Κορυδαλλός, η έναρξη της πολύκροτης δίκης, με κατηγορούμενους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού έχει προσδιορισθεί να ξεκινήσει (20/04) η πολύκροτη δίκη με κατηγορούμενους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

image

Συνολικά 69 κατηγορούμενοι-μια ανήλικη η οποία επίσης κατηγορείται, θα δικαστεί στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών – θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, μεταξύ των οποίων είναι ο ΓΓ του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και οι 18 Βουλευτές του κόμματος εκλεγμένοι το 2012. Όπως αποτυπώνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκαν σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Δικαστικούς Συντάκτες, οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής, έχει ζητηθεί να εκπροσωπηθούν από τους συνήγορός τους, και να μην περαστούν κατά την πρώτη ημέρα δικασίμου, προς αποφυγή ενστάσεων. Σχεδόν 160 δικηγόροι, έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων και ως πολιτική αγωγή. Ενώ οι μάρτυρες μόνο κατηγορίας υπολογίζονται σε 131 άτομα-χωρίς να υπολογίζονται οι μάρτυρες υπεράσπισης ο αριθμός των οποίων δεν προσδιορίζεται.
Δεκάδες δημοσιογράφοι ελληνικών και ξένων ΜΜΕ έχουν λάβει διαπιστεύσεις για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.
image

Ωστόσο η δίκη η οποία έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, αφού από την εποχή της μεταπολίτευσης είναι η πρώτη φορά που κάθονται στο εδώλιο εν ενεργεία Βουλευτές, ξεκινά εν μέσω αντιδράσεων και ενστάσεων, κυρίως για το χώρο που επελέγη να διεξαχθεί εντός του αστικού πολεοδομικού ιστού του Κορυδαλλού ενόψει και της έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων, αφού στην περιοχή στεγάζονται τρία σχολικά συγκροτήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήγοροι αλλά και εκπρόσωποι φορέων θα καταθέσουν στην έναρξη της δίκης στην έδρα, αίτημα για διακοπή της δίκης και διεξαγωγή της σε άλλη δικαστική αίθουσα. Κάτοικοι του Κορυδαλλού και όμορων δήμων, Υπουργοί της Κυβέρνησης και Βουλευτές- κυρίως της Β’ Πειραιά- αντιδρούν έντονα καθώς θεωρούν, ότι η διεξαγωγή της δίκης, θα πυροδοτήσουν επιπλέον εντάσεις.
image

Το χωροταξικό πρόβλημα, επιχειρεί να διευθετήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την πρόεδρο έδρας Μαρία Λεπενιώτη να λαμβάνει την τελική απόφαση στο ενδεχόμενο της αλλαγής του χώρου εκδίκασης ενώ εξετάζεται η μεταφορά του χώρου διεξαγωγής στο Εφετείο Αθηνών ωστόσο όπως διαμηνύεται απο Δικαστικούς κύκλους, η μόνη αίθουσα που ενδεχόμενα πληροί τις προϋποθέσεις, η αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, δεν διαθέτει την τεχνική υποδομή για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αντιφασιστικών οργανώσεων, κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, αντιεξουσιαστών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής. Από την ΕΛΑΣ, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα κι έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις στην περιοχή, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να συναντηθούν μεταξύ τους οι διαδηλωτές, αλλά και να διασφαλιστεί με ασφάλεια η μετάβαση και έξοδος των εμπλεκόμενων στη δίκη..
Όλοι οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο..
Με το βασικό κατηγορητήριο, παραπέμπεται, Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασσιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βαςίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου -πρόκειται για τη σύζυγο του Γ.Ρουπακιά, κατηγορείται μόνο για ψευδορκία- Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλιας Πναγιωταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντινος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Ποπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταυρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλια Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας- κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή- Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρηστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρηστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιος- κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση-, Αριστοτελης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης και η ανήλικη Ε.Ν.-παραπέμφθηκε στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών -.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport