Αλβανοί κινούνται καταδρομικά, και εισβάλουν στην Ήπειρο. Πλιατσικολογούν σε κτηνοτροϕικές εγκαταστάσεις, προκαλούν εμπρησμούς, και εισβάλλουν σε σπίτια. Οι μέθοδοι τρομοκράτησης από πλευράς των Αλβανών, προς τους λιγοστούς πια ηλικιωμένους Ηπειρώτες ακρίτες, οι οποίοι διαμένουν σε χωριά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, έχουν οδηγήσει τους περισσότερους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με έντονο το αίσθημα της εγκατάλειψης από την επίσημη πολιτεία και την αίσθηση ότι είναι απροστάτευτοι.
Ο εμπρησμός στους στάβλους της μοναδικής κατοίκου του Ορεινού Πωγωνίου, η «κατάληψη» βουνού στους Ποντικάτες, οι διαρρήξει σε σπίτια στο Τεριάχι και το Ζάβροχο Πωγωνίου, είναι μόνο ελάχιστα από τα καταγεγραμμένα περιστατικά βίας, στην καθημερινότητα των λιγοστών πια Ηπειρωτών κατοίκων, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Τα στρατιωτικά ϕυλάκια Ορεινού και του Αργυροχωρίου έκλεισαν εδώ και καιρό, και μόνο το ϕυλάκιο Δρυμάδων-εκτός από αυτό της Κακαβιάς-, λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου στα σύνορα με την Αλβανία. Οι Συνοριακοί Σταθμοί στην Αγία Μαρίνα, της Πωγωνιανής, στην Καστανή, και το Κεϕαλόβρυσο, έχουν κλείσει. Μόνο ο Συνοριακός Σταθμός Δελβινακίου απέμεινε, με μόλις 20Συνοριοϕύλακες να υπηρετούν, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχή. Αστυνομικοί σταθμοί δεν λειτουργούν. Τα περιπολικά δε ϕτάνουν ποτέ σε αυτά τα απομακρυσμένα χωρία της Ελληνικής επικράτειας, ενώ οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοί τους, να βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις εγκληματικές συμπεριϕορές Αλβανών κακοποιών και πλιατσικολόγων.
Το Ορεινό είναι ένα χωριό κυριολεκτικά πάνω στην οριογραμμή Ελλάδας – Αλβανίας. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (20/11-21.00), ξέσπασε ϕωτιά στο χειμάδι της μοναδικής πια μόνιμης κατοίκου στο χωριό Ορεινό Πωγωνίου, Σοϕία Δημητρίου- Βαλερά. «Ήταν λίγο πριν τις 9 το βράδυ», όταν διέκρινε κάποιες κινήσεις στο σκοτάδι, «κάποιους ανθρώπους να κατεβαίνουν από το βουνό, με ϕακό στα χέρια και να πλησιάζουν το στάβλο», όταν άκουσε έναν πυροβολισμό, «σαν προειδοποίηση, και αμέσως μετά, ο στάβλος μέσα στον οποίο βρισκόταν τα ζώα, τυλίχτηκε στις ϕλόγες» καταγγέλλει η Σοϕία Δημητρίου. Από τη ϕωτιά η κτηνοτρόϕος, γλίτωσε τα ζώα της- 5προβατίνες με νεογέννητα αρνιά κάηκαν-, ενώ δεν κατάϕερε να περισώσει τις ζωοτροϕές- 800 μπάλες ξερό τριϕύλλι-, που είχε αποθηκεύσει για το χειμώνα, με τη ζημία να υπολογίζεται περίπου στα 7.000 ευρώ.
Τα δύο τελευταία χρόνια, είναι η τρίτη εμπρηστική ενέργεια. Είχε προηγηθεί ο εμπρησμός στο χειμάδι που σταβλίζει τα 400 κεϕάλια πρόβατα που διατηρεί, το Σεπτέμβριο του 2012 –είχαν καταστραϕεί 500μπάλες ξερού χόρτου- και τον περασμένο Μάρτιο. Και για τις δύο προηγούμενες εμπρηστικές ενέργειες, είχε υποβάλλει μηνύσεις «κατ’ αγνώστων» χωρίς αποτέλεσμα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, Αλβανοί με καταδρομική εισβολή στο χωριό, είχαν προκαλέσει εμπρησμό σε αποθήκες, προκαλώντας μικρής έκτασης υλικές ζημιές. Η Ηπειρώτισσα κτηνοτρόϕος, εκϕράζει την απογοήτευση και οργή της, για την εγκατάλειψη της πολιτείας, με τους δράστες Αλβανούς κτηνοτρόϕους, με ορμητήριο την Αλβανία, επιδιώκουν να αναπτυχθούν στα βοσκοτόπια της περιοχής εντός του ελληνικού εδάϕους, προκειμένου να βόσκουν τα κοπάδια τους!
Η Σοϕία Δημητρίου το 1992,- όταν άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία- είχε τραυματισθεί από τα πυρά Αλβανών ενόπλων, δράστες διάρρηξης και κλοπής σε γειτονικό σπίτι του χωριού. Ο σύζυγός και ο γιος της Ηπειρώτισσας κτηνοτρόϕου, με κυνηγετικά όπλα για να προστατέψουν την περιουσία τους, επιχείρησαν να εκδιώξουν τους Αλβανούς κακοποιούς, οι οποίοι πυροβόλησαν και οι ριπές των Kalashnikov, τραυμάτισαν τη γυναίκα στο δεξί πόδι.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία και ϕόβο στους κατοίκους και των γειτονικών χωριών, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία, εκϕράζουν έντονα την ανησυχία τους για τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας. «Οι Αλβανοί κτηνοτρόϕοι έχουν πλέον αποθρασυνθεί», καταγγέλλουν οι λιγοστοί πια Έλληνες ακρίτες κτηνοτρόϕοι. «Πρώτα έϕτασαν στο βουνό Μπόζοβο στους ακριτικούς Ποντικάτες Πωγωνίου- συνορεύει με το Ορεινό Πογωνίου, για να βόσκουν τα ζώα τους. Το τελευταίο διάστημα κατέβηκαν στις Κορύτες, και ποτίζουν τα ζώα τους ανενόχλητοι», καταγγέλλουν οι Ηπειρώτες ακρίτες. Χαρακτηριστικά αναϕέρουν την απόϕαση πέντε ντόπιων κτηνοτρόϕων, οι οποίοι εξαιτίας της καταδρομικής εισβολής των Αλβανών κτηνοτρόϕων στα βοσκοτόπια τους, κατέβασαν τα κοπάδια τους στον κάμπο των Ποντικατών.
Στα έρημα χωριά του Πωγωνίου, με τους λιγοστούς κατοίκους, εισβολές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες, από Αλβανούς έχουν γίνει βιωματικές «ανησυχίες» της καθημερινότητάς τους. «Ποιο πολύ θα λυπηθούν για την σϕαίρα που θα χάσουν από το όπλο τους παρά για την ανθρώπινη ζωή που θα αϕαιρέσουν» αναϕέρουν με οργή και ανησυχία οι κάτοικοι των μεθοριακών χωριών για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους. «Αϕού οι Αλβανοί προχωρούν στο ελληνικό έδαϕος και σκοπεύουν να καταλάβουν το Πωγώνι, ας μεταϕέρουμε τα σύνορα κι ας τους δώσουμε τον τόπο μας, αϕού είμαστε ανίκανοι πια να τον προστατεύσουμε» διατυπώνουν με οργή και πικρία οι κάτοικοι της ακριτικής Ηπείρου.
Στο χωριά Τεριάχι Πωγωνίου, Αλβανοί εισέβαλλαν (22/10) στο σπίτι του Αντιδημάρχου Πωγωνίου, Νίκου Γαλίτση ενώ απουσίαζε –μεταξύ 08.00- 13.00- από το οποίο και αϕαίρεσαν χρυσαϕικά και οικογενειακά κειμήλια, μια βιντεοκάμερα κι έναν λευκόχρυσο αναπτήρα. «Οι δράστες άνοιξαν τρύπα από την κεραμοσκεπή και μπήκαν στο σπίτι. Στη συνέχεια, διέρρηξαν άλλο σπίτι του χωριού της Αϕροδίτης Γλυϕού, η οποία επίσης απουσίαζε, απ’ όπου αϕαίρεσαν χρήματα και αντικείμενα», με τον Αντιδήμαρχο Πωγωνίου, να εκϕράζει τον έντονο προβληματισμό του, για τα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος, έχει σκεϕτεί το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το χωριό, και να μεταϕερθεί για μόνιμη εγκατάσταση σε κωμόπολη του Πωγωνίου, απόϕαση που έχουν επιλέξει κάτοικοι χωριών της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου, με αποτέλεσμα τα χωριά τους να ερημώσουν σταδιακά. Σήμερα, το Τεριάχι Πωγωνίου έχει τρεις μόνιμους κατοίκους με νεότερο τον 62χρονο Αντιδήμαρχο Νίκο Γαλίτση.
«Οι Αστυνομικοί που υπηρετούν στα ελάχιστα Αστυνομικά Τμήματα που απέμειναν, δεν επαρκούν για την Αστυνόμευση όλων των περιοχών αρμοδιότητάς τους. Τα τεχνικά μέσα τους διαθέτει η Υπηρεσία, είναι απαρχαιωμένα και τα κονδύλια για καύσιμα ελάχιστα, για την κίνηση των περιπολικών, στην καθημερινότητα των Αστυνομικών που δίνουν μάχες με τα εγκληματικά στοιχεία που δρουν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές.» καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές συνάδελϕοί τους. «Οι ληστές έχουν το προτέρημα του αιϕνιδιασμού, λόγω της εδαϕικής διαμόρϕωσης της περιοχής, αϕού οι ελάχιστοι υπηρετούντες Αστυνομικοί, για να μετακινηθούν από το Δελβινάκι σε κάποιο χωριό, για να επιληϕθούν σε περιστατικό, θα καθυστερήσουν να μεταβούν λόγω των μεγάλων αποστάσεων που έχουν να διανύσουν. Αυτή η κατάσταση, έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην καταγγέλλουν σε Αστυνομικές Αρχές τα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων, αϕού γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εντοπισθεί ο δράστης και τα κλοπιμαία» αναϕέρουν συμπληρωματικά.
«Όσο λίγοι και εάν είναι οι κάτοικοι στα χωριά, εμείς πρέπει να είμαστε εκεί, να τους προσέξουμε», είχε δηλώσει από τα Γιάννενα (19/11) ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Σεραϕείμ Τσόκας. Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας είχε προαναγγείλει την καθιέρωση μικτών περιπολιών στην παραμεθόριο της Ηπείρου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, προς εμπέδωση του αισθήματος ασϕάλειας στους εναπομείναντες κατοίκους των ακριτικών χωριών. Ενώ σε προγενέστερη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, είχε δεσμευτεί για «άμεσες ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας, έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασϕάλειας στους πολίτες της περιοχής.
Νάντια Αλεξίου- NantiaReport