Συναγερμός στην ΕΛΑΣ μετά το «μανιφέστο της βίας»| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Το κάλεσμα του αναρχικού Ν. Ρωμανού για εξέγερση “Μαύρου Δεκέμβρη” προβληματίζει τις αρχές. Ποια σενάρια εξετάζουν.

Ο «μαύρος Δεκέμβρης» της ΕΛ.ΑΣ. ξεκινά από τον… Νοέμβριο. Πέρα από τον εκρηκτικό ξεσηκωμό, στον οποίο προτρέπει ο Νίκος Ρωμανός, και προβληματίζει τους αξιωματικούς της αστυνομίας, υπάρχουν κάποια «κοντινά», χρονικά μέτωπα, που αποτελούν δείγμα για το τι θα ακολουθήσει.
Τα χθεσινά έκτροπα, μέτριας έντασης, όπως χαρακτηρίστηκαν αποτελούν πρόβα-«ζέσταμα» των ομάδων που θα επιχειρήσουν κάτι δυναμικότερο στο άμεσο μέλλον. Ένα από αυτά είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου την ερχόμενη Τρίτη, ακολουθεί η «κάθοδος» των αγροτών την επόμενη μέρα, που ενδεχομένως κάποιοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν και αρκετά αργότερα έρχεται η 6η Δεκέμβρη και η θλιβερή επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ενδιάμεσα υπάρχει και το ποδοσφαιρικό ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, που μετά τα πρόσφατα επεισόδια εθνικιστικού χαρακτήρα ανάμεσα σε Σέρβους και Κροάτες χούλιγκαν, παίρνει άλλες διαστάσεις αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ανησυχούν ιδιαίτερα από το κάλεσμα του Νίκου Ρωμανού, και κοιτάζουν πίσω από τις λέξεις προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα, που θα βοηθήσουν στις επόμενες κινήσεις τους.
Ο Νίκος Ρωμανός καλεί σε ξεσηκωμό γράφοντας: «Προτείνουμε μια εκστρατεία δράσης με το όνομα ‘Μαύρος Δεκέμβρης’, η οποία θα αποτελέσει τον πυροκροτητή για την επανεκκίνηση της αναρχικής εξέγερσης, μέσα και έξω από τις φυλακές».

Τι προβληματίζει τις αρχές
Ο νεαρός άνδρας, που είδε τον φίλο του Αλέξη Γρηγορόπουλο να πέφτει νεκρός δίπλα του, είναι ένα σύμβολο στα μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου με τα ίδια ηλικιακά χαρακτηριστικά. Αυτή η απήχηση είχε φανεί έντονα κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, που είχε κάνει με αίτημα τις σπουδές του. Το κάλεσμά του για ξεσηκωμό γίνεται σε μία πολύ οξυμένη περίοδο, με ανοικτά κοινωνικά μέτωπα και δεν αποκλείεται να βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση.
Τα χθεσινά επεισόδια, είχαν κάποια χαρακτηριστικά που προβληματίζουν τους επικεφαλής αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.. Πρώτον, οι ομάδες των κουκουλοφόρων έδρασαν οργανωμένα και με ταχύτητα, δείχνοντας επιχειρησιακό σχεδιασμό ταχύτατων επιθέσεων. Δεύτερον, εντοπίζουν και επιχειρούν εναντίον απομονωμένων ή αδύναμων επιχειρησιακά, αστυνομικών δυνάμεων, όπως καταγράφηκε με την επίθεση εναντίον αστυνομικού διευθυντή και δύο αστυνομικών, στατική δύναμη στην οδό Πατησίων. Ο αξιωματικός, που τραυματίστηκε συντόνιζε τα μέτρα ασφαλείας όταν δέχθηκε την επίθεση κουκουλοφόρων. Τρίτον, η πιθανή εκμετάλλευση της απουσίας της «καταργημένης» ομάδας ΔΕΛΤΑ, καθώς οι νέες μηχανοκίνητες ομάδες που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν για τις διαδηλώσεις δεν είναι ακόμα έτοιμες και έτσι στις επόμενες πορείες δεν θα υπάρχουν ομάδες συλλήψεων με μηχανάκια.

Ρωμανός: «Μαύρος Δεκέμβρης»
Στο κείμενό του ο Νίκος Ρωμανός αναλύει τι εννοεί με τη φράση «μαύρος Δεκέμβρης»: «Ένας μήνας συντονισμένων δράσεων, με σκοπό να γνωριστούμε μεταξύ μας, να κατέβουμε στο δρόμο για να σπάσουμε τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, να καταλάβουμε σχολεία, πανεπιστήμια και δημαρχεία, να μοιράσουμε κείμενα που θα διαδίδουν το μήνυμα της ανταρσίας, να βάλουμε εμπρηστικούς μηχανισμούς σε φασίστες και αφεντικά, να κρεμάσουμε πανό σε αερογέφυρες και κεντρικές λεωφόρους, να πλημμυρίσουμε τις πόλεις με αφίσες και τρικάκια, να ανατινάξουμε σπίτια πολιτικών, να πετάξουμε μολότοφ στους μπάτσους, να γεμίσουμε τους τοίχους με συνθήματα, να σαμποτάρουμε την ομαλή ροή εμπορευμάτων μέσα στα Χριστούγεννα, να λεηλατήσουμε τις βιτρίνες της αφθονίας, να πραγματοποιήσουμε δημόσιες εκδηλώσεις και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και σκεπτικά γύρω από διάφορες θεματικές αγώνα»

____
*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport