“120 αναφορές για σοβαρά οικογενειακά προβλήματα από τους αστυνομικούς της ΥΑΤ”

Καταγγελία Αστυνομικών με αφορμή τις συνεχόμενες μετακινήσεις τους στα νησιά της Χίου και της Μυτιλήνης.

“Η κατάσταση στην ΥΑΤ Θεσσαλονίκης δείχνει να βρίσκεται σε οριακό σημείο , αφού πριν λίγες μέρες 120 αστυνομικοί κατέθεσαν ατομικές αναφορές παραπόνων προς την υπηρεσία.
Το θέμα δεν ήταν άλλο από τα τεράστια οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα που καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν οι υπηρετούντες εξαιτίας των συνεχόμενων μετακινήσεων τους στα νησιά της Χίου και της Μυτιλήνης

Ανά 53 ημέρες είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν σπίτι και οικογένειες για να εκτελέσουν για 18 ημέρες υπηρεσία σε ένα από τα δύο νησιά.

Πολλά και αμέτρητα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, όπου συνάδελφοι αναγκάζονται να πληρώνουν κοπέλες(επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό) να τους κρατάν τα παιδιά αφού δεν έχουν που να τα αφήσουν.

Άλλοι αναγκάζουν συζύγους γονείς και πεθερικά να παίρνουν άδειες για να καλύπτουν το κενό τους όταν απουσιάζουν στο νησί και άλλα πολλά.

Μία διετία κλείνουν από την ημέρα που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα οι διμοιρίες στα νησιά που έχουν πρόβλημα με το μεταναστευτικό, και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει φως στο τούνελ για να σταματήσει.

Η Διοίκηση τόσο της ΥΑΤ όσο και της ΔΑΕΘ προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση μάταια όμως. Η  Γενική όσο και το ΑΕΑ δεν έχουν επισκεφθεί ούτε μία φορά την ΔΑΕΘ για να συνομιλήσουν με το προσωπικό και να ακούσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα.

Ένα προσωπικό που στο 90% απαρτίζεται από συναδέλφους με οικογένειες και μεγάλες υποχρεώσεις και όχι από νεοξερχόμενους από την Σχολή που υπηρετούν μακριά από το σπίτι τους και δεν έχουν ιδιαίτερες υποχρεώσεις.

Αυτό που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του προσωπικού με πρώτη μορφή αντιδράσεις τις ατομικές αναφορές παραπόνων είναι ότι προτάσεις που θα βοηθούσαν σημαντικά  στην ελάφρυνση του προσωπικού πέφτουν στο κενό.
Πριν λίγο καιρό αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων της κάθε διμοιρίας καταφέρνοντας  λόγω και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού να μην μπορεί να μείνει κανείς πίσω.

Η πρόταση για αεροπορική μεταφορά των διμοιριών που είχε και οικονομικό όφελος για το ίδιο το κράτος άνω των 150.000 ευρώ ετησίως και θα μείωνε την διαμονή κατά 3 μέρες αρχικά τέθηκε στο αρχείο και εν συνεχεία βγήκε και πάλι αλλά κάπου “κολλάει”(αυτοί που διατάζουν αστυνομικούς να επιστρέψουν στην έδρα τους κάνοντας 500 χλμ μετά από 18 ώρες υπηρεσίας στον τελικό τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την τήρηση των προβλεπόμενων).

Η απόφαση να συμμετάσχουν και οι ΥΜΕΤ τους μίσους μήνες σε ένα από τα δύο νησιά στην προκειμένη περίπτωση απλά είναι μία προσωρινή λύση, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα και στο προσωπικό της ΥΜΕΤ οπού εκεί η έλλειψη προσωπικού είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η αγανάκτηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αφού όσο βρίσκονται στην έδρα της υπηρεσίας, η ΓΑΔΘ αγνοεί την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει το προσωπικό χρησιμοποιώντας τους σε γεγονότα που τους επιβαρύνουν άσκοπα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καλούνται να μεταβούν και σε άλλους όμορους νομούς όπως Γιάννενα , Κομοτηνή , Άρτα , Ξάνθη για αθλητικές εκδηλώσεις και επισκέψεις επισήμων. Ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε και την ύπαρξη hotspot και στην Θεσσαλονίκη και την τοποθέτηση διμοιριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα έξω από αυτά λόγω εντάσεων που δημιουργούνται μεταξύ των μεταναστών.

Είναι δεδομένο ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι αιτήσεις μεταθέσεων θα αυξηθούν ραγδαία , αλλά τα ΑΡΝΗΤΙΚΩΣ θα πέσουν σύννεφο αφού ως γνωστόν όποιοι είχαν την ατυχία από το 2008 και ύστερα να υπηρετούν στην ΔΑΕΘ αν δεν έχουν τον “γνωστό του γνωστού” εκτίουν αόριστη ποινή χωρίς να έχουν δικαίωμα για μία καλύτερη υπηρεσιακή ζωή και μία υπηρεσιακή αλλαγή.

Η Ηγεσία ακολουθεί την πετυχημένη πεπατημένη της απόκρυψης των προβλημάτων κάτω από το χαλί μέχρι να κριθούν άξιοι , ελπίζοντας ότι η “υπηρεσιακή αγανάκτηση” θα σκάσει στα χέρια του επόμενου

Ζητάμε την άμεση επίσκεψη της Ανώτατης Ηγεσίας στην ΔΑΕΘ να συνομιλήσει με το προσωπικό και να δώσει ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις. Τα ευχολόγια κούρασαν

Την άμεση ενίσχυση της ΔΑΕΘ και την απεμπλοκή της από όλα τα πάρεργα(σκοπιές, φύλαξη στόχων)

Τέλος , επειδή το μεταναστευτικό είναι πλέον μόνιμο πρόβλημα θα πρέπει υπό αυτό το πρίσμα να το αντιμετωπίσουμε.Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την δημιουργία μόνιμων διμοιριών στα παραπάνω νησιά και την ενίσχυση με δυνάμεις ΔΑΕ σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

ΠΕΧΛΙΒΑΝΑΚΗΣ Ιωάννης, Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην ΠΟΑΣΥ, Τακτικό Μέλος στα Συμβούλια Μεταθέσεων της ΓΑΔΘ

ΜΥΛΩΝΑΣ Ιωάννης, Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην ΠΟΑΣΥ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ Κωνσταντίνος, Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην ΠΟΑΣΥ

ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ Γεώργιος, Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην ΠΟΑΣΥ

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ Ιωάννης, Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην ΠΟΑΣΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ Χριστόφορος, Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην ΠΟΑΣΥ

ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ Κωνσταντίνος, Τακτικό Μέλος στα Συμβούλια Μεταθέσεων της ΔΑΕΘ