“Άλλο η οπλοκατοχή, άλλο η οπλοφορία, άλλο η οπλοχρησία, στην Ελλάδα”

Με αφορμή τη συζήτηση για την ένοπλη καταστολή ληστή από θαμώνα επιχείρησης εστίας στις ΗΠΑ, παραθέτει συνοπτική ανάλυση στα Ελληνικά δεδομένα, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας, «Συνοπτικές διευκρινίσεις, σύμφωνα με όσα γνωρίζω, όσα έχω εκπαιδευτεί και όσα πρέπει να εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία περί πυροβόλων όπλων. Αρχικά..
1. Άλλο η οπλοκατοχή, άλλο η οπλοφορία, άλλο η οπλοχρησία. Στην Ελλάδα η οπλοκατοχή είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ υπό όρους. Για λειοκανα απλά θες λευκό ποινικό και ιατρικές εξετάσεις μαζί με άδεια θήρας. Για πιστόλια θες είτε άδεια σκοπευτή (με ότι αυτό συνεπάγεται) είτε άδεια εισαγγελέα για προστασία.
Η οπλοφορία είναι περιορισμένη με αυστηρούς νόμους και κανόνες. Ο κάτοχος που φέρει όπλο είτε το έχει με άδεια εισαγγελέα (και πάντα κρυμμένο) είτε το έχει ώρες σκοπευτηρίου , σε ειδικό βαλιτσάκι, χωρίς σφαίρες και “ανοιχτό κλείστρο ,με γεμιστήρα εκτός” και μόνο καθοδόν προς σκοπευτήριο και οικία.
Οπλοχρησία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΩΣ εκτός σκοπευτηρίου (και εκεί με εξαιρετικά αυστηρούς όρους ασφαλείας) και εκτός περιόδου και περιοχής θήρας. Η χρήση όπλου σημαίνει αυτόματα σύλληψη και δικαστήριο όποιος και να είσαι ότι και αν είσαι.
2. Αυτοάμυνα ορισμένη δια νόμου ρητά στην χώρα δεν υπάρχει. Υπάρχει περιγραφή πράξεων στον Π.Κ. αλλά όχι ορισμός. Οπότε αν είσαι σε άμυνα αυτό θα κριθεί από ανακριτή, εισαγγελέα και δικαστή δυστυχώς. Και λέμε δυστυχώς διότι με ένα ξεκάθαρο ορισμό θα έληγε εκεί και χωρίς πολλά πολλά και ο καθείς θα ήξερε τι να κάνει.
3. Τακτική…Όταν αντιμετωπίζεις κάποιον με όπλο υπάρχει πολύ σοβαρή διαφορά σε αυτό που ζει κάποιος και σε αυτό που βλέπει κάποιος από καναπέ. Ο οργανισμός ενός ανθρώπου απέναντι σε ένοπλο λειτουργεί στα κόκκινα. Αναπνοή, παλμοί, μυϊκή ένταση, όραση.. όλα είναι εκτός ορίων. Είναι ενστικτώδης αντίδραση επιβίωσης. Αυτό μπαίνει σε έλεγχο μόνο μετά από πολύχρονη εκπαίδευση.
Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν δεχτείς βολίδα και δεν είναι σε καίριο σημείο, για 1-2 λεπτά θα θα συνεχίσεις να λειτουργείς χωρίς καμία αλλαγή. Μετά θα έρθει το σοκ βέβαια.
4. Δεν υπάρχει μέτρο και έλεγχος σε εμπλοκή. Σταματάς μόνο αν η απειλή έχει ισοπεδωθεί. Δεν μπορεί να σηκωθεί δηλαδή να σε απειλήσει ακόμα και τραυματισμένος. Αυτό σημαίνει πως είτε τον έχει χτυπήσει άσχημα και έχεις αφαιρέσει το όπλο του από κοντά του, είτε απλά έχεις τελειώσει την ύπαρξη του με οριστική βολή. Ότι άλλο θέτει σε ρίσκο εσένα και τους γύρω.
5. Το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να τραβήξεις σκανδάλη. Το δυσκολότερο να μάθεις ποτέ είναι αναγκαστικό να το κάνεις και πότε μπορείς να το αποφύγεις. Για αυτό κατοχή όπλου ισούται με αναγκαστική εκπαίδευση.
6. Τα όπλα όπως και τα εργαλεία δεν έχουν φύση, χαρακτήρα, δεν θα ρίξουν μόνα τους .. ΠΑΝΤΑ είναι ευθύνη χειριστή το τι θα κάνουν. Κανόνας μηδενικών εξαιρέσεων.»

____________________________________________________________

* Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν , Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας,( geopolitics)