πρόσθετου ελέγχου ασφαλείας, προέκυψε ένδειξη, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε απαραίτητος ο επανέλεγχός της.
Υπήρξε κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας εξ αιτίας του περιστατικού και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές και με γνώμονα την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, υπέδειξε την καθήλωση όλων των πτήσεων που βρίσκονταν στο έδαφος, για περαιτέρω ελέγχους.
Στο μεταξύ, εντοπίσθηκε ότι η συγκεκριμένη επιβάτις είχε επιβιβασθεί στην πτήση Α3688 με προορισμό τη Μαδρίτη, η οποία είχε ήδη απογειωθεί και, σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία, αποφασίστηκε η έκτακτη προσγείωσή της σε εναλλακτικό αεροδρόμιο (Πάλμα ντι Μαγιόρκα) για τον επανέλεγχο του συνόλου των επιβατών και των αποσκευών, έτσι ώστε να αποκλεισθεί και η ελάχιστη πιθανότητα οποιουδήποτε ζητήματος ασφαλείας. Μετά από την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Πάλμα ντι Μαγιόρκα, δεν προέκυψαν ευρήματα και η πτήση ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον τελικό προορισμό της.
Ο ΔΑΑ ζητά συγγνώμη από τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης και από το επιβατικό κοινό των πρωινών πτήσεων που καθυστέρησαν λόγω των πρόσθετων ελέγχων που κρίθηκαν αναγκαίοι για την ασφάλειά του».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport