Αλεξανδρούπολη: Χωρίς ναυαγοσώστες οι Δημοτικές παραλίες

Άδειοι παραμένουν οι πύργοι των ναυαγοσωστών στις οργανωμένες παραλίες της Αλεξανδρούπολης αν και η κάλυψη είναι υποχρεωτική και η απουσία Ναυαγοσώστη επισύει υψηλά πρόστιμα

Την 31η Ιουνίου έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους και η αποσφράγιση των φακέλων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη (06/07)

Άδειοι παραμένουν οι πύργοι των ναυαγοσωστών στις επτά οργανωμένες παραλίες της Αλεξανδρούπολης αν και η κάλυψη είναι υποχρεωτική από 1ης Ιουνίου (με σχετική ΚΥΑ του ΥΠΕΣ οι Δήμοι έλαβαν παράταση μέχρι τις 22 Ιουνίου) και για τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο (έως και τις 30/09) με την βεβαίωση παράβασης για απουσία Ναυαγοσώστη να επισύει υψηλά πρόστιμα .

Συνολικά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προκήρυξε θέσεις για 18 ναυαγοσώστες για πύργους, 5 επιπλέον ναυαγοσώστες συνοδοί σε ταχύπλοα σκάφη και ισάριθμους χειριστές σκαφών, καθώς και 4 συντονιστές –επόπτες ναυαγοσωστών. Επιπλέον ο Δήμος μέσω του αναδόχου που θα αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη, υποχρεούται να διαθέτει για την περιοχή δικαιοδοσίας του πέντε μηχανοκίνητα ταχύπλοα σκάφη, τουλάχιστον 5 μέτρων και 18 μικρά ταχύπλοα σύμφωναμε το ΠΔ71/2020. Επιπλέον ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με διαγωνισμό και μετά από σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, όφειλε να καλύψει δύο θέσεις Ναυαγοσώστη και για το κολυμβητήριο της δημοτικής ενότητας Φερών.

Ο διαγωνισμός ήταν ανοιχτός, διεθνής και ηλεκτρονικός λόγω ύψους του προϋπολογισμού μελέτης (€540.550) και η διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης άνω των ορίων των οδηγιών. Ως κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα προσφορά, αποκλειστικά βάσει τιμής.

Αν και είναι υποχρέωση του κάθε Δήμου και ιδιώτη με εκμετάλλευση αιγιαλού να έχει Ναυαγοσώστη, η αναστολή για τις Σχολές τόσο περισυ (2020) όσο και φέτος μερι πριν ένα περίπου μήνα οπότε και επαναλειτούργησαν καθώς και τα Λιμεναρχεία δεν πραγματοποιούσαν εξετάσεις λόγω εφαρμογής του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τον περιορισμό διάδοσης της Covid-19, είχε ως συνέπεια την αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης. Ωστόσο οι λουόμενοι και οι πολίτες εκφράζουν την αίσθηση ανασφάλειας που νιώθουν με κενούς ναυαγοσωστικούς πύργους στις παραλίες εν μέσω καλοκαιριού.