“ΑΛΛΟ πράγμα η Ελληνική Αστυνομία, ΑΛΛΟ πράγμα ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών, ΑΛΛΟ πράγμα η Δράση Αστυνομικών”

Στην αρνητική απάντηση της διοργάνωσης του Athens Pride στη συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ Ευρωπαίων αστυνομικών, ως άτυπος “εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ”, ο Τροχονόμος της Αθηνών εκ των ιδρυτών της οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών παραθέτει τα δικά του επιχειρήματα

Όπως αναφέρεις σε ανοιχτός σχόλιό του στα κοινωνικά δίκτυα ο Τροχονόμος της Αθηνών, Φωτεινός Παγίαυλας, μεταξύ των ιδρυτών της οργάνωσης “Δράση Αστυνομικών”, «Η αρνητική απάντηση της πολιτικής επιτροπής του Athens Pride στους Ευρωπαίους ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικούς να μην παρευρεθούν με τις στολές τους στην προσεχή παρέλαση της Αθήνας είναι ο ορισμός της προκατάληψης. Είναι πολλά, για την ακρίβεια πάρα πολλά που πρέπει να γραφτούν και που χρήζουν απάντησης. Για αρχή αυτά τα δύο και στη συνέχεια άμα βρω χρόνο θα προσπαθήσω ν’ απαντήσω σε όσα περισσότερα μπορώ.

1) Τους ρωτάνε Ευρωπαίοι Αστυνομικοί και η πολιτική επιτροπή γράφει στην απάντησή της: “Με βάση τις πολύπαθες σχέσεις της LGBTQI+ κοινότητας με την αστυνομία…”. Επίσης, πιο κάτω γράφει: “Παράλληλα με αυτή τη βίαιη πραγματικότητα, δεν έχει γίνει ακόμα κάποια κίνηση αποδοχής, απόδειξης διάθεσης ουσιαστικής συνεργασίας και δημόσιας παραδοχής ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα από την Ελληνική Αστυνομία”.

Να εξηγήσω τα απλά και βασικά που τα ξέρω μέχρι και εγώ: ΔΕΝ έκανε το αίτημα η Ελληνική Αστυνομία, αλλά ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών. Και ΑΛΛΟ πράγμα η Ελληνική Αστυνομία, ΑΛΛΟ πράγμα ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών, άλλο πράγμα η Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που έχει το ΔΣ της και βγάζει τις επίσημες ανακοινώσεις της, κι ΑΛΛΟ πράγμα που εγώ τώρα γράφω ως απλό μέλος της (γιατί το κόβω κάποιοι μετά το ποστ να πουν “η Δράση Αστυνομικών έγραψε αυτό κι αυτό”). Όταν σε ρωτάνε άγνωστοί σου ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, που έχεις ένα feedback ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ και εσύ απαντάς “ναι, αλλά η Ελληνική Αστυνομία μπλα μπλα και άρα εσείς ΟΧΙ”, τότε είσαι προκατειλημμένος απέναντί τους. Για το πού ενδεχομένως να οφείλεται αυτή η προκατάληψη της πολιτικής επιτροπής, να προσπαθήσω να το γράψω σε άλλο ποστ.

2) Γράφει στην απάντησή της η πολιτική επιτροπή: “Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλά LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα έχουν επανειλημμένα κακοποιηθεί, προπηλακιστεί, αγνοηθεί μέχρι και δολοφονηθεί από αστυνομικούς. Έτσι, είναι όχι μόνο υποχρέωση αλλά και ειλικρινής μας θέληση να προστατέψουμε τα άτομα με αυτά τα βιώματα από κάθε έκθεση σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν κακοποιητικές ή μπορεί να πυροδοτήσουν αντίστοιχα συναισθήματα.”

Γιατί είναι υποκριτές:

Α) Για να γίνει το Athens Pride έχουν πάρει άδειες από την ΕΛ.ΑΣ. και τον Δήμο Αθηναίων.

Β) Την ημέρα του Pride ο κόσμος θα περάσει δίπλα από τροχονόμους, από δυνάμεις της ασφάλειας, της τάξης, από διμοιρίες. Δυνάμεις της τάξης θα βρίσκονται στη Πλατεία Συντάγματος σταθερά από τις 2-3 το μεσημέρι για να προστατεύσουν από επιθέσεις ακροδεξιών (έγιναν και τέτοιες επιθέσεις σε προηγούμενα Pride). Δηλαδή, πλήρη συνεργασία σε πολλά επίπεδα με πολλούς και διάφορους αστυνομικούς, από πολλά μέλη των διοργανωτών του Athens Pride. Αστυνομικοί που μπορεί να είναι και ομοφοβικοί, μπορεί και να μην είναι. Αυτούς τους θένε, δεν υπάρχει θέμα.

Γ) Η ίδια η Andrea Gilbert που διοργάνωσε το πρώτο Athens Pride το 2005 κάθε χρόνο από το 2015 μου λέει “έρχεται τόσος πολύς κόσμος, γίνονται διάφορα και ποινικά και χρειαζόμαστε περισσότερη αστυνομία”. Και κάθε φορά της λέω “είναι θέμα ΓΑΔΑ” και μου απαντά “θα πάω να τους βρω”.

Δηλαδή, πλήρη συνεργασία σε πολλά επίπεδα με πολλούς και διάφορους Αστυνομικούς διάφορων βαθμίδων, από πολλά οργανωτικά μέλη του Athens Pride πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Προσέξτε, συνεργασία με Αστυνομικούς που δεν ξέρουν τα όποια πιστεύω τους, που μπορεί να είναι και ομοφοβικοί. Αυτούς τους θένε, δεν υπάρχει θέμα. Εκεί όλα καλά. Καταλήγουμε ότι το ΜΟΝΟ πρόβλημα για την πολιτική επιτροπή είναι τα άτομα με αυτά τα βιώματα να μην δουν τους Αστυνομικούς οι οποίοι είτε είναι ΛΟΑΤΚΙ είτε σύμμαχοι. Θα διαβάσουν το Police Nationale στο έμβλημα μιας τρανς Γαλλίδας Αστυνομικίνας και μας λένε ότι θα δημιουργηθεί θέμα. Ούτε καν με τα μπλουζάκια των αστυνομικών συλλόγων, μην τυγχόν και διαβάσουν “Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου”. Ελάτε τώρα, για να χρησιμοποιήσω πρώτο πληθυντικό. Δεν απευθύνεστε σε 10χρονα. Μεταξύ μας, είναι άλλα πράγματα και άλλοι οι λόγοι πίσω από αυτήν σας την απάντηση στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου…» καταλήγει ο Τροχονόμος της ΕΛΑΣ.