Αύξηση έως και 40% των κλήσεων στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης με καταγγελίες .. συναθροίσεων και συνωστισμού

Αυστηρές συστάσεις και αυτόφωρη διαδικασία για όσους με στάση ανυπακοής δε συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού

Από νωρίς το πρωί (22/03), πληρώματα της Άμεσης Δράσης με εντολές Κέντρου ενεργούν περιπολίες στην παραλιακή και στο κέντρο της Αθήνας στην Ερμού και το Σύνταγμα και με χρήση ηχητικών μέσων ενημερώνουν τους πολίτες για τις απαγορεύσεις – αποτροπή συναθροίσεων και περιορισμό της κίνησης – ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, για την ανάσχεση μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Με εντολές για εμφανή παρουσία προς τα πληρώματα της ΕΛ.ΑΣ να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, και σε περιπτώσεις που διαπιστώνουν άτομα σε μαζική κίνηση ή συνωστισμό να προβαίνουν σε χρήση ηχητικών μέσων για συστάσεις και σε περίπτωση που δε συμμορφώνονται στις υποδείξεις τους να προβαίνουν σε αυτόφωρη διαδικασία τόσο για πολίτες όσο και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ενώ η εντολή περιλαμβάνει και επιτήρηση πρατηρίων υγρών καυσίμων, σουπερ μαρκετ και φαρμακείων σε αποτροπή έκνομων ενεργειών.

Όπως επισημαίνουν στο NantiaReport.gr αστυνομικές πηγές, οι κλήσεις που δέχεται το Τηλεφωνικό Κέντρο της Άμεσης Δράσης έχουν αυξηθεί κατά 30-40% που πλέον εκτός από τις συνηθισμένες αναφορές στο “100” έχουν προστεθεί καταγγελίες για συναθροίσεις ατόμων, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κίνηση ατόμων σε δημόσιους χώρους, καταγγελίες για ιδιοκτήτες κατοικίδιων που τα έχουν βγάλει βόλτα και συνάθροιση αλλοδαπών -άνω των δέκα ατόμων, παρέα- σε πλατείες του κέντρου.

Στα περιπολικά της Άμεσης Δράσης, έχει διανεμηθεί ηχογραφημένο μήνυμα σε 10 γλώσσες και διαλέκτους , με τα πληρώματα όταν εντοπίζουν μαζική κίνηση ατόμων,  από τα μεγάφωνα των περιπολικών να ενημερώνουν τους πολίτες. «Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός» – Αυτό είναι το μήνυμα της αστυνομία στους παραβάτες. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο», αναφέρεται στο ηχητικό  της ΕΛΑΣ . Στόχος, είναι οι πολίτες που παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση. Το μέτρο της απαγόρευσης συνάθροισης πολιτών άνω των 10 ατόμων ανακοίνωσε (19/03) ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό. Για όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €1.000 ευρώ, ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν ποινικών ευθυνών.

Εν τω μεταξύ, κι ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού, κάποιοι δεν εννοούν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις, τις συστάσεις και τις εκκλήσεις των Αρχών για περιορισμό των μετακινήσεων και συνωστισμό σε εξωτερικούς χώρους. Το Σάββατο (21/03) σε όλη την επικράτεια συνελήφθησαν 12άτομα ενώ βεβαιώθηκαν 13 παραβάσεις σε καταστήματα λιανικής πώλησης και χώρους, όπου ισχύει το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας.
Συνολικά σε όλη την επικράτεια από την Πέμπτη (12/03) έχουν βεβαιωθεί 222παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 233άτομα, . Πρόκειται για 94 συλλήψεις στην Αττική, 36 στη Δυτική Ελλάδα, 13 στην Κεντρική Μακεδονία, 11 -ανα περιοχή – στη Θεσσαλία και τα στα Ιόνια Νησιά, 10 -ανα περιοχή -σε Κρήτη,  Θεσσαλονίκη, Νότιο Αιγαίο, και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 9 στην  Πελοπόννησο, 6 -ανά περιοχή- στη Δυτική Μακεδονία, και τη Στερεά Ελλάδα, 4 στο Βόρειο Αιγαίο και 3 στην Ήπειρο. Οι έλεγχοι από την ΕΛΑΣ, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.