Από το “έλα από το Τμήμα για ένα καφεδάκι” στην κλήτευση για υποδείξεις με “καφέ και κουβέντα”

Πώς η κλήτευση, εκτός ποινικής δικονομίας καθιστά σαφές, σε έναν πολίτη, ότι μπορεί να βιώσει αστυνομικές πρακτικές του 1967.. “έλα από το Τμήμα για ένα καφεδακί”!”

Η κλήτευσή μου, σήμερα (20/11) εκτός ποινικής δικονομίας, ήρθε να (μου) καταστήσει σαφές, πώς ένας πολίτης, -και μάλιστα δημοσιογράφος, που γεννήθηκε το 1981- μπορεί να βιώσει αστυνομικές πρακτικές του 1967.. Το διαβόητο, “έλα από το Τμήμα για ένα καφεδακί”!

Σχεδόν πριν 20ημέρες, επικοινώνησε μαζί μου Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ για να με ενημερώσει ότι του έχει διαβιβαστεί υπηρεσιακά και εγγράφως σχετική έρευνα, με αφορμή άρθρο- καταγγελία αγνώστης του Nantiareport, (για την αντιμετώπιση του – όπως υποστηρίξε – από το ένστολο προσωπικό Τμήματος Ασφαλείας της Αθήνας, όταν επιχείρησε να εξυπηρετηθεί.. χωρίς επιτυχία- (σ.σ το επίμαχο άρθρο «Περάστε καθημερινή απο 08.30- 13.30. Η συνάδελφος μετά φεύγει κι εμείς έχουμε αρμοδιότητες»))

Λόγω επικαιρότητας και επαγγελματικών υποχρεώσεων η αυτοπρόσωπη παρουσία μου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, αναβλήθηκε και με τις υποχρεώσεις των επόμενων  ημερών .. λησμονήθηκε. Έγινα λοιπόν εκ νέου αποδεκτής τηλεφωνικης κλήση για να περάσω από την Αστυνομική Αρχή για το.. “επίμαχο” δημοσίευμα. Το ραντεβού ορίσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (20/11) καθώς οι πρωινές υποχρεώσεις στο κέντρο της Αθήνας, επέτρεπαν την παράκαμψη από την Υπηρεσία.

Ευγενείς ομολογουμένως, πρότειναν καφέ (!)τον οποίο αρνήθηκα, καθώς η ημέρα από το πρωί καθιστούσε αποτρεπτική μια ακόμα έκκριση καφεΐνης στον οργανισμό μου. Ενημερώθηκα δε, ότι την “προς”κλήση μου είχε ζητήσει ο Διοικητής Ασφάλειας Αττικής.

Μετά τη συζήτηση που προηγήθηκε με τον Αξιωματικό διενεργών την έρευνα, αναφορικά με το περιεχόμενο της ανάρτησης- καθώς το τελευταίο διάστημα, είναι η πολλοστή φορά που λαμβάνω σχετικές κλητεύσεις, άλλοτε στο πλαίσιο ΕΔΕ, άλλοτε για ΠΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και για Εισαγγελική παραγγελία ύστερα από σχετική διαδικασία με ιδιαίτερη “επιμονή” επί προσωπικού και πάντα για αρθρογραφία του Nantiareport.gr –  ρωτάω σχετικά με την κατάθεση μου(?).. Ωστόσο η απάντηση, ομολογώ στα περισσότερα από 15χρόνια μου στο πεζοδρόμιο και το ρεπορτάζ, με μετέφερε σε άλλες εποχές- για τις οποίες έχω διαβάσει Και ακούσει μαρτυρίες μεγαλύτερων-, όταν η ελευθερία (του Τύπου) ήταν σε πλαίσιο “έλα από το Τμήμα να πιούμε καφε”!..

Ενημερώθηκα λοιπον, οτι η παρουσία μου στην Αστυνομική Υπηρεσία, είχε.. ενημερωτικό χαρακτήρα παροχής “εκατέρωθεν εξηγήσεων προς.. ανακωχή”! Και με σχετική αναφορά θα λάμβανε ενημέρωση η εποπτεύουσα – της Υπηρεσίας- Αρχή από την οποία είχε διαβιβαστεί σχετικά και το αίτημα..
Αποχώρησα από το κτήριο της Υποδιεύθυνσης με ένα μειδίαμα και τους στίχους του Σαββόπουλου σε σκέψεις..

“Άγγελος εξάγγελος μάς ήρθε από μακριά
γερμένος πάνω σ’ ένα δεκανίκι(..)
Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει
καλύτερα να μη μάς πει κανένα..”

Πέρα απο το “μαύρο χιούμορ” όμως της υπόθεσης, καθίσταται “αντιληπτό ” ότι η ενέργειες τέτοιου είδους, για δημοσιογραφική αρθρογραφία, ρεπορτάζ, με συντάκτη μέλος της ΕΣΗΕΑ, είναι ο ορισμός της απόπειρας φίμωσης του Τύπουκαι των εκπροσώπων του .

Προφανώς και δεν περιμένω τα “επιλεκτικά” αντανακλαστικά της ΕΣΗΕΑ να καταγγείλουν τις πρακτικές που εφαρμόζονται.. Κι επειδη όντως αν δεν ηταν πρακτικές άλλων εποχών, θα ηταν τραγικά αστείες..

Το Nantiareport.gr ξεκίνησε ως ανεξάρτητο προσωπικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο. Χωρίς “βαρίδια”, χωρις πρόθεση να γίνει αρεστό σε όσους “ενοχλούνται”.. Και παρα τις όποιες “παρεμβάσεις” με διαφορετικές αφορμές κάθε φορά, συνεχίζει να αποτυπώνει τα πραγματικά γεγονότα με αλήθεια, αντικειμενικότητα, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, και με σεβασμό στον αναγνώστη.

Χωρίς καμία πρόθεση, να γίνει “αρεστό” και “βολικό” σε όσους “βολικά τα.. βολεύουν”..

Για ότι συμβαίνει .. όταν συμβαίνει.. όπως ακριβώς συμβαίνει..

Επί προσωπικού..

Nantiareport.gr- Νάντια Αλεξίου.