Αμφιλοχία: Επιστολή διαμαρτυρία για το ενδεχόμενο κατάργησης του ΑΤ Εμπεσού

Το ενδεχόμενο κατάργησης τοπικού Τμήματος και συγχώνευσής του με το Αστυνομικό Τμήμα για ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου Αμφιλοχίας έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής. Με επιστολή την οποία απέστειλαν, ζητούν την ανάκληση στο ενδεχόμενο κατάργησης του Τμήματος, ενώ παράλληλα ζητούν την ενίσχυση του με προσωπικό και μέσα, προκειμένου ανταπεξέλθουν οι Αστυνομικοί στα καθήκοντά τους.
Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι,
– Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας έχουμε πληροφορηθεί το ενδεχόμενο κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Εμπεσού και της πιθανής συγχώνευσης του με το Αστυνομικό Τμήμα Αμφιλοχίας για ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου Αμφιλοχίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, καθώς μια τεράστια έκταση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας θα μείνει ουσιαστικά χωρίς αστυνόμευση, διαχέοντας στους πολίτες αίσθημα ανασφάλειας και αφήνοντας αυτούς και τις περιουσίες τους ανυπεράσπιστους στις διαθέσεις κακοποιών στοιχείων.
– Έπειτα από τα ανωτέρω, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τα κάτωθι στοιχεία :
• Η εδαφική αρμοδιότητα του Α.Τ. Εμπεσού εκτείνεται σε περίπου 650.000 στρέμματα, και περιλαμβάνει ολόκληρο τον πρώην Δήμο Ινάχου (από τους μεγαλύτερους σε έκταση Καποδιστριακούς δήμους της χώρας), και το μεγαλύτερο ορεινό τμήμα του πρώην δήμου Μενιδίου Αιτωλ/νίας. Συνολικά αποτελεί περίπου το 1/5 της έκτασης της αστυνομικής περιφέρειας Ακαρνανίας.
• Ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής αγγίζει τους έξι χιλιάδες (6.000) κατοίκους, ο οποίος είναι πολλαπλάσιος κατά τους θερινούς μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της περιοχής είναι περίπου 9.000.
• Χαρακτηριστικό της περιφέρειας μας είναι το γεωμορφολογικό τοπίο, το οποίο αποτελείται κυρίως από ορεινό όγκο, πολλά χιλιόμετρα δύσκολων επαρχιακών δρόμων, και πολλούς ορεινούς οικισμούς με μεγάλη διασπορά και χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους. Επίσης η περιοχή μας αποτελεί κόμβο επαρχιακών δρόμων, καθώς συνορεύει με 3 Νομούς (Άρτας, Καρδίτσας και Ευρυτανίας), με ότι αυτό συνεπάγεται.
• Οι πλησιέστερες Αστυνομικές Υπηρεσίες, σε περίπτωση κατάργησης του Τμήματος του Εμπεσού, θα χρειάζονται από μία έως και πάνω από δύο ώρες για να επιληφθούν στο οιοδήποτε συμβάν, καθώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι τεράστιες (Εμπεσός-Αμφιλοχία~55 χλμ, Εμπεσός-Αγρίνιο~62χλμ, και επιπλέον 40 χλμ. μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά). Αυτό θα δημιουργήσει ουσιαστικά αίσθημα ανυπαρξίας αστυνόμευσης και ανασφάλεια, ενώ θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αύξηση των κρουσμάτων παραβατικότητας.
• Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των χωριών της περιοχής μας είναι ηλικιωμένα άτομα, τα οποία όντας ανήμπορα να αντιδράσουν, αποτελούν εύκολο στόχο εγκληματικών ενεργειών (κλοπές, απάτες κτλ). Αυτό, σε συνδυασμό με το προηγούμενο επιχείρημα της καθυστερημένης αστυνομικής επέμβασης λόγω αποστάσεων, θα τους αφήσει έρμαια στις ορέξεις κακοποιών στοιχείων.
• Στην περιοχή του Εμπεσού λειτουργεί υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ.-Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο εξυπηρετεί τα απομακρυσμένα χωριά διακινώντας μεγάλα χρηματικά ποσά (διανομή συντάξεων κλπ.). Στην τ.κ. Χαλκιόπουλου λειτουργεί Α.Τ.Μ. της τράπεζας Πειραιώς, και στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν πρατήρια υγρών καυσίμων, πρακτορείο ΠΡΟ.ΠΟ και ένα υδροηλεκτρικό φράγμα.
• Πέραν των ανωτέρω, σε περίπτωση κλεισίματος του Τμήματος, σημαντική θα είναι και η υποβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών στο γραφειοκρατικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. (έκδοση ταυτοτήτων, έκδοση αδειών όπλων, θεωρήσεις κτλ.), για τις οποίες θα απαιτείται πλέον η μετάβαση τους στις λοιπές απομακρυσμένες Υπηρεσίες που προαναφέραμε, αυξάνοντας την ταλαιπωρία τους, τα έξοδα και το χρόνο διεκπεραίωσης.
• Τέλος, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που όλοι βιώνουμε, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το οίκημα όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Εμπεσού είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αμφιλοχίας και έχει παραχωρηθεί δωρεάν για την στέγαση της Υπηρεσίας, επομένως δεν προξενείται η παραμικρή δαπάνη για το δημόσιο.

  • Πιστεύουμε ότι όσα σας παραθέσαμε παραπάνω αποτελούν μια ψύχραιμη και αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας, και όχι μια τυπική διαμαρτυρία με τοπικιστικά κριτήρια. Σίγουρα κάποια από τα θέματα αυτά ήταν ήδη σε γνώση σας, ειδικά όσα άπτονται στο καθαρά αστυνομικό πεδίο της αντιεγκληματικής πολιτικής. Καθίσταται πιστεύουμε σαφές ότι η διατήρηση του Αστυνομικού Τμήματος στην περιοχή αποτελεί αδήριτη ανάγκη, τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για το αίσθημα ασφάλειας αυτών.
    Επιπροσθέτως, επειδή γνωρίζουμε ότι η στελέχωση του Τμήματος σε ανθρώπινο δυναμικό είναι ελλιπέστατη, και επειδή δεν πρέπει να αρκούμαστε μόνο στο φιλότιμο των αστυνομικών που ήδη υπηρετούν σε αυτό, επιθυμούμε την ενίσχυση του Τμήματος με προσωπικό και μέσα, προκειμένου ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις του επαγγέλματος τους.
  • Οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής ζητάμε το αυτονόητο, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες προς την αυτή κατεύθυνση.

Με εκτίμηση
Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας ΙΝΑΧΟΥ
Δήμου Αμφιλοχίας Αιτωλ/νίας (τέως Δήμου Ινάχου Αιτωλ/νίας)

Εμπεσού – Μπαγιάτης Θωμάς
Περδικακίου – Καπούλας Παναγιώτης
Πατιόπουλου – Δημοβασίλης Πέτρος
Αγριδίου – Παππάς Ευάγγελος
Σταθά – Σιατής Χρήστος
Χαλκιόπουλου – Μαργαρίτης Παναγιώτης
Τρικλίνου – Σβερδίλας Αθανάσιος
Πετρώνας – Κατσιάδας Ηλίας
Μαλεσιάδας – Σκόντζος Θωμάς
Βρουβιανών – Καραντζούνης Παύλος
Γιαννοπούλων – Καρακώστας Θεοχάρης
Ποδογοράς – Κοτσώρης Ιωάννης
Φλωριάδας – Μασκλαβάνος Κωνσταντίνος
Αλευράδας – Κλεφτοσπύρος Δημήτριος
Μπαμπαλιού – Αποστολάκης Αναστάσιος

Το δίκαιο και αυτονόητο αίτημα των κατοίκων της Δ.Ε Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας στηρίζουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με την παράταξη
«Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Ανατροπή & την Αναγέννηση».
Τσούκας Ευάγγελος (επικεφαλής δημοτικής παράταξης)
Μπεκατώρος Κωνσταντίνος
Μυλωνάς Αντρέας

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport