Αλ.Τσίπρας: «Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» (video)

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική με τους 87 νεκρούς τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμεικτα συναισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας», ανέφερε εισαγωγικά ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

“Δε θα ακολουθήσω τον δρόμο των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, χωρίς σεβασμό στους νεκρούς” Π.Θ

«Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά, αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω μια ψυχή παραπάνω από όσες σώσαμε. Όπως επίσης δεν θέλω να κρύψω ότι δεν θέλω να αποφύγω τον φόβο ότι ίσως από αίσθημα αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε το ίδιο λάθος που έκαναν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να αποφύγουμε τις ευθύνες. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και χωρίς τον αυτονόητο σεβασμό στους νεκρούς, πολεμικής.

Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά αυτό που οφείλουμε στην μνήμη τους είναι τουλάχιστον σεβασμός. Σας κάλεσα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ κάτι τέτοιο αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να το κάνετε κι εσείς γιατί αυτό είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας. Εμείς οφείλουμε να πάμε βαθιά στην πραγματικότητα γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα την αλλάξουμε«, ανέφερε σε συνέχεια του λόγου του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός διερωτάται αν έγιναν όσα έπρεπε, “αδειάζοντας” τον Αρχηγό του ΠΣ

«Κυβερνάμε μια χώρα που για χρόνια χτίστηκε σε στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων. Αυτό το κράτος όμως τώρα το διοικούμε εμείς κι όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό, τι ήταν σωστό για να το αλλάξουμε.

Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις βεβαίως που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν», ανέφερε σε συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

“Ας πυροβολούν εμάς, όχι τους Πυροσβέστες – Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να αποδράσουμε” Π.Θ

«Επειδή από πολλές πλευρές έχει μπει ένα ζήτημα αποκεφαλισμών υπευθύνων, ή δήθεν υπευθύνων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου.

Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας.

Πολύ περισσότερο που η εύκολη καταδίκη, και οι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων –πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και με ηρωισμό, με κίνδυνο της ζωής τους. Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους, στα μέτωπα της φωτιάς, έδωσαν τη μάχη και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας (*).
Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα. Κοντά και στον τελευταίο πολίτη. Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς.

Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας.Τους κρατικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά».

«Αφού η μάχη τελειώσει, τότε θα υπάρξει ψύχραιμα η απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά πρόκειται για κυνήγι μαγισσών. Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Και σε τελική ανάλυση, αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά σε επιχειρησιακές πλευρές. Αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα από τους αρμόδιους»

Η επόμενη μέρα
«Δεν πρόκειται να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια και με μέτρα ασπιρίνες και μεγάλα λόγια να περιμένουμε αύριο την επόμενη τραγωδία. Θα πρέπει να αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε με βάση τις νέες ανάγκες και την ευρωπαϊκή εμπειρία ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ανθρώπινες τραγωδίες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπας.

Σε σχέδιο εμπρησμού αποδίδει ο Πρωθυπουργός τη φονικη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

«Οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω και δεν θα μπούμε σε ένα παιχνίδι σεναρίων. Και δεν θα κρυφτούμε σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως άλλοι, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις.
Έχοντας αυτή τη γνώση, οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνα της Πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να εγγυηθούμε την προστασία και την ασφάλεια του κάθε πολίτη.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ανακτά σε λίγες μέρες, έπειτα από 8 σκληρά χρόνια , την κυριαρχία της. Στις συνθήκες αυτές, το θέμα της Ασφάλειας αποκτά πρωταρχική, αποφασιστική και κρίσιμη σημασία. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να ανακόψει την πορεία μας και να μας απομακρύνει από αυτόν τον εθνικό στόχο», ανέφερε παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κανένας και τίποτα από αυτήν την τραγωδία να μην ξεχαστεί»

«Σας καλώ να εργαστούμε άμεσα και αποφασιστικά. Σας καλώ να συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις για να σταθεί η Πολιτεία κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο ζωής και περιουσίας στην φωτιά, ώστε κανείς και καμία να μην μείνει αβοήθητη, κανένας και τίποτα από αυτήν την τραγωδία, να μην ξεχαστεί«, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Η εισήγηση του Πρωθυπουργού

Nantiareport.gr Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν υυπήρξε από κανέναν  και σε κανένα επίπεδο προσωπική επίθεση στις ηρωικές προσπάθειες Πυροσβεστών Αστυνομικών και Λιμενικών, που υπέβαλαν εαυτούς.

Οι κρίσεις αφορούν  την ηγεσία των Σωμάτων του ΠΣ και της ΕΛ.ΑΣ για την παντελή έλλειψη -όπως αποδείχθηκε από τα τραγικά αποτελέσματα- σχεδιασμού και τις εντολές που ενώ προβλέπεται δεν δόθηκαν.