Ανακοίνωσαν την έκδοση ΔΑΤ (παλαιού τύπου).. χωρίς γραφειοκρατία.

Δεν “εκσυγχρονίζονται” -τελικά- τα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλα τα Αστυνομικά τμήματα αποκτούν ηλεκτρονική διασύνδεση με τη βάση δεδομένων του ΥΠΕΣ…

Δελτία Αστυνομικής ταυτότητας οπως τα γνωρίζουμε- εντυπώσεις σε μπλε καρτέλα με εκτύπωση των στοιχείων και πλαστικοποίηση – θα συνεχίσουν να εκδίδονται απο ΤΑ χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών -πιστοποιητικό γέννησης- σε 20 λεπτά, με μία επίσκεψη στο αρμόδιο γραφειο.
Ως.. “καινοτομία” παρουσίασαν το γεγονος οτι οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν μετά απο την ηλεκτρονική διασύνδεση του POLIS ONLINE της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτότητες, χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία (!) σε κοινή συνέντευξη τύπου (10/09) οι συναρμόδιοι Υπουργοί  -Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτης, Βασίλης Κικίλιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός του Εύη Χριστοφιλοπούλου, και εκπροσώπους του του Υπουργείου Εσωτερικών,
Με τη νέα διαδικασία που θεσμοθετήθηκε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη , εφαρμόζεται (08/09) πιλοτικά σε 24 Αστυνομικά Τμήματα της χώρας η έκδοση ΔΑΤ χωρίς προσκόμιση πιστοποιητικού γέννησης με συνοπτικές διαδικασίες. Ενω αναμενεται να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια απο τις αρχές του επόμενου μήνα, και οι ταυτότητες θα εκδίδονται με την ίδια διαδικασία σε όλα τα αστυνομικά τμήματα. Με σχετικές διαδικασίες οι οποιες προωθουνται, σε βάθος χρόνου, αναμενεται να μην χρειάζεται ούτε η προσκόμιση φωτογραφιών, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εξολοκλήρου στο αστυνομικό τμήμα.
Για τις νέου τύπου ταυτότητες -σχήμα πιστωτική κάρτα- οι οποιες εχουν εξαγγελθεί απο το 2010- σημερα μόνο οι ένστολοι φέρουν αυτή τη μορφή ΔΑΤ- αναμενεται να εφαρμοστεί και για τους πολίτες, σε βάθος χρόνου.
Οπως χαρακτηριστικα ανεφερε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης,” προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, καθώς δεν έχει οριστεί η επιτροπή που θα μελετήσει τις διαδικασίες και τα στοιχεία που χρειάζονται”
Ετησίως εκδίδονται 500 χιλιάδες ταυτότητας και με τη νέα διαδικασία εξοικονομούνται 3 εκατ. φύλλα χάρτου για φαξ και 128 χιλιάδες έντυπα από τους δήμους και τα ΚΕΠ.
Ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι “πρόκειται για μια επανάσταση του αυτονόητου και επιτυγχάνεται από τη συνεργασία των υπουργείων”, από τα οποία, όπως είπε, “το Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης είναι «η νύφη και ο γαμπρός» και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο «κουμπάρος»”. Υπάρχει πρόβλεψη οπως επισημάνθηκε “η ηλεκτρονική διασύνδεση, να προχωρήσει και σε άλλους τομείς, προκειμένου να διευκολυνθεί συνολικά η καθημερινότητα των πολιτών”, σημείωσε.