Αλλαγές στην εκπαίδευση της ομάδας ΔΙΑΣ

Από εκπαίδευση περνούν τα πληρώματα της ΔΙΑΣ και αλλαγές στην επιχειρησιακή τους ανταπόκριση, περιλαμβάνονται στον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό, όπως είχαν εξαγγελθεί μετά την αιματηρή συμπλοκή στο Πέραμα

Η αιματηρή συμπλοκή στο Πέραμα επέφερε αλλαγές και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης, με αντικατάσταση της διοίκησης καθώς και το πρωτόκολλο αντιμετώπιση των περιστατικών που επιλαμβάνεται η ομάδα ΔΙΑΣ έχει αναθεωρηθεί.

Σε εκπαίδευση έχουν κληθεί οι πρώτοι 100 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και ξεκινούν (29/11) την εκπαίδευσή τους, σε θεωρητικό και επιχειρησιακό πεδίο. Ύστερα από κάθε διδακτική ενότητα, οι αστυνομικοί θα υποβάλλονται σε αξιολόγηση και γραπτές εξετάσεις και όποιος αποτύχει θα επαναλαμβάνει μαθήματα και εξετάσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αναθέσει την επίβλεψη εκπαίδευση της ομάδας ΔΙΑΣ, στον Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Λευτέρη Οικονόμου.

Η θεωρητική εκπαίδευση θα διεξάγεται στο κέντρο μελετών και έρευνας της Αστυνομίας (ΚΕ.ΜΕΑ) στις θεματικές που αφορούν, στον Ποινικό Κώδικα, την κανονιστική της ΕΛΑΣ, εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, που αφορούν ειδικά δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ και κοινότητες Ρομά, διαχείρισης βίας και ειδικών θεμάτων ψυχολογίας και επικοινωνίας. Η επιχειρησιακή εκπαίδευση θα διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο και περιλαμβάνονται εκπαιδεύσεις στη λειτουργία και χρήση των όπλων, τεχνικές σύλληψης, σωματικές έρευνες, μπλόκα, καταδιώξεις και εξομοίωση ένοπλων συμπλοκών, καθώς και πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης.

Η εκπαίδευση των 2,5 χιλιάδων αστυνομικων που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ, εχει προβλεφθεί σε 25 εκπαιδευτικές σειρές των 100 ατόμων, διάρκειας 6 ημερών, ξεκίνησε σήμερα (29/11) ενώ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.