“Αναγκαζόμαστε να σβήνουμε και να συμπληρώνουμε παραγράφους στα μέχρι προχθές ισχύοντα έντυπα του ΚΟΚ”

Η εφαρμογή του νέου ΚΟΚ με τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ, προκάλεσε την αντίδραση των Τροχονόμων οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τις διατάξεις του χωρίς όπως σημειώνουν να τους έχει κοινοποιηθεί η σχετική ενημέρωση.

“Να και ο τροποποιημένος ΚΟΚ, ως συνήθως με την γνωστή προχειρότητα του Ελληνικού Κράτους. Από τις 30 Μαρτίου άρχισε η εφαρμογή του και φυσικά αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν μέσω των ελέγχων είναι οι αστυνομικοί της Τροχαίας – και σε κάποιες περιπτώσεις οι Δημοτικοί αστυνομικοί – χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν, ούτε φυσικά να εκδοθούν νέα έντυπα. Με τα νέα δεδομένα αναγκαζόμαστε να σβήνουμε και να συμπληρώνουμε παραγράφους στα μέχρι προχθές ισχύοντα έντυπα.

Δεν θα μπω στην ουσία των τροποποιήσεων τα οποία θεωρώ κάποια είναι προς την σωστή κατεύθυνση και άλλα όχι, όμως αυτοί που νομοθετούν μάλλον αγνοούν κάποια βασικά. Επειδή σε πάρα πολλές παραβάσεις πλέον υπάρχει αφαίρεση τόσο των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες) όσο και των αδειών οδήγησης -σε κάποιες δε από αυτές -υπάρχει μόνο διοικητική ποινή η αφαίρεση δλδ. χωρίς διοικητικό (χρηματικό) πρόστιμο.

Για να αφαιρεθούν όμως τα παραπάνω στοιχεία ή θα πρέπει αυτός που βεβαιώνει την παράβαση να είναι ανακριτικός υπάλληλος- αν δεν είναι πρέπει να παρίσταται και ανακριτικός υπάλληλος. Από το Νόμο όμως, όλοι εμείς οι αστυνομικοί με οργανική θέση αστυφύλακα (οι αρχιφύλακες οι γνωστοί στην ΕΛ. ΑΣ. ΒΗΤΑΔΕΣ η ραχοκοκαλιά της) που έχουμε προσληφθεί πριν τον θεσμό των Πανελλαδικών δεν είμαστε ανακριτικοί υπάλληλοι. Ανεξάρτητα από την εμπειρία μας δεν θα μπορούμε αν είμαστε μόνοι μας- ή δύο μη ανακριτικοί- να βεβαιώσουμε παράβαση ειδικά όταν θα είναι χωρίς διοικητικό (χρηματικό) πρόστιμο δλδ. ακυρωνόμαστε από τη ίδια την Πολιτεία.

π.χ. θα περνάει από μπροστά μου ο Χ οδηγός θα κάνει χρήση κινητού και εγώ δεν θα μπορώ να του βεβαιώσω την παράβαση. Μια παράβαση που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία είναι από τις πρώτες στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων ή θα μου υποδεικνύει κάποιος συμπολίτης μας ΑμεΑ ότι έχουν καταλάβει παράνομα θέση στάθμευσης ΑμεΑ άτομα που δεν δικαιούνται και εγώ δεν θα μπορώ να κάνω κάτι αφού και εδώ έχει μόνον αφαιρέσεις και όχι χρηματικό πρόστιμο. Με λίγα λόγια ένα αλαλούμ έτσι ένας αρκετά σημαντικός αριθμός αστυνομικών της Τροχαίας αδρανοποιείται.

Κατά την άποψή μου θα πρέπει με ταχύρυθμα σεμινάρια τυπικά στην ουσία λόγω εμπειρίας για αυτή την συγκεκριμένη κατάσταση να μπορούν να αφαιρούν τα στοιχεία που προβλέπονται. Ίδωμεν τι θα πράξουν οι ειδήμονες”.

* Σχόλιο Αστυνομικού της Τροχαίας