Ρόδος: Σε κοινωνική εκδήλωση γνωρίστηκαν οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι- Ο Γραμματέας του Προξενείου «στρατολόγησε» το μάγειρα

Από τον Αύγουστο είχαν τεθεί σε παρακολούθηση οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι από την Θράκη οι οποίοι είχαν μόνιμη διαμονή στη Ρόδο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία από τις Ελληνικές Υπηρεσίες Αντικατασκοπείας

Σύμφωνα με τη dimokratiki, την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση με την απολογία του Γραμματέα του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο,  Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και Ρόδου, που χειρίζονται τη δικογραφία, υπό την εποπτεία της ΕΥΠ .

Στους δύο Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, αποδίδονται κατηγορίες κατά παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία και η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, με την περαίωση της, για να αξιολογηθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και να ασκηθούν διώξεις για τα περαιτέρω.

Ο ναυτικός, ο οποίος εργαζόταν ως μάγειρας σε πλοίο εταιρείας που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδου – Καστελορίζου, εξετάσθηκε και έχει ομολογήσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Φέρεται ενώπιων του κλιμακίου Αντιπαρακολούθησης των Ελληνικών Υπηρεσιών, να έχει δηλώσει «αφελής», σημειώνοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί τη βαρύτητα και την σοβαρότητα των πράξεών του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε λάβει αμοιβή για τις «διευκολύνσεις» που παρείχε στους Τούρκους καθώς τον είχε πείσει ότι επιτελούν το χρέος τους προς την Τουρκία. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξες ότι γνώρισε τον Γραμματέα του τουρκικού προξενείου σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο μαζί με άλλα άτομα από την Κομοτηνή και πως στην πορεία τον «στρατολόγησε» για να του παρέχει πληροφορίες . Περιέγραψε στο κλιμάκιο Αντικατασκοπείας ότι του είχε ζητήσει να φωτογραφίζει την περίοδο της κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οχυρωματικές θέσεις όσο και κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού υλικό το οποίο στη συνέχεια διακινούσε ο ίδιος προς την Τουρκία .

Οι δύο Έλληνες Μουσουλμάνοι της Θράκης, τέθηκαν υπό έρευνα από τον Αύγουστο ενώ προέκυψαν ευρήματα στις “ύποπτες δραστηριότητες” του ναυτικού- μάγειρα  τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς ενεργοποιήθηκαν νόμιμες συνακροάσεις από τις Ελληνικές Υπηρεσίες στις  επαφές και τις  τηλεφωνικές του συνομιλίες.

Κατά την έρευνα στο σπίτι του Γραμματέα του Τουρκικό Προξενείο της Ρόδου, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού κατασχέθηκαν τέσσερις υπολογιστές και οχτώ κινητά τηλέφωνα τα οποία δεν είναι όλα λειτουργικά ωστόσο θα αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση . Ο ίδιος καθώς δεν διαθέτει διπλωματική ασυλία, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί εφόσον λάβει γνώση στο σύνολο της δικογραφίας και των κατηγοριών που του αποδίδονται .

Ο Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ ο Γενικός Γραμματέας του τουρκικού προξενείου είναι γεννημένος στην Θράκη, γνωρίζει την ελληνική γλώσσα και τοποθετήθηκε στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου με εντολή της Άγκυρας και με την σύμφωνη γνώμη του πρώην Τούρκου προξένου.  Είχε μεταβεί στη Ρόδο από τη Θράκη, πριν χρόνια, προκειμένου να εκτελέσει χρέη διερμηνέα στον τότε Τούρκο πρόξενο, ενώ χαρακτηρίζεται ηπίων τόνων ως παρουσία, ταγμένος στο έργο του και στις εντολές της Άγκυρας.. Είναι παντρεμένος με μουσουλμάνα της Ρόδου και έχουν αποκτήσει μία κόρη νηπιακή ηλικίας. Ωστόσο ο ρόλος του Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ, κρίθηκε ύποπτος και είχε τεθεί υπό έρευνα των Υπηρεσιών Αντικατασκοπείας των Ελληνικών Αρχών, καθώς  φέρεται να επιχειρούσε διαρκώς να δημιουργήσει θέματα με την μουσουλμανική κοινότητα στο νησί.

Αιρετοί οι οποίοι είχαν επαφές με τον Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ , υποστηρίζουν ότι οι μεταφράσεις του δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρες, καθώς επέλεγε το νόημα που ο ίδιος ήθελε στις μεταφράσεις με αποτέλεσμα οι συζητήσεις από ένα σημείο και μετά να γίνονται μόνο στην αγγλική γλώσσα προκειμένου να αποφεύγονται παρερμηνείες.