Εγκλήματα Πάθους, ο έρωτας που έγινε ..φόνος

Η πρώτη ματιά που οδηγεί σε σχέσεις πάθους και έρωτα, έχουν απασχολήσει και με τους μέχρι τότε εραστές, να μετατρέπονται σε θύματα και θύτες σε υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί στο Αστυνομικό Δελτίο εγκλήματα πάθους

Τα εγκλήματα συγκλονίζουν. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας μέχρι χθες, σήμερα καταγράφονται στο Αστυνομικό Δελτίο, ως δράστες εγκλημάτων. Είναι στιγμές που διαπιστώνεις ότι τα όρια της ανθρώπινης λογικής “αναγνωρίζουν” τα πρωτόλεια, ακατέργαστα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης. Δράστες και θύματα, «δραπέτες» του πάθους ενός έρωτα ενός ανεκπλήρωτου πόθου, που όπλισε το χέρι του θύτη, καταγράφονται ..ως εγκλήματα πάθους.

wpid-koilada_fonosi.jpgΗ δολοφονία του 48άχρονου καπετάνιου Θανάση Λάμπρου, το μοιραίο μεσημέρι της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου 2014, σε φιλικό σπίτι στην Κοιλάδα Αργολίδας, από τη σύζυγό του Δήμητρα Βούλγαρη- Λάμπρου, προκάλεσε αποτροπιασμό, όπως κάθε εγκληματική πράξη. Δράστης θύμα έχουν συνυπάρξει ως ζευγάρι και είναι γονείς ενός ανήλικου κοριτσιού. Στα εγκληματολογικά χρονικά αποτρόπαια εγκλήματα συντάραξαν την ελληνική κοινή γνώμη και στα πρωτοσέλιδα του Τύπου με το πάθος να έχει οδηγήσει στο έγκλημα.

Ο τελευταίος θανατοποινίτης
ΛΥΜΠΕΡΗΣΤο ημερολόγιο είναι στις 5 Ιανουαρίου 1972. Ο -τότε-27άχρονος Βασίλης Λυμπέρης θα δολοφονήσει βίαια την οικογένεια του, γιατί πίστευε ότι η πεθερά του “έβαζε λόγια” στη σύζυγό του, με την ίδια να έχει αποφασίσει να τον χωρίσει. Τα Χριστούγεννα του 1971 ο Βασίλης Λυμπέρης τα πέρασε στην πανσιόν που έμενε μόνος του, στο κέντρο της Αθήνας, βυθισμένος στο αλκοόλ, καθώς βρισκόταν σε διάσταση με τη σύζυγό του Βασιλική. Για την οικογενειακή του κατάσταση, κατηγορούσε την πεθερά του, Αντιγόνη Μάρκου. Ο ίδιος έπινε, κι έπαιζε χαρτιά σε χαρτοπαικτικές λέσχες. Στον Παύλο Αγγελόπουλο ειχε εκμυστηρευθείτε πως θέλει να σκοτώσει την πεθερά του, του ζητάει να γίνει συνεργός του και πείθεται αφού του έταξε να του χαρίσει ένα αυτοκίνητο.

Υποστηρίζει ότι είχε επιχειρήσει να «αδειάσει» το μυαλό του από τις «σκοτεινές» του σκέψεις, και είχε πάει στον κινηματογράφο νωρίτερα. Όταν επέστρεψε, το βράδυ (04/01) προς ξημέρωμα (05/01), μαζί με Παύλο Αγγελόπουλο και τον Θεόδωρο Καπρέτσο, με μπιτόνια γεμάτα βενζίνη κινήθηκαν προς το σπίτι της πεθεράς του στο Χαλάνδρι. Με προτροπή του Παύλου Αγγελόπουλου καλεί στο σπίτι της πεθεράς του, όπως κατέθεσε ο ίδιος, «Με πήρε και με πήγε σε ένα περίπτερο και σήκωσε το τηλέφωνο η πεθερά του. Της λέει: “Θέλω να έρθω να δω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου”. Και του απαντάει: “Δεν είναι εδώ. Λείπουνε στο Πέραμα. Θα έρθουν μετά από πέντε μέρες. Και εγώ θα φύγω”». Με τον Καπρέτσο να “κρατάει τσιλιες”, οι Λυμπέρης και Αγγελόπουλος εισβάλλουν στο σπίτι και αφού έβαλε φωτιά στο δωμάτιο της πεθεράς του, ξύπνησε η σύζυγός του, προσπάθησε να αμυνθεί και την πέταξε στις φλόγες. Το σπίτι κοιμόνταν και μέσα τα δύο παιδιά τους, ενώ φεύγοντας κλείδωσε πίσω του την εξώπορτα. Ο Αγγελόπουλος όταν κατάλαβε πως μέσα στο σπίτι υπήρχαν και τα παιδιά επιχείρησε να κάψει ζωντανό με βενζίνη τον Λυμπέρη, ο οποίος αντέδρασε και υπέστη μικρά εγκαύματα.

Στο Κακουργιοδικείο Αθηνών καταδικάστηκε σε θανατική ποινή. Την Παρασκευή, 25 Αυγούστου, 1972, στις 05:49 τα ξημερώματα εκτελέστηκε στην θέση «Δύο Αοράκια» Νέας Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν ο τελευταίος κατάδικος σρον οποίο εφαρμόστηκε η εσχάτη των ποινών στην Ελλάδα.

Το έγκλημα του Φραντζή
ΦΡΑΤΖΗΣτις 24 Ιουνίου 1987, ο 50άχρονος συλλέκτης, Κώστας Βουζίκας, ο οποίος υποστήριξε αναζητούσε άχρηστους φακέλους για τα γραμματόσημα, διέκρινε μέσα σε κάδο στην Αιλιανου στα Κάτω Πατήσια, πλαστικές σακούλες με ανθρώπινα μέλη, «Νόμισα ότι είναι χοιρινό κρέας. Μόλις το αναποδογύρισα διαπίστωσα ότι ήταν κομμάτι από γυναικείο σώμα». Η σορός ταυτοποιείται στα στοιχεία της 18άχρονοης Ζωής Γαρμανή. Δράστης ο 27άχρονος σύζυγό της, Παναγιώτης Φραντζής, φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής (ΑΣΟΕΕ) και πλασιέ, παραδόθηκε αυτοβούλως, όταν εντοπίσθηκαν τα τεμαχισμένα μέλη της σορού της συζύγου του. Τοποθέτησε τα μέλη σε δέκα πλαστικές τσάντες τις συσκεύασε σε τέσσερις σακούλες σκουπιδιών και τις απέρριψε στον κάδο απορριμμάτων. Δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι δολοφόνησε τη σύζυγό του, “Έσπρωξα τη Ζωή, η οποία έπεσε πάνω στην ντουλάπα και εκεί άφησε την τελευταία της πνοή. Φοβήθηκα και, προκειμένου να αποφύγω τις συνέπειες, τεμάχισα το πτώμα της”, καταθέτει. Ο ιατροδικαστής στην έκθεσή του προσδιόριζε ίχνη στραγγαλισμού. Κίνητρο της δολοφονίας είχε αποδοθεί στην παθολογική ζήλια. Ο Φραντζής καταδικάστηκε σε ισόβια. Στα 18εκτίσιμα έτη ποινής, μετά από συνολικά έξι αιτήσεις, αποφυλακίσθηκε το 2005.

Αναζητούσε το δολοφόνο της-Ματθαίος Μονσελάς

ΚΟΛΙΤΣΟΠΟΛΟΥΤον Ιανουάριο του 1994 –στις αρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης- ένα έγκλημα προκαλεί αίσθηση. Ο 40άχρονος εργαζόμενος σε χώρο στάθμευσης οχημάτων, Ματθαίος Μονσελάς έγινε «δολοφόνος κατά παραγγελία» της 40άχρονης οδοντιάτρου Γεωργίας (Γιόλα) Βαγενά με ηθικό αυτουργό την ίδια. Η αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης του συζύγου της που οδήγησε στο διαζύγιο, πυροδότησαν την αρνητική ψυχολογία της και ανέπτυξε τάσεις αυτοχειρίας που την κυρίευαν την ώθησαν να αναζητά τη λύτρωση στον επίλογο που θα έγραφε κάποιος άλλος στη δική της ιστορία. Η 40άχρονη οδοντίατρος, ανέπτυξε μια «φιλία» με τον φυσικό αυτουργό της «κατά παραγγελίαν» δολοφονία της, ο οποίος ενέδωσε στις πιέσεις της και με το όπλο που του παρέδωσε επέφερε τη λύτρωση σε εκείνη. Η απόφαση για τον Μονσελά ήταν καταδικαστική, 12 χρόνια και 9 μήνες του επιβλήθηκε, άσκησε έφεση και το δικαστήριο μείωσε την ποινή του σε 12 χρόνια και 6 μήνες. Ο Ματθαίος Μονσελάς αποφυλακίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1998. Σήμερα, ζει σε μια σπηλιά στο λόφο του Φιλοπάππου.

Κ.Γιαννακοπούλου: Σκότωσε τον «επίγειο Θεό της»

GIANNAKOPOYLOY«Αν ήταν δυνατόν να τον αναστήσω με πέντε φιλιά ποτισμένα από το αίμα της μετανιωμένης μου καρδιάς θα το είχα ήδη κάνει» οι πρώτες φράσεις στην απολογίας της Κάτιας Γιαννακοπούλου. Ένας παράφορος έρωτας, το φλογερό πάθος που κυρίευσε το μυαλό και οδήγησε στο πλέον ειδεχθές έγκλημα. Η Κάτια Γιαννακοπούλου, υπερέβη το όριο. Σκότωσε τον εραστή της, τον «επίγειο θεό της»- λέει η ίδια- Πυροβόλησε τον Άνθιμο Ελευθεριάδη, τον αρχιμανδρίτη με τον σαγηνευτικό λόγο. Στην απολογία της, εξομολόγηση και λύτρωση. Διήρκεσε εννιά ώρες, χρόνος ελάχιστος για να περιγράψει να αναφερθεί στο πάθος, την κορύφωση και το τέλος. Ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ελευθεριάδης, έγινε ο πνευματικός της. Δύο μήνες μετά, η σχέση ήταν καθαρά ερωτική. Το 1995 είχε μεσολαβήσει η απόλυσή του από τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, και έφυγε για το Λονδίνο. Η αίσθηση στις σκέψεις τη Γιαννακοπούλου ότι τον χάνει την τρέλαινε. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα για τις επικείμενες εκλογές, χωρίς όπως η ίδια αναφέρει στην κατάθεσή της, να έχει επικοινωνήσει μαζί της, αποφάσισε να επιδιώξει μια τελευταία συνάντηση. Η άρνησή του, η (από)στροφή του στη θέα της μπροστά του, της όπλισαν το χέρι, και πάτησε τη σκανδάλη, «μέχρι που δεν είχε άλλες σφαίρες» καταθέτει η ίδια. Αν και το δικαστήριο αποφάνθηκε, η παράθεση των γεγονότων, έρχεται να μας θυμίσει το «άβυσσος η ανθρώπινη ψυχή». Μια ιστορία έρωτα και πάθους ,εκδίκησης. Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου.

Η ζήλια του μοιραία για το πρώην μοντέλο
ΣΑΧΑΡ ΣΑΦΑΡΣτις 8 Ιανουαρίου 1999 ο 23χρονος μηχανικός του εμπορικού Ναυτικού, Γιώργος Σκιαδόπουλος στραγγάλισε την 30άχρονη σύντροφό του, Τζούλι Σκάλι- πρώην μοντέλο- τοποθέτησε τη σορό της σε βαλίτσα την οποία απέρριψε σε λίμνη της Καβάλας. Το κεφάλι το έκοψε με πριόνι, επειδή δεν χωρούσε στη βαλίτσα, ώστε να μην εντοπισθεί, μέχρι σήμερα παραμένει σε αφάνεια. Για 18 μέρες ο 23άχρονος αναζητούσε σε τηλεοπτικές εκπομπές την 30άχρονη, εκλιπαρούσε σε βοήθεια να βρεθεί η σύντροφός του. Ομολόγησε, την αρρωστημένη του «αγάπη» για τον ερωτικό πόθο του, που έβλεπε να ..απομακρύνεται. Το δικαστήριο τού επέβαλε ποινή 23 ετών κάθειρξης.

Μαζί με τον εραστή της σκότωσαν το σύζυγό της
ΤΕΝΤΑΣτις 8 Δεκεμβρίου του 2001, ο 58άχρονος έμπορος δερμάτων από το Βόλο, Αχιλλέας Τέντας δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της οικογένειας, στον Αλμυρό, από τον 32άχρονο εραστή της συζύγου του, Νίκο Κωτούλα, όταν ανακάλυψε την εξωσυζυγική σχέση και είχε απειλήσει με διαζύγιο. Με αναισθητικό σπρέι οι παράνομοι εραστές, αδρανοποίησαν τον 59άχρονο ενώ κοιμόταν, ενώ ο 32χρονος τον ξυλοκόπησε και τον στραγγάλισε με ένα συρματόσκοινο. Στη συνέχεια απέρριψαν τη σορό του σε ένα πηγάδι.Από κοινού με τη 42άχρονη Μαρία Τέντα, επιχείρησαν να «στήσουν το σκηνικό», εξαφάνισαν τη σορό του σε πηγάδι της περιοχής, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητό του στο λιμάνι του Βόλου, για να φανεί ότι ο Αχιλλέας Τέντας είχε φύγει σε ταξίδι. Η Μαρία Τέντα, δήλωσε στην αστυνομία την εξαφάνιση του συζύγου της. Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, συνελήφθησαν ο Νίκολς Κωτόυλας και η Μαρία Τέντα και ομολόγησαν το έγκλημά τους. Καταδικάστηκαν πρωτόδικα και σε δεύτερο βαθμό, σε ισόβια κάθειρξη. Η Μαρία Τέντα για συναυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε δύο επιπλέον χρόνια φυλάκιση για σωματική βία, αφού το δικαστήριο έκρινε πως κάθε φορά που συναντιόταν με τον εραστή της νάρκωνε τον σύζυγό της. Σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση καταδικάστηκε και ο Νικόλαος Κωτούλας, στον οποίο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Τον Οκτώβριο του 2010 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, ακύρωσε την καταδίκη της ισόβιας κάθειρξης, για τη Μαρία Τέντα, κάνοντας δεκτό τον ισχυρισμό του συνηγόρου της για απλή συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της και όχι για συναυτουργία, όπως ήταν η αρχική κατηγορία. Της επιβλήθηκε κάθειρξη 21 χρόνων. Έχει εκτίσει ήδη τα 3/5 της ποινής της. «Έπεσαν» τα ισόβια και σήμερα έχει αποφυλακιστεί και ζει ελεύθερη. Στη δίκη «το παρών» έδωσαν και τα δύο παιδιά του ζευγαριού, ως πολιτική αγωγή και ζήτησαν με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο την καταδίκη της μητέρας τους.

Σκότωσε την σύντροφό του.. από ζήλια

ΔΑΝΟΣΤο ερωτικό πάθος ξυπνάει κρυφές άγνωστες πτυχές του μυαλού. Το νεαρό ζευγάρι, σε μια ερωτική σχέση στο «ακρόριο» της λογικής με την παραφροσύνη του πάθους, ζουν έντονα.. Στο μυαλό του 23άχρονου Δάνου Μουρατίδη, το πάθος, έχει γίνει ζήλια για την μέχρι πρότινος 20άχρονη σύντροφό του, Κική Κούσογλου. Τα ξημερώματα της 11ης Απριλίου 2005, σε μια κρίση ζήλιας, ο Δάνος στραγγαλίζει με απίστευτη αγριότητα την 20άχρονη ενώ κοιμάται, μέσα στο σπίτι του, στην Βέροια. Με τη βοήθεια ενός εξαδέλφου του, θάβουν τη σορό της, ενώ η οικογένειά της, αναζητά την 20άχρονοη Κική ως «αγνοούμενη». Τέσσερις μήνες από το αποτρόπαιο έγκλημα, ο Δάνος Μουρατίδης, ομολογεί, καταδικάζεται σε ισόβια ενώ σε τέσσερα έτη ποινή κάθειρξης, καταδικάζεται ο εξάδελφός του.

Έγκλημα στη Σαντορίνη
ΑΔ.ΚΑΡΚΑΛΗΤον Αύγουστο του 2008, η δολοφονία της 25άχρονης δασκάλας στο Ακρωτήρι από τη Θεσσαλονίκη Αδαμαντίας Κάρκαλη, την οποία αποκεφάλισε ο 31άχρονς σύντροφός της, Θανάσης Αρβανίτης μάγειρας σε κατάστημα στο Ημεροβίγλι, και περιέφερε το κεφάλι της στους δρόμους του Βουρβούλου στη Σαντορίνη, χαρακτηρίζεται από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα. Νωρίτερα, είχε σφάξει και σε κατάσταση αμοκ είχε πετάξει από το παράθυρο του σπιτιού το κατοικίδιο σκύλο της 25άχρονης. Στη συνέχεια όπως περιέγραφαν οι γείτονες βγήκε στην αυλή κρατώντας το κεφάλι της νεαρής δασκάλας στα χέρια του. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η σορός της νεαρής δασκάλας, έφερε επτά τραύματα με πέντε διαφορετικά μαχαίρια, κι ενώ ήταν εν ζωή, την αποκεφάλισε. Ο Θανάσης Αρβανίτης, βγήκε στην αυλή με το κεφάλι της νεαρής δασκάλας στα χέρια και το μαχαίρι, και κινήθηκε με κατεύθυνση προς Φηρά.

Θ.ΑΡβανιτης

Είχε διανύσει απόσταση περίπου 800 μέτρων, όταν τον εντόπισαν οι Αστυνομικοί, επιχείρησαν να τον συλλάβουν αλλά επιβιβάστηκε σε τζιπ της Αστυνομίας, επιχειρώντας να απομακρυνθεί από το σημείο ανέπτυξε ταχύτητα και προκάλεσε ατύχημα, να προσκρούσει σε δίκυκλο από την αντίθετη κατεύθυνση, με τραυματίζοντας τις δύο γυναίκες αναβάτες.  Συνελήφθη όταν Αστυνομικός τον πυροβόλησε στα πόδια και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει.

Όπως επικαλέστηκε η υπεράσπισής του, δεν μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα περιβάλλον εξαιτίας σοβαρής ψυχωσικής διαταραχής – σχιζοφρένειας από την οποία – σύμφωνα με όσα υποστήριξε η δικηγόρος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης – έπασχε. Ο 36άχρονος κρίνεται ομόφωνα ένοχος για όλες τις κατηγορίες και σε δεύτερο βαθμό- για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε βάρος της συζύγου του, απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή σε βάρος δύο γιατρών, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού, οπλοχρησία κατά συρροή, περιύβριση νεκρού, διακεκριμένη αντίσταση και διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση-.

Η παπαδιά με τον εραστή της σκότωσαν τον παπά
Παπαδια_ΗΛΕΙΑ

Τέλος καλοκαιριού του 2012, δολοφονείται ο 52χρονος ιερέας Αθανάσιος Αυγερόπουλος στην Ηλεία. Η εξιχνίαση της υπόθεσης αποκάλυψε ένα έγκλημα πάθους που είχε στόχο και την περιουσία του ιερωμένου. Δράστες η 43άχρονη παπαδιά η οποία μαζί με τον 41άχρονο εραστή της -γνωστό του ιερέα- δολοφόνησαν τον 52άχρονο ιερέα. Το εντυπωσιακό είναι πως είχαν σκηνοθετήσει με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία, ωστόσο αυτές οι λεπτομέρειες τους πρόδωσαν. Κατά την ανάκριση αποδείχθηκε πως η 43άχρονη είχε συνάψει εξωσυζυγικές σχέσεις αναζητώντας τον άνθρωπο που θα δολοφονούσε τον σύζυγο της, προκειμένου η ίδια να κληρονομήσει την περιουσία του.

 

 

 

Πηγή Freddo- Νάντια Αλεξίου