Αίτημα αναιρεσης της διαθεσιμότητας υπέβαλε ο Αρχιφύλακας της Κω.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με τον Αρχιφύλακα του ΑΤ Κω, διαμέσου του πληρεξούσιου δικηγόρου του, να έχει υποβάλλει αίτημα ανάκλησης της διαθεσιμότητας, που του επέβαλε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Αίτημα άρσης της διαθεσιμότητας, στο πλαίσιο διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που ενεργείται σε βάρος του, στον ενεργών την έρευνα, υποδιοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, υπέβαλε ο δικηγόρος του Αρχιφύλακα της Κω, ο οποίος είχε χειροδικήσει σε λαθρομετανάστη, στο προαύλιο του ΑΤ Κω, Κώστας Ασλάνης, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα ύστερα από τη δημόσιοποίηση του περιστατικού από ανάρτηση  στα social media, του δημοσιογράφου του Associated Press- Dalton Bennett.

Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο Αρχιφύλακας, περιγράφει το πριν το περιστατικό κατά τη διάρκεια και μετά το επίμαχο στιγμιότυπο των 11δευτερολέπτων όπως δημοσιοποιήθηκε.

Όπως αναφέρει, “με δύο ακόμα συναδέλφους του, (τρεις Αστυνομικοί) ενεργούσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία μέτρα εξωτερικά του ΑΤ Κω, όπου και υπηρετού. Στο σημείο υπήρχε μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών, οι οποία ανέμεναν σε σειρά προτεραιότητας όπως τους είχε ορισθεί, να καταθέσουν έγγραφα για προσωρική παραμονή με τους τρεις Αστυνομικούς να έχουν επιχειρούν να ελέγξουν το συγκεντρωμένο όγκο κόσμου”.

Για το περιστατικό της χειροδικίας, ο Αρχιφύλακας, στο υπόμνημά του, αναφέρεται σε “υπερβολική αντίδραση από μέρους του” την οποία αποδίδει στην “ένταση της στιγμής”, αλλά και “στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στην οποία βρέθηκε, μαζί με τους συναδέλφους του, αποδέκτες επιθέσεων σε βάρος τους από τους λαρθομετανάστες πριν και μετά την επίμαχη στιγμή η οποια καταγράφηκε και δημοσιοποιήθηκε στον τύπο, για την οποία βρίσκεται σε διαθεσιμότητα”. Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι το χαστούκι, “δεν είχε ιδιαίτερη ένταση” και “δεν έιχε πρόθεση να προκαλέσει πόνο ή να υποτιμήσει τον λαλθρομετανάστη”.

Για το μαχαίρια το οποίο διακρίνεται να κρατάει στο δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου με το λαθρομετανάστη, φέρεται να ισχυρίζεται, ότι “το πήρε στην κατοχή του όταν το βρήκε το πρωί της ίδιας ημέρας (10/08-11.00) στο προαύλιο του Αστυνομικού Τμήματος  Κω, όπου εκτελούσε υπηρεσία. Ήταν στο έδαφος κοντά σε ομάδα λαθρομεταναστών (περίπου 600 άτομα), οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν με βία στο Αστυνομικό Τμήμα παρακάμπτοντας την ορισμένη σειρά προτεραιότητας”.
Όπως παραθέτει στον αιτιολογικό ισχυρισμό του ο Αρχιφύλακας, “η κατάσταση όπως έιχε διαμορφωθεί- με το εξαγριωμένο πλήθος και το μικρό αριθμό Αστυνομικών μέτρα στο σημείο-, δεν του επέτρεπε να εγκαταλείψει τους δύο συναδέλφους του ώστε να παραδώσει το μαχαίρι σε συναδέλφους του, εντός του Αστυνομικού Τμήματος”. Οπως επισημαίνει “αποκλειστικό μέλημά του, ήταν “η αποκατάσταση της τάξης σε συνθήκες κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας του ίδιου και των συναδέλφων του από το εξαγριωμένο πλήθος”. Σε ενίσχυση του ισχυρισμού του, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τη φύλαξη του ΑΤ Κω, την επομένη ημέρα του επεισοδίου, ανέλαβε διμοιρία της Υ.ΜΕ.Τ. από τις δύο που αφίχθησαν στην Κω από την Αθήνα με εντολή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
Μαζί με  το υπόμνημά του, ο Αρχιφύλακας έχει συνυποβάλλει επίσης τη σχετική αναφορά παράδωσης για το μαχαίρι το οποία διακρίνεται να κρατάει, το οποία μετά τον έλεγχο της κατάστασης έξω από το Αστυνομικό  Τμήμα, την ίδια ημέρα, και μετά την αποκατάσταση της τάξης, παρέδωσε το μαχαίρι στον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Κω.

Στο αποληγτικό του υπόμνημα έχει επίση περιελάβει ανακοίνωση υποστήριξης στο πρόσωπό του, της τοπικής Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων (11/08), “για το ατυχές συμβάν που έλαβε χώρα έξωθεν του Αστυνομικού Τμήματος Κω, το οποίο είναι αποτέλεσμα της έντασης που επικρατεί από την προσέλευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο νησί, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται καν στοιχειωδώς την αγγλική γλώσσα ώστε να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των συναδέλφων μας, συνωστίζονται υπό δραματικές συνθήκες και προκαλούν σοβαρά επεισόδια επιχειρώντας να εισέλθουν με την βία στους χώρους του Αστυνομικού Τμήματος, θεωρώντας ότι θα επιτύχουν ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο για την ζωή και την σωματική ακεραιότητα για τους λιγοστούς αστυνομικούς, που έχουν επιφορτιστεί τον έλεγχο της εισόδου του Αστυνομικού Τμήματος” ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση. Ενώ στο υπόμνημά του, γίνεται αναφορά στην τοπική κοινωνία της Κω, η οποία αντέδρασε αρνητικά στην απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, να τον θέσει σε διαθεσιμότητα.

Ο Αρχιφύλακας στην αιτιολογική έκθεση την οποία αναμένεται να εξετάσθει η Υπηρεσία του,  αναφέρεται στην οικογενειακή του κατάσταση, καθως είναι πατέρας τριών ανηλίκων παιδιών, ενώ επισημαίνει χαρακτηριστικά, ότι “δε συντρέχουν ούτε λόγοι εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και πειθαρχίας στο Σώμα, από την προσωρινή διοικητική ποινή που του επιβλήθηκε” ενώ δε άλλο σημείο διτυπώνει τη θέση, ότι “δεν υπάρχει πιθανότητα διάπραξης εκ μέρους του νέων παραπτωμάτων ή επηρεασμού της διοικητικής ανακριτικής διαδικασίας, ενώ επιπλέον η επάνοδός του στην υπηρεσία δεν εγκυμονεί οποιονδήποτε κίνδυνο για την εύρυθμη εσωτερική λειτουργία της”.

Γαι την ΕΔΕ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ληφθεί ένορκες καταθέσεις από συναδέφλους του Αρχιφύλακα οι οποίοι ενισχύουν τα όσα παραθέτει στο υπόμνημά του, ενώ περιλαμβάνεται στον όγκο της δικογραφίας και κατάθεση εκπροσώπου Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport