“7 αλήθειες για τους άνδρες της ΥΑΤ”|ΑΠΟΨΗ*

Η πρόσφατη καταγγελία της νεολαίαςτου ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, στην οποία “απαιτούν την κατάργηση των ΜΑΤ, προκάλεσε αντιδράσεις. Σε τοποθέτησή του, Αστυνομικός, παραθέτει κείμενο επτά σημείων, για τους άνδρες των ΜΑΤ, ως απάντηση στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/κης.

image

7 αλήθειες για τους άνδρες της ΥΑΤ. Τις έγραφα στις 11/8 ως απάντηση στις δηλώσεις του τέως Αν.Υπ. μας. Τις αναδημοσιεύω σήμερα ως απάντηση στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/κης, που επίσης ζητάει την κατάργηση της εν λόγω υπηρεσίας.

“Με αφορμή τις δηλώσεις του Αν.Υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση, του καλύτερου κατά τη γνώμη μου προϊστάμενου της πολιτικής ηγεσίας μας εδώ και χρόνια, ότι το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν πια ΜΑΤ, θα ήθελα να αναφέρω μερικές αλήθειες για τους άνδρες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης):
1. Διοικητικά τα ΜΑΤ έχουν μετονομαστεί σε ΥΑΤ εδώ και πολλά χρόνια. Είναι απορίας άξιο πως εν έτη 2015 χρησιμοποιείται ακόμα αυτό το αρκτικόλεξο από πλήθος κόσμου. Η ΥΑΤ μαζί με την ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) υπάγονται στη ΔΑΕ (Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων).
Ομοίως, η λέξη αστυνόμος, που χρησιμοποιεί συχνά ο κ. Αν.Υπ. μας, έχει σταματήσει να χαρακτηρίζει τον αστυνομικό υπάλληλο από το 1984 και πλέον αποτελεί όνομα βαθμού στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. (Αστυνόμος Α’ και Β’).
2. Η συγκεκριμένη υπηρεσία από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι περίπου το 2014 είχε 1100 νοσηλευόμενους. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ΟΛΟΚΛΗΡΗ η δύναμη του προσωπικού της νοσηλεύτηκε από μια φορά στο 401 και σε άλλα νοσοκομεία της Χώρας, πολλές φορές με ακρωτηριασμούς και με άλλα βαριά τραύματα.
3. Το προσωπικό της ΥΑΤ υπερεργάζεται και γι’ αυτό το λόγο αμείβεται με ένα (πενιχρό) επιπλέον ποσό. Έτσι, όταν μια διμοιρία έχει υπηρεσία 14:00-22:00 στο κέντρο της Αθήνας, θα ξεκινήσει για το σημείο στις 13:30 και θα επιστρέψει στις 22:30, δηλαδή 9 ώρες απασχόληση. Όταν έχει υπηρεσία στη Κερατέα, στη Κόρινθο, στις μεγάλες συγκεντρώσεις, στα αθλητικά ντέρμπι, το 15ωρο είναι “εξασφαλισμένο”.
4. Το προσωπικό της ΥΑΤ εργάζεται σε κυλιόμενο ωράριο. Ως γνωστό, οι εναλλασσόμενες βάρδιες δημιουργούν τεράστια προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, παχυσαρκία, διαταραχή ύπνου, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, πρόωρο θάνατο.
Σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας η σωματική και ψυχική υγεία του προσωπικού της “πάει περίπατο”.
5. Ναι, υπάρχει μεμονωμένη αστυνομική βία από πλευράς των ανδρών της ΥΑΤ, όπως διατείνονται οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ναι, υπάρχει κάποιες φορές ατιμωρησία. Ή λένε ορισμένοι πολίτες ότι οι άνδρες της ΥΑΤ δεν έχουν διδαχθεί αυτοσυγκράτηση.
Όμως, εάν δούμε αυτό το φαινόμενο σφαιρικά, τότε εύλογα ερωτήματα δημιουργούνται:
– τόσα χρόνια τί είδους τιμωρία είχαν όλοι αυτοί που βιαιοπραγούσαν κατά των ανδρών της ΥΑΤ;
– άραγε ποιός απόφοιτος κοινωνικής επιστήμης ή ποιός ψυχίατρος θα άντεχε να ήταν στημένος έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο φορώντας βαριά στολή και επί 12ωρου να δεχόταν ύβρεις, χλευασμό, θανατηφόρα κτυπήματα κάτω από οιαδήποτε καιρικές συνθήκες χωρίς ν’ αντιδρά, όπως κάνουν οι άνδρες της ΥΑΤ;
6. Ο σπουδαιότερος κρατικός φορέας που κράτησε όρθια τη Δημοκρατία μας από την αρχή της οικονομικής κρίσης ήταν η υπηρεσία της ΥΑΤ. Ήταν ο φορέας που υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται τις αποφάσεις των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων του ’09, του ’12, του ’15. Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν το Κοινοβούλιο έμενε απροστάτευτο στο πλήθος των αγανακτισμένων πριν από 3-4 χρόνια. Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τι θα συμβεί εάν σήμερα με αριστερή κυβέρνηση χιλιάδες ακροδεξιοί “αγανακτισμένοι” θελήσουν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο και δεν βρίσκονται εκεί οι άνδρες της ΥΑΤ.
Επίσης, δεν αποδεικνύεται από καμιά επιστημονική έρευνα ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι αυξημένα στους άνδρες της ΥΑΤ. Διάφορα άρθρα που βγαίνουν στη δημοσιότητα μετά από εκλογές παρουσιάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα. Ή και να είναι αυξημένα, αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι. Αλίμονο αν θεωρούμε τους 300000 τωρινούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής εγκληματίες, μόνο και μόνο επειδή ψήφισαν αυτό το κόμμα. Όσο για τη στενή σχέση που ακούγεται ότι έχει η Χρυσή Αυγή με τους αστυνομικούς: οι αστυνομικοί που είχαν σχέση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τη μεταπολίτευση και μετά είναι απείρως περισσότεροι!
7. Οι άνδρες της ΥΑΤ έχουν και αυτοί τα χαρακτηριστικά που έχει όλο το αστυνομικό προσωπικό. Είναι απόφοιτοι λυκείου με πολύ καλό βαθμό, είναι απόφοιτοι Σχολής Αστυφυλάκων ή Αξιωματικών, καθώς και κάποιοι εξ αυτών και άλλων πανεπιστημιακών σχολών. Ας σταματήσει μερίδα πολιτών να τους αντιμετωπίζει στερεοτυπικά, να τους καθυβρίζει και να μιλάει υποτιμητικά για αυτούς. Κάνουν μια δύσκολη δουλειά, η οποία αναγνωρίζεται από σύσσωμο το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό. Προσωπικά ως πεζός τροχονόμος έχω προστατευθεί πίσω από μια διμοιρία άπειρες φορές, βλέποντας τις μολότοφ να σκάνε στα πόδια τους και τους είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

ΥΓ: Αναφέρω συνεχώς για άνδρες της ΥΑΤ, επειδή η υπηρεσία στελεχώνεται μόνο από ανδρικό αστυνομικό προσωπικό.”


*του Φωτεινού Παγιαυλα, συνδικαλιστικός αντιπρόσωπος

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport